szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az RTL a főcsatornáján is sugározni fogja a kisebb csatornájának híradóját. Mint arról a hvg.hu korábban beszámolt, a Fideszben „túl kritikusnak” érezték az RTL II Híradóját.

Azok a nézők is megkapják az RTL II Híradóját, akinek a kábelszolgáltató nem biztosítja a RTL kisebbik csatornáját. A tévétársaság szerdán kiadott közleménye szerint június 16-től a főcsatornájuk, az RTL Klub is sugározni fogja – igaz, éjjel fél 12 körül – a RTLII Híradóját.

A csatorna hivatalos indoklása szerint „a Híradó már hetekkel ezelőtt 18 órára került, ami még indokoltabbá tette egy késő esti hírműsor sugárzását is. (…) A Rábai Balázs vezette Híradóból az RTL Klub nézői is bővebben informálódhatnak a nap legfontosabb politikai, közéleti eseményeiről”.

Háború

A teljes média és reklámszakma által elutasított reklámadó bevezetése miatt nyilatkozatháború zajlik az adó által a leginkább érintett RTL és a kormánypárti képviselők között. Kedden reggel például a Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke arról beszélt, a két kereskedelmi televízió „nagy társadalmi károkat okoz”, ezért a reklámadót e médiumok „egészségügyi termékadójának” tekinti. Az RTL híradója ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Gulyás korábban ingyenjegyet kért és kapott az X-Faktor döntőjére, amit élőben nézett végig.

©

Mint korábban megírtuk, a háborúskodás már hónapok óta zajlik a színfalak mögött, de a nyílt konfliktust a RTL-t célzó reklámadó-törvény múlt heti beterjesztése és szerdai megszavazása váltotta ki.

A konfliktust kormánypárti és RTL-es forrásaink két dologra vezették vissza. Az egyik, hogy a Fideszben – különösen a választási kampány idején – rossz néven vették, hogy a Híradó – különösen az RTL II hírműsora – túl kritikus a kormánypárttal. A másik ok: a gazdasági környezet megváltozása: az RTL-ben úgy érzékelik, hogy a TV2 eladása óta nyomás alatt vannak, részben már meg is indult az állami hirdetések átáramlása a vetélytársukhoz, azaz a Fidesz – a reklámadóval is – segédkezet nyújt az RTL gazdasági megtöréséhez. Kolosi Péter programigazgató korábban a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, ha ennyire megadóztatják a tévétársaságot, nem zárható ki, hogy a cégük eredménye már 2015-re veszteségbe fordul.

A kivételes és sürgős eljárásban tárgyalt reklámadótörvényt szerdán szavazta meg a parlament. Az utolsó percben benyújtottak egy olyan módosítot, amely lényege, hogy a médiacégek a tavalyi elhatárolt veszteségük 50 százalékát leírhatják az adóalapból. Az RTL évek óta nyereséges, a TV2 viszont veszteséges, tavaly 11 milliárdos mínuszt könyveltek el. A médiapiac évek óta nehéz helyzetben van, nemcsak a TV2, hanem a cégek egy jelentős része veszteséges, ezért a kormánypárti politikusok ezzel magyarázták a módosítóval bevezetett könnyítést, de az ellenzék szerint a módosítást az idén új tulajdonoshoz került TV2-re szabták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

Kormány kontra RTL: Jó viszony fordult át háborúba

A reklámadó nem ok, hanem eszköze a háborúnak, amely már legalább háromnegyed éve zajlik a kormány és az RTL között. A német médiacsoport a hvg.hu tudomása szerint többéves konfliktusra van felkészülve, és az RTL-közeli információink szerint se a politikai, se a gazdasági nyomás elől nem kívánnak kitérni. A parlament szerdán szavaz a reklámadóról.

MTI Itthon

Fidesz: Az RTL Klub és a TV2 "nagy társadalmi károkat okoz"

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke szerint a reklámadót a két országos kertévé "egészségügyi termékadójának" tekinti. Azt is elmondta, hogy július 4-én ülésezik utoljára a parlament a nyári ülésszakban.

hvg.hu Itthon

Tiltakozás: 15 percre elsötétül a TV2 és az RTL Klub

A reklámadó tervezete ellen 15-15 perces elsötétítéssel reagál a két legnézettebb csatorna. A Magyar Reklámszövetség tiltakozásra szólítja a média szereplőit. A két országos kereskedelmi televízió akciójához a HírTv is csatlakozik, ha minden igaz.

hvg.hu Itthon

Videó: Az X-Faktorral hozták zavarba az RTL Klub ellen prédikáló fideszes alelnököt

Az RTL Klub kedden megszólaltatta Gulyás Gergelyt, a parlament fideszes alelnökét, aki aznap reggel a köztévében a két kereskedelmi televízió társadalmi veszélyességéről beszélt. Délután a Híradó stábja azt firtatta, vajon miért igényelt ingyenjegyet az X-Faktor 2011-es döntőjére, ha annyira megvetendő a kertévék népbutító szolgáltatása. Gulyás a videón 1:35-től mély sóhaj után arról beszél, nem is emlékszik pontosan, Megasztárt vagy X-Faktort izgult-e végig 3 évvel ezelőtt. A végén megjegyzi: a tehetségkutatók kivételt képeznek a kertévék társadalomra káros tevékenysége alól.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Nem térünk ki a konfliktus elől – az RTL visszaszólt a kormánynak

A tervezett reklámadó bevezetése a sajtószabadság végét jelentené Magyarországon – mondta az RTL Group kelet- és délkelet-európai tevékenységéért felelős vezetője a Handelsblattnak. Arról is beszélt, a tervezett adó egyértelműen az RTL-t célozza, de nem térnek ki a konfliktus elől, és nem hagyják el Magyarországot.

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Ibrahimovic szerződést hosszabbított a Milannal

Ibrahimovic szerződést hosszabbított a Milannal

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell

Az irodai munkavégzéshez szinte már csak egy telefon kell