szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bő három hét múlva folytatódik az utóbbi évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó közlekedési pere: a másodfokú bíróság elé áll Eva Rezesova – tudtuk meg. A szlovák milliomosnőt első fokon bűnösnek találták, és hat év fogházra, illetve öt év vezetéstől eltiltásra ítélték ittas gépjárművezetés következtében elkövetett halálos baleset vétsége miatt, ő azonban felmentésért fellebbezett. Az ügyészség viszont túl enyhének tartja az ítéletet, így most másodfokon folytatódik a négy halálos áldozattal járó baleset tárgyalása.

Május 5-én, hétfőn 9 órakor folytatódik az Eva Rezesova elleni büntetőper, ekkora tűzte ki a másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék az első tárgyalási napot – tudta meg pénteken a hvg.hu.

Az elsőfokú ítéletet még november 22-én hozta meg a Gödöllői Járásbíróság, amely hat év fogházra ítélte és öt évre eltiltotta vezetéstől Eva Rezesovát, miután bűnösnek találták ittas gépjárművezetés következtében elkövetett halálos baleset vétségében. A bíróság szerint ugyanis nem kizárt, hogy a Fiat Punto vezetője is hibázott, és a baleset előtt szabálytalanul előzött, és azt sem fogadta el a bíróság, hogy Rezesova BMW X5-ével korábban kakaskodott a Puntóval, így a közlekedési veszélyeztetés vádja is megdőlt.

Az elsőfokú ítélet alapján Rezesova feltételesen akár 2 év 9 hónap múlva szabadulhatna, de a döntés ellen az ügyész és védője is fellebbezett, a vádhatóság súlyosabb büntetést, míg Rezesova és ügyvédje teljes felmentést szeretne. Az elsőfokú bíróság megszüntette a 2012 augusztusi baleset óta börtönben lévő szlovák milliomosnő előzetes letartóztatását, és házi őrizetbe engedte. Ezt a döntést azonban visszavonták, így mégsem várhatta a másodfokú tárgyalást egy családja által erre a célra bérelt Duna-parti ingatlanban, visszavitték a börtönbe.

Folytköv másodfokon
©

A balesetben meghalt két házaspár hozzátartozóit felháborította a kiszabható büntetés középmértékénél is kevesebb, ráadásul börtön helyett a lazább fogház fokozaton letöltendő szabadságvesztés büntetés. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a bíróság szerint a Fiatot vezető édesapjuk is hibázhatott, szerintük a mindig lassan és megfontoltan vezető karácsondi férfi biztosan nem térhetett be szabálytalanul a belső sávban – a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel – érkező Rezesova terepjárója elé. A bíróság viszont arra jutott, hogy ennek a lehetősége legalábbis nem kizárható.

Az ügyben nagy figyelmet kapott Melegh Gábor igazságügyi szakértő bevetése Rezesova oldalán, az ő általa felhozott kérdések osztották meg a szakértőket. Meleghet az ügyész megpróbálta kizáratni elfogultságra hivatkozva, de a bíróság szerint nem akadályozta objektív szakértését, hogy az áldozatok családjának felkérésére maga is felvetette összeférhetetlenségét, majd mégis beszállt az ügybe a szlovák milliomosnő oldalán.

A szakértők által alkalmazott balesetszimuláló szoftverekről több furcsaságot is kiderítettünk, az ügy további fordulatairól itt olvashat részletesen!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint