szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozták a 2014-es felvételi jelentkezési adatait. Ezek szerint állami ösztöndíjas képzésre kicsit többen jelentkeztek, mint tavaly, a legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment alapszak, a legnépszerűbb egyetem pedig az ELTE.

106 056-an jelentkeztek az idei felvételin alap-, osztatlan és mesterszakra, valamint felsőoktatási szakképzésre. Ez valamivel magasabb, mint a tavalyi jelentkezői létszám – 2013-ban 95 445-en tanultak volna tovább valamelyik egyetemen vagy főiskolán –, de a 2012-es felvételizői létszámnál még mindig négyezerrel alacsonyabb – írja az eduline.

A felsőoktatási keretszámok drasztikus szűkítése előtt, 2011-ben és 2010-ben még 140 ezer körül volt a jelentkezők száma.

Állami ösztöndíjas képzésre is többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban: az idén 94 625-en jelöltek meg finanszírozott képzést, míg 2013-ban csak 83 569-en, 2012-ben pedig 93 426-an.

A legtöbb diák az idén is a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, valamint a kereskedelem és marketing alapszakot jelölte meg, többségük állami ösztöndíjas helyre pályázik. A legnépszerűbb egyetemek-főiskolák listája sem változott: az első három helyen az ELTE, a szegedi és a debreceni egyetem áll.

A teljes cikket a részletekkel az eduline cikkében olvashatja!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

Joe Biden: „Minden lényeges és értékes dolog eredetileg Budapestről ered”

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt

„Illetlen” sütik miatt tartóztattak le egy egyiptomi cukrászt