szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még nagyon sok szavazót tudnak egymástól és a bizonytalanoktól is magukhoz csábítani a pártok, nagy nyerések, komoly veszteségek is jöhetnek az utolsó héten.

Akár 900 ezer szavazó is megváltoztathatja a döntését az április 6-i választás előtti napokban – derül ki abból a kutatásból, amit Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója ismertetett csütörtökön, a Magyar Újságírók Szövetségének Mérők Klubja című rendezvényén. Ez a választói tömeg – ha tényleg átszavaz – alapvetően az LMP-t és a Jobbikot segítheti a nagyobb erők rovására: ezzel az LMP bejuthat a parlamentbe, a Jobbik pedig 2010-es eredményét is felülmúlhatja.

Az Ipsos kutatói azt vizsgálták, hogy – az egyébként pártot választani tudó – szavazók közül hányan biztosak a döntésükben, és mennyien kacsintgathatnak más pártok felé. A legelkötelezettebb támogatói a Fidesznek vannak: 2,6 millió választójuk közül 66 százaléknyian teljesen biztosak döntősükben, de van 250 ezer Fidesz-szavazó, aki esetleg a Jobbikra voksolna, 75 ezren pedig az LMP-re (25 ezren mindkettőre).

A Jobbik jól járhat
©

Elkötelezettek a Jobbik hívei is: 900 ezer támogatójuk közöl 62 százalék teljesen biztos a döntésében, de 105 ezren hajlanak arra, hogy a Fideszre szavazzanak, 45 ezren pedig a baloldali összefogásra. A baloldali pártszövetség 1,8 millió szavazójának 60 százaléka biztos a döntésében, 270 ezren ugyanakkor hajlanak arra, hogy az LMP-re szavazzanak, 30 ezren pedig a Jobbikra. A legkevésbé elkötelezettek az LMP támogatói: csak 49 százalékuk biztos a döntésében, 100 ezren hajlanak arra, hogy más pártra szavazzanak, ebből 60 ezren az Összefogást támogatnák.

Összességében, ha ezek a mozgások mind megvalósulnának, az LMP és a Jobbik nyerne vele – mondta Závecz Tibor, hangsúlyozva, hogy megjósolhatatlan, milyen mértékben következik be ez a változás, mert lehet, hogy már zajlik is. Az LMP potenciális erősödését jelzi a Tárki mérése is, Sík Endre azt mondta, egy magasabb részvétel esetén akár meg is duplázódhat a legkisebb parlamenti párt támogatóinak száma.

Závecz Tibor szerint az LMP és a Jobbik esetleges erősödése fontos lehet abból a szempontból, hogy a Fidesz ismét megszerzi-e a mandátumok kétharmadát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!