szerző:
MTI

Az Ökotárs Alapítvány semmilyen formában nem támogatta az LMP-t, és más párttal sem volt pénzügyi kapcsolata – közölte az alapítvány csütörtökön. Arra a hírre reagáltak, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levélben fordul a norvég kormányhoz, amiért a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit "egy magyar párthoz szorosan kötődő" szervezet vezetésével osztják szét Magyarországon.

"Az Ökotárs Alapítvány soha, semmilyen formában nem támogatta sem az LMP-t, sem más pártot vagy pártközeli szervezetet. És fordítva: nem kapott pénzt sem ilyenektől – közhasznú szervezetként ezt nem tehetjük, de nem is akarjuk" – áll az alapítvány közleményében.

Azt írták, küldetésük a magyarországi civil, elsősorban környezetvédő szervezetek támogatása "egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulása érdekében". E cél szolgálatában írnak ki pályázatokat és adnak támogatásokat már több mint húsz éve.

Közölték, eddigi valamennyi adományuk listája megtalálható a honlapjukon, és ennek alapján bárki ellenőrizheti, hogy az általuk kezelt források hova jutnak, jutottak. "Az, hogy az Ökotárs Alapítvány munkájában részt vevő magánszemélyek bármilyen formában közösséget vállalnak-e bármely politikai irányzattal, éppúgy magánügy, mint az, hogy vasárnap ki hova ikszelt a szavazófülkében" – szólt a közlemény.

Az újságokban idézett politikai szerepvállalások, kapcsolatok mindegyike jó néhány évvel ezelőtti – tette hozzá az alapítvány. Még azt megelőzően, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) lebonyolítása elkezdődött volna, "minden közreműködő megszakított minden olyan kapcsolatot, amely bármi módon pártpolitikaiként lenne értelmezhető".

A közleményben kitértek arra is, hogy az NCTA-t működtető konzorciumot a támogatók egy nyílt, kétfordulós pályázat keretében választották ki 2012-ben, miután ugyanez a konzorcium sikerrel működtette az első NCTA-t, 2008 és 2011 között. A folyamatban a magyar kormányzati félnek is konzultációs joga volt. Továbbá joga van arra is, hogy megfigyelőket küldjön a bíráló bizottságok üléseire, "s így első kézből tájékozódjon a támogatások odaítéléséről" – írták.

A Magyar Nemzet online kiadása kedden közölte, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levélben fordul a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, amiért a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit "egy magyar párthoz szorosan kötődő" szervezet vezetésével osztják szét Magyarországon.

A cikk szerint az alap milliárdokkal támogatja a magyarországi társadalmi élet kibontakozását, saját bevallása szerint azzal a céllal, hogy "segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában".

Az alap milliárdos keretösszegéből 1,5 és 21 millió forint közötti pénzekkel különböző civil pályázatokat támogat, ezeket a támogatásokat pedig az Ökotárs Alapítvány által vezetett civil konzorcium osztja szét a pályázók között. A problémát az jelenti, hogy ez a szervezet ezer szállal kötődik az LMP-hez – írták.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára kedden azt mondta, közérdek, hogy a fejlesztési források felhasználása állami gondozásban, állami garanciák mentén történjen. Elfogadhatatlan, hogy ez egy politikai párthoz kötődő civil szervezet által történjen, amely azt hangoztatja magáról, hogy civil, miközben – akár az LMP korábbi jelöltjeit vagy szervezetben dolgozó szakembereit nézzük – az Ökotárs Alapítvány nem az – fogalmazott.

Az LMP csütörtökön azt közölte, a pártnak nincs köze az Ökotárs Alapítványhoz, a Fidesznek viszont el kellene számolnia a Civil Összefogás Fórum (CÖF) pénzeivel. Lázár János vádjaival ellentétben a Lehet Más a Politika és az Ökotárs Alapítvány között nincs és nem is volt sem intézményes, sem pénzügyi kapcsolat, az LMP nem szólt, nem szólhatott bele az alapítvány működésébe, és ez fordítva is így van – írták a közleményükben.

A CÖF koholmánynak tartja az LMP állítását, amelyben azzal gyanúsítják a szervezetet, hogy a Fidesz pénzével kampányolt. "Az LMP légből kapott információkkal operál, ezzel közelít a baloldali ellenzék hazugsággyárosainak szellemiségéhez" – áll a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a CÖF közleményében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fegyvert kapnak ismét az orosz űrhajósok

Fegyvert kapnak ismét az orosz űrhajósok

Képtelenség megfékezni a kórházi adósságot

Képtelenség megfékezni a kórházi adósságot

Fél órán belül fogtak két lopott prémium autót a határon

Fél órán belül fogtak két lopott prémium autót a határon

Boldog István átadott egy parkolót, egy kisfiú még trombitált is neki

Boldog István átadott egy parkolót, egy kisfiú még trombitált is neki

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Védőgátnak csapódott Velencénél a sokszoros bajnok és csúcstartó motorcsónakos

Védőgátnak csapódott Velencénél a sokszoros bajnok és csúcstartó motorcsónakos