szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem klasszikus információszerző munkát végzett Oroszországnak, nem titkos dokumentumokat kellett átadnia megbízóinak – állítja informátoraira hivatkozva a Népszabadság.

A Jobbik kémkedéssel gyanúsított politikusának feladata elsősorban az unióellenes hangulatkeltés volt, össze kellett fognia, frakcióvá szerveznie a szélsőséges EU-szkeptikusokat – írja a Népszabadság. A lap szerint ugyanis Kovács Béla "szakterülete" a bomlasztás, így őt nem arra használták orosz megbízói, hogy például titkos dokumentumokat szerezzen meg nekik.

©

A lap úgy tudja, Kovács akkor került a magyar szolgálatok (előbb a kémelhárításnak, de később a hírszerzésnek is a) látókörébe, amikor 2009-ben tető alá hozta az európai nemzeti, döntően szélsőjobboldali pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét (AENM). Az alapító tagok között volt a francia Nemzeti Front, a belga Nemzeti Front, az olasz Háromszínű Láng, a svéd Nemzeti Demokraták, valamint a Jobbik. A szövetséghez később csatlakozott a Brit Nemzeti Párt, a spanyol Köztársasági Szociális Mozgalom, a portugál Nemzeti Újjászületés Pártja). A szervezet elnöke 2010 és 2013 között a francia Nemzeti Front európai parlamenti képviselője, Bruno Gollnisch volt, majd 2013. december 17-én, Kovács Bélát választották meg négy évre e tisztség betöltésére.

Kovácsra – írja a Népszabadság – részben az európai szélsőjobb egységbe tömörítése miatt figyelt fel a titkosszolgálat, és nem csak a magyar. Az ügyben érintett többi ország titkosszolgálata is árgus szemekkel figyelte az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége útkeresését. A szolgálatok számára már akkor nyilvánvaló volt, azóta a kormányok számára is az, hogy a szélsőséges mozgalmak önálló uniós erővé szervezésének hátterében Oroszország, az orosz titkosszolgálat állhat.

Írásainkat a Kovács Bélát ért kémvádakról itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!