szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sáling Gergő, az Origo főszerkesztőjének elbocsátásáról, valamint a reklámadó bevezetéséről sugárzott riportot a 3sat német nyelvű kulturális televízió Zapp című mádiamagazinja.

A ZAPP című műsorban "Nyomás - Újságírókat rúg ki a "Magyar Telekom"? címmel sugárzott budapesti riporthoz a műsor honlapján közölt ismertetőben kiemelték, hogy Magyarországon "a közszolgálati médiumokat már régen uniformizálták és kormánybarát magatartásra kényszerítették", és a "vitatott" kormányfő, Orbán Viktor az árpilisi választási győzelme után "láthatóan erősebben támadja a magántulajdonban álló televíziókat és online médiumokat"

A reklámadóval kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy az "a fennmaradását fenyegető módon veszteségessé teheti" az RTL Klub televíziót, amely bevételei 20 százalékát elbukhatja. Az Origónál történt főszerkesztőváltással kapcsolatban hozzátették: felmerül a gyanú, hogy "befolyásos kormánytagok kritikus újságírók eltávolítására használhatták fel befolyásukat".

A Zapp riportja beszámolt arról, hogy Sáling Gergő szerződését azt követően szüntették meg, hogy több kritikus hangvételű cikk jelent meg Lázár János befolyásos kancelláriaminiszterről (a Miniszterelnökség államtitkára – szerk.) A riport azt is megemlíti, hogy a Magyar Telekom érdekelt a magyarországi szélessávú adatszolgáltatás kiépítésében, ami egy egymilliárd euró értékű üzlet.

A kérdés az, hogy a kormány gyakorolt-e bármilyen befolyást a Deutsce Telekomra vagy a Magyar Telekomra újságírók elbocsátása érdekében. A Zapp ezzel kapcsolatos megkeresésére megszólalt mindkét Telekom-vállalat, melyek a feltételezést visszautasítatták. A Deutsche Telekom közölte, a személyi változások belső átalakítások következménye, melyre a Deutsche Telekomnak soha semmilyen befolyása nem volt. A Magyar Telekom közleménye pedig leszögezte, hogy nem gyakoroltak nyomást az Origo Zrt-re a főszerkesztőcsere ügyében.

A Zapp riportja megjegyzi, eddig a magyarországi független újságírók bíztak abban, hogy egy nyereséges nemzetközi médiavállalat elegendő biztosítékot jelent a független újságírásra – ez a remény sérült most.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója