szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó birtokába került egy szerződés, mely szerint Lázár János Csehországban fog fácánra vadászni novemberben, 23 millió forintért. Lázár János azt közölte a sajtóval, a vadászatot magánemberként szervezi, közpénz nincs benne, ráadásul az összeget a vadászaton részt vevők dobják össze, tehát nem a saját zsebéből fizeti ki a milliós költséget.

Az atlatszo.hu birtokába került szerződés tanúsága szerint 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot. A szerződésben írtak szerint Lázár János magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadásztatást a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól.

A Konopiště vadászterületen csak fácánból 60 ezer darabot vadásztatnak évente az október közepétől január végéig tartó vadászidény során, ezekből rendelt meg most a szerződés tanúsága szerint 2500-3000 példányt Lázár János, akinek a lap szerint a lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie. Arról nem tudni, hogy hány vadásztársa lesz. A hvg.hu-nak egy hivatásos vadász azt mondta, "rettenetesen drága" egy fácán 30 euróért, Magyarországon 10-12 euróért el lehet vinni a lelőtt fácán darabját.

A szóban forgó novemberi vadászaton magánemberként részt vesz. Ő szervezi, de annak a költségeit bevett szokás szerint nem a megrendelő, hanem a vadászaton részt vevő személyek közül többen közösen fizetik – közölte a cikk megjelenése után az államtitkár a hivatalán keresztül a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában. Az Átlátszó azt írta, a fideszes politikus – legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint – nem rendelkezik annyi készpénzzel, amennyiről leszerződött. Lázár erre azt válaszolta: mivel ezt az összeget többen adták össze, semmiféle ellentmondás nincsen a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok és a vadászat felmerülő költségei között.

Lázár János hangsúlyozta, hogy az esemény a magánélete része, senkinek az adóforintját nem érinti, és az üggyel kapcsolatban nem kíván további nyilatkozatot tenni. Azt az államtitkár nem árulta el, hogy hányan vesznek részt a vadászaton. Cikkünk megjelenése után Lázár nyilatkozott az Origónak azt állítva, hogy a vadászat neki egy "szenvedély", amiről "nem tud leszokni". „Én ebben nem látok szégyellnivalót” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy nemcsak vadászik, koronglövészetre is jár rendszeresen.

Donatella Failoni és Lázár János

A március 6-án kelt szerződést Lázár mellett Miroslav Jankovsky, a vadásztársaság igazgatója szignálta. A lap megkereste az igazgatót, aki tudott a szerződésről.

Januárban a cink.hu írt arról, hogy Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége még tavaly decemberben 18 képes, nyilvános galériát tett ki a Facebookra a soponyai vadászkalandról. Korábban a hvg.hu-nak Lázár azt nyilatkozta, hogy egy régi, összeszokott baráti körrel hódol vadászszenvedélyének. Akkor arról beszélt, hogy ezt mindig magánemberként szervezi, kerüli a nyilvánosságot, a gazdasági elittel nem vadászik együtt, és előfordult már, hogy a másik politikai oldalról is hívott vendégeket.

A tavaly decemberi soponyai vadászat költségeiről Lázár kabinetfőnöke azt állította, hogy azt a résztvevők dobták össze, a vadászat az adófizetőknek egyetlen forintjába sem került, az állam pedig csak nyert rajta, mert a vadászok adókat is fizettek. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Semjén Zsolt és a gánti vadászház

Az Átlátszó.hu arra volt kíváncsi, hogy a nagy vadász hírében álló miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt énektanári munkája mellett egyházzenészként tevékenykedő felesége milyen jövedelemből vett telket, és épített rajta egy nagy vadászházat Gánton.

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében