szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkezdődtek az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a személycserék, máris távozik posztjáról a tárca egyik legfontosabb intézményének, a milliárdos beszerzéseket intéző Educatio Kft.-nek a vezetője – értesült a hvg.hu. Kerékgyártó Sándort információink szerint csütörtökön azonnali hatállyal elbocsátották, ezt cikkünk megjelenése után az Emmi meg is erősítette a hvg.hu-nak.

Csütörtökön azonnali hatállyal távozott az Educatio vezetője – tudta meg két forrásból is a hvg.hu. Kerékgyártó Sándor 2010 júliusa óta irányította az állami céget, amely a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik.

A harmadik Orbán-kormány hivatalosan június 6-án áll majd fel, a kabinet jelenleg ügyvezetői minőségben látja el feladatát, a minisztereket az utóbbi hetekben sorra hallgatta meg a május 10-én hivatalba lépett kormányfő. Orbán Viktor részben a jelenlegi miniszterek esetleges maradásáról tárgyalt, de sajtóhírek szerint a tárcavezetők már államtitkári listával, személyi javaslatokkal érkeztek a miniszterelnökhöz.

Kerékgyártó távozásáról megkérdeztük a minisztériumot, de az Emmi cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. Megkerestük Kerékgyártó Sándort is, de a hvg.hu-nak nem kívánta kommentálni az elbocsátásáról szóló hírt. Péntek este az Emmi a hvg.hu-val azt közölte, Kerékgyártó május 16-tól a felmondási idejét tölti és ugyanezen naptól fel van mentve a munkavégzés alól. Érdeklődésünkre, hogy miért bocsátották el, a minisztérium azt írta, "vezető állású munkavállalóról lévén szó, indoklási kötelezettség nem áll fenn" (ezt a tisztviselőkre vonatkozó, indoklás nélküli felmondásra vonatkozó jogszabály lehetővé is teszi - a szerk.).

Nagytakarítás jöhet?

Több kormányzati forrásból úgy értesültünk, Kerékgyártó távozása nem egyedülálló, további változások várhatóak. Egy magas rangú kormánypárti forrás szerint Balog Zoltán miniszter a tárca 2012-es átvételekor a miniszterelnök engedélyének hiányában nem tudta megválasztani az államtitkárait, így mindenki a helyét maradhatott, akiket az előző miniszter, Réthelyi Miklós választott ki.

Balog Zoltán - kipukasztja a minisztériumi buborékot?
©

Balog viszont több poszton is változást tervez, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár távozása már nyilvános, ő a találgatások szerint Pedagógus Kar élére kerülhet. (Cikkünk megjelenése után azonban az Emmiből jelezték, hogy a törvény értelmében a Pedagógus Kar vezetőjét csak a kar tagjaiból lehet megválasztani, ráadásul a kar tagja csak gyakorló pedagógus lehet, így Hoffmann Rózsa semmiképpen nem kerülhet oda.) Az Index április közepén írta meg, hogy Pölöskei Gáborné, az Emmi főosztályvezetője – Áder János húga – kerülhet az állami iskolák fenntartójának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) az élére. A hvg.hu minisztériumi forrásokból úgy értesült, Pölöskeinének nagy befolyása van a tárcánál, ő készíti elő a Klik átalakítását, és a személyi változásokra is ő tesz javaslatokat.

Mint a hvg.hu korábban megírta az oktatás az a terület, ahol jelentősebb változások lehetnek. Itt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésének átszervezésére (és a vezető Marekné Pintér Aranka menesztésére) számítanak a legtöbben, ami információink szerint az Educatióval is kapcsolatos. Korábban jelentés is készült a Klik működéséről, az ezzel megbízott miniszteri biztos – a kiszivárgott dokumentum szerint – súlyos hiányosságokat tárt fel. Kormányzati források a hvg.hu-nak korábban azt mondták, az apparátus átszervezésre azért van szükség, hogy az oktatásba az eddiginél több pénzt tudjon a kormány becsatornázni, és ebből a szempontból az Educatio az egyik legfőbb beszerzője a minisztériumnak.

Drága és rosszul működik

A társaság működését a Klikhez hasonlóan korábban több kritika érte. Az Educatio vette meg tavaly nyáron 543 millió forintért azt az iskolai adminisztrációs rendszert, a Magisztert, melyet az összes magyarországi iskolának felajánlott a kormány. Bár bevezetése nem volt kötelező, de ha valamelyik intézmény megtartotta a régebbi szoftverét, akkor nem kapott a fenntartásához állami támogatást. A szoftver nem volt új fejlesztés, az Educatio lényegében az egyik piaci vetélytársat emelte a többi fölé.

A naplózásra, a hiányzások vezetésére is kidolgozott szoftver bevezetése januárban botrányt okozott. Egyrészt a kabinet a tanév közepén vezette be, az államtitkárság későn szólt az átállásról az iskoláknak, így sok igazgató, rendszergazda a téli szünetben, az ünnepekkor is dolgozott. Ráadásul hetekkel a bevezetése után sem működött az iskolák szerint megfelelően, a hvg.hu-nak egy Pest megyei iskola rendszergazdája még márciusban is azt mondta, nem erőltetik, inkább maradtak a papíralapú naplónál.

Cégháló az oktatási pénzek felfogására

A hvg.hu számolt be arról, hogy az Educatio közel 20 millió forintos megbízást adott két cégnek az iskolai adminisztrációs rendszer továbbfejlesztéséről szóló tanulmány elkészítésére. A Közbeszerzési Értesítőben március elején megjelent eredményhirdetés szerint a feladatot a Taninform Zrt., illetve ennek a cégnek a tulajdonosa, a Commitment Zrt. nyerte el – a két cég közösen indult az tenderen.

Az Educatio most távozó vezetője, Kerékgyártó korábban kapcsolatban állt az Commitmenttel: 2010-ig vezetője volt a Top Net Trade Kft.-nek, amely egy 2009-es közbeszerzésen a Commitment alvállalkozója volt. Januárban a minisztérium cáfolta, hogy Kerékgyártó valaha is kapcsolatban állt volna az állam által megvett Magiszterrel, azt viszont elismerte, hogy a commitmentes Taninformnak dolgozott.

Kerékgyártó Sándor
©

A Commitment és leányvállalatai feltűntek az önkormányzati beszerzéseken is. Így a cég részt vett annak a szekszárdi tanteremnek a kialakításában, melyet uniós pénzből finanszíroztak, és ami végül összesen 157 millió forintba került. A Commitment személyzete nem áll túl távol a nagyobbik kormánypárttól. Mint arról a hvg.hu két éve beszámolt, az oktatási piac egyik legeredményesebb cégét 2003-ban Guller Zoltán alapította, aki az első Orbán-kormány idején az oktatási tárca hallgatói irodáját vezette. A cég honlapján szakmai vezetőként feltűnő Környei László pedig Pokorni Zoltán volt szakminiszter helyettes államtitkára volt. A Commitment és leányai az elmúlt években több milliárd forint közbeszerzést nyertek el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MLF Itthon

Botrány után üzlet: 20 millió oktatási tanulmányra

Közel húszmillió forintért készíthet tanulmányt egy olyan cég, amely pár hónapja még végleg ki akart vonulni a piacról. Az oktatási piacon a milliárdos állami megrendelések révén meghatározó részesedést szerzett cég korábban üzleti kapcsolatban állt a megbízást adó állami intézmény vezetőjével.

Kovács Áron Itthon

Mi kerül egy tantermen 157 millió forintba?

Mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba? – értetlenkedik a klasszikus kabaréjelenet hőse. Hasonló kérdés gyötörheti azokat is, akik jobban belegondolnak, pontosan mire költjük el az uniós fejlesztési forrásokat: például mi kerül egy természettudományos tantermen 157 millió forintba. Szekszárdon egy önkormányzati képviselő feltette a kérdést, meg is kapta a részletes adatokat, de feljelentéssel fenyegették meg, mikor nyíltan megkérdőjelezte bizonyos tételek szükségességét.

Így robbanhatott ki a Gothár-ügy

Így robbanhatott ki a Gothár-ügy

Az OECD lassuló magyar gazdasági növekedést és növekvő inflációt vár

Az OECD lassuló magyar gazdasági növekedést és növekvő inflációt vár

Ha nagyon más a szülő és a gyerek személyisége

Ha nagyon más a szülő és a gyerek személyisége

Borongós csütörtökre van kilátás

Borongós csütörtökre van kilátás

A Hit Gyülekezete cáfolta a Németh Sándornak tulajdonított kijelentéseket

A Hit Gyülekezete cáfolta a Németh Sándornak tulajdonított kijelentéseket

A hold, ahol esik az eső, és sok a szerves anyag – térkép készült a Szaturnusz Titánjáról

A hold, ahol esik az eső, és sok a szerves anyag – térkép készült a Szaturnusz Titánjáról