szerző:
Kocsis Andrea - Kovács Áron
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kelet-Magyarország után már a Dunántúl egyes régióiban is a Jobbik a második legerősebb párt, vannak települések, például Enying, ahol lényegében beérték a Fideszt is. A párt erősödésének okait kutatva egy leszakadó vidéket, munkanélküliséget, erős földbirtok-koncentrációt találtunk, no meg ellentmondásos kijelentéseket arról, vajon rasszizmus és cigányellenesség hajtja-e a Jobbikot, vagy épp ellenkezőleg: már romák is támogatják őket.

„Én megmondom őszintén, a Jobbikra szavaztam, meg az egész család is” – nézett fel a munkából a főút melletti rózsákat kapáló három asszony egyike a Fejér megyei Enyingen. A közmunkásként dolgozó nő egyáltalán nincs egyedül ezzel: a megye déli részét lefedő 5. számú választókerületben a vasárnapi parlamenti választáson 29,5 százalékos eredménnyel lett második a Jobbik jelöltje, Árgyelán János, míg a hétezer lakosú Enyingen 1189-en szavaztak rá, csak 17-tel kevesebben, mint a fideszes Varga Gáborra.

„Fejér megye déli része sok olyan jegyet mutat, ami inkább Kelet-Magyarországra jellemző, ez a vidék volt az egyik legnagyobb vesztese a rendszerváltásnak. Akkora a csalódottság, hogy nagy az igény a változásra” – mondta a hvg.hu-nak a relatív sikerről Árgyelán. Ellentétben a Dunántúl más régióival, a Mezőségen már 2010-ben erősebb volt a Jobbik az országos átlagnál – Árgyelán akkor is második lett, 22,4 százalékos eredménnyel –, de a vasárnapi választáson már a párt legjobban szereplő jelöltjei közé került.

Választási plakátok Enying határában
©

„Ez a vidék korábban MSZP-s volt, de mára teljesen elvesztették a bizalmat” – magyarázta az enyingi eredményeket Reiber Attila építési vállalkozó, a helyi polgárőrség vezetője. Valóban, az 5. számú választókerületben a baloldali jelölt, Ecsődi László 15,6 százalékával mélyen az országos listás eredmények alatt teljesített, Enyingen pedig mindössze 486-an szavaztak rá. Reiber szerint a Jobbik egyszerűen sokkal nagyobb erőket mozgósított, mint a magabiztos Fidesz, és ez látszik is a városban, ahol Varga Gábort összesen egy darab óriásplakát hirdette, míg amellett három jobbikos hirdetés is állt.

Nem bőrszín alapján?

„A Jobbik ott ér el jó eredményt, ahol van alapszervezet” – mondta saját sikerükről Nagy István, a Jobbik enyingi szervezetének elnöke, aki szerint a körülbelül tucatnyi tagjuk és néhány lelkes szimpatizánsuk munkája áll az említett eredmények mögött. Ellenpéldaként a közeli Lajoskomáromot említi, ahol nincs alapszervezetük, és a részletes, szavazóköri adatok alapján látszik: a jelöltük meg sem közelítette a fideszes ellenfelét. „A feleségem már úgy enged el a boltba, hogy igyekezzek vissza, mert tudja, hogy leragadok politizálni” – mondja Nagy a legfőbb módszerükről, a személyes meggyőzésről.

Nagy István, az enyingi Jobbik-szervezet elnöke
©

„Azok jönnek hozzánk, akiket sérelem ért” – mondta a szimpatizánsokról a helyi pártvezető. Így hozzájuk fordult például az, akinek épp árverezni készülnek a házát, vagy egy korábban szocialista szavazó idős nő, akinek egy budapesti pályaudvaron kitépte a láncot a nyakából „Orbán Viktor rejtett erőforrásának egy tagja”. Nagy István ugyanakkor azt állítja, csak a baloldali média sulykolja a Jobbikról, hogy rasszista lenne, valójában ők nem bőrszín szerint különböztetik meg az embereket, csak – használja pártja egyik kedvenc fordulatát – mint „építőket és rombolókat”.

Az enyingi jobbikos nosztalgiával gondol a Kádár-rendszerre, mikor a helyi rendőrnek elég volt rácsapnia a gumibottal a csizmája szárára, és máris szétfutottak a randalírozók. Ugyanakkor szerinte a romákat is irritálja, hogy van köztük néhány, bűnözésből élő, hivalkodó módon élő ember, miközben a többség „éhbérért dolgozik a határban”. Sőt, azt mondta, személyesen is jóban van egyes cigányokkal, és akit becsületesnek ismer, annak ingyen is kölcsönadja az utánfutót. A helyi Jobbik-vezető egyenesen azt állítja, sok roma is rájuk szavazott, szimpatizánsaik közt is vannak cigány származásúak, például egy fiatalasszony, aki az újságok kihordásában segédkezett. Rajta kívül mást nem is találtunk.

„Csak én vagyok cigány Jobbik-szavazó”

Anita roma származású, most harminchárom éves. Hat hónapos korában fogadta örökbe egy nem roma család Enyingen. A kétgyerekes édesanya némileg rácáfol Nagy István állítására, mikor kérdésünkre, hogy származása ellenére miért elkötelezett jobbikos, azt válaszolta: „Mert utálom a cigányokat”. Szerinte a választók általában is „a cigányok miatt szavaznak a Jobbikra”, nem is gondolt még másra, mi lehet a Jobbik vonzereje. „Ha a Jobbik kerül hatalomra, biztos, hogy rend lesz. Én az összes cigányt összeszedném, és kitelepíteném őket egy saját országba” – magyarázta a Jobbikkal szemben támasztott elvárásait.

Anita, a roma származású Jobbik-szimpatizáns
©

Szerinte Enyingen ismeretlen a példája: „csak én vagyok cigány Jobbik-szavazó”. Nem szokta a helyi Jobbik-szimpatizánsokat romákkal együtt látni, és arról sem tud, hogy különösebb kapcsolatban lennének. A kampányból újságkihordással és szórólapozással vette ki a részét, amikor megkérték rá, de a Facebookon nagyon aktívan kiáll a Jobbik mellett, több posztját is megmutatta nekünk. „Még egy cigány jobbikos, ilyeneket küldenek nekem” – büszkélkedett vele, hogy gyakran kap mocskolódó leveleket a közösségi oldalon. Mint mondta, régebben a településen is szóváltásba keveredett már romákkal politikai identitása miatt, azonban mióta az anyja perrel fenyegette meg őket, nem zaklatják.

Anita még egy dedikált Vona Gábor-posztert is kért e-mailben a Jobbiktól, viszont kicsit csalódott, mert nagyobb méretűre vágyott, mint amit kapott. „Vona Gábor az én titkos szerelmem, olyan jóképű” – mutatta meg kérésünkre a fotót. A laminált kép általában a falon lóg, de most egy kis simításra szorul, mert a legutóbbi házastársi veszekedés során a férje bosszúból összegyűrte. Persze nem plakátszaggató indulatból tett így, hiszen ő is Jobbik-szavazó. Tehát a házaspár politikailag egy hullámhosszon van, ami nagyon fontos a harmonikus kapcsolathoz. A férje egyszer meg is tréfálta Anitát: Vona aláírását írta viccből egy fotóra, mintha egyenesen tőle érkezett volna. Azóta az a kép is a polcon áll.

Közbiztonság és munkanélküliség

„Elég nagy ez a világ, elférünk benne mind!” – mondták a városon kívül álló, vakolatban házban élő roma család tagja, mikor arról kérdezte őket, tapasztaltak-e bármit a Jobbik tevékenységéből. A család tagjai szerint – akik azt mondták, mind a Fideszre szavaztak – nincs konfliktus a többséggel. Kicsit mást mutat, hogy száz méterrel arrébb, a város utolsó utcájából pont ezeknek a romáknak a házára mutogatott egy idős házaspár, akiket a Jobbik sikerének okairól kérdeztünk. „A kormány tehetetlen ezekkel szemben” – mondta a férfi, felesége pedig azt sorolta, mely szomszéd házakba törtek be a közelmúltban.

Romák lakta házak a városon kívül
©

A helyi polgárőrség vezetője, Reiber Attila szerint ugyan van egy-két család a városban, amely szerinte feltehetőleg bűnözésből él, és vannak olyanok, akik annak ellenére élnek látványosan jól, hogy 18 éves koruk óta nincs bejelentett állásuk, de helyben ők nem okoznak gondot. A közbiztonság szerinte, ha nem is kiemelkedő, de jónak mondható. Ebben szerinte szerepe van a polgárőrségnek is, ami egy 15 kamerából álló térfigyelő-hálózatot hozott létre és üzemeltet – a felvételeket még a rendőrök is tőlük kérik el, ha történik valami –, és amelynek harminc tagja járőrözik rendszeresen.

Egy gyilkosság Veszprémben
Enying a 2009-es Cozma-gyilkosság után lett országosan ismert, mivel itt lakott az egyik elkövető, a Kúria által bűnrészesként 13 évre ítélt Sztojka Iván. Reiber Attila szerint mégsem ebben kell keresni a Jobbik megerősödésének okát. A polgárőr szerint az akkori rendőrkapitány jól kezelte a helyzetet, nagy erőket mozgósított a településre, így elejét vette, hogy a Jobbik által életre hívott, azóta jogerős bírói döntéssel betiltott Magyar Gárda vegye át a kezdeményezést.

„Lopnak itt már mindent, még a cigányt is meglopják” – mondott ellent a polgárőr-parancsok közbiztonságról szóló beszámolónak a főút mellett kapáló három közmunkás. Egyikük, egy roma asszony szerint az ő kertjét is rendszeresen kifosztják. A legnagyobb problémának a közmunkás asszonyok mégis a munkanélküliséget tartják. „Siófokon, a porszívógyárban lenne munka, de csak 12 órában, azt meg egy kisgyerekes nem tudja elvállalni” – mondja az egyik, nyugdíj előtt álló nő. Marad tehát a közfoglalkoztatás, de annak keretében legutóbb nekik is a sokat vitatott képzésre kellett járniuk, ahol szerintük „óvodás szinten” kezelték őket.

Nagy István is sarkalatos kérdésnek tartja a munkanélküliséget, amit szerinte az ipar felszámolása és a mezőgazdaság szétverése okozott. A rendszerváltás előtt fél Enying az Ikarusba meg a Nitrokémiába járt dolgozni, működött egy állami gazdaság és egy termelőszövetkezet is. Utóbbiak helyén szerinte ma fideszes nagybirtokosok gazdálkodnak, olyan szintű gépesítéssel, ami miatt csak nagyon kevés emberre van szükségük. A „semmirekellő multik” miatt ma már nem működik a háztáji gazdálkodás sem – nosztalgiázott az enyingi jobbikos vezető.

Turul a városban
©

Bár Nagy István nem árulta el, kit indítanak ősszel polgármester-jelöltként, a Jobbikban már az önkormányzati választásokon gondolkodnak, és bíznak benne, hogy a vasárnapi szereplés megágyaz a helyi sikereknek is. Reiber Attila ugyanakkor nem tart attól, hogy a Jobbik átvenné az irányítást az önkormányzatban. A helyi társadalomban ugyanis a gazdák a hangadók, közülük is kiemelkedik a hat legnagyobb birtokkal rendelkező nagygazda, akik a földtámogatások és földpályázatok révén a most véget ért kormányzati ciklus nyertesei. Ők biztosan a Fideszt támogatják, a kisebbek pedig mennek utánuk, hiszen anyagilag is függnek tőlük.

A polgármesteri hivatalban kezet fogtunk ugyan Pődör Gyula enyingi polgármesterrel is, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott időt szakítani arra, hogy beszéljen velünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!