szerző:
hvg.hu

Nincs törvényes akadálya a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejegyzésének – mondta ki keddi határozatában a Kúria, amely a korábbi jogerős elutasító végzést hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot. „Nna de legalább 4 év múlva majd akkor tényleg nyerhetünk” – kommentálták a döntést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-oldalán.

A Fővárosi Törvényszék korábban azért utasította el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejegyzési kérelmét, mert álláspontja szerint a párt elnevezése nem felel meg a névvalódisági és névszabatossági követelményeknek, illetve a meghirdetett céljai komolytalanok.

A fellebbezés után másodfokon eljáró bíróság helybenhagyta az elutasító végzést, és annak indokait is elfogadta. A jogerős végzés szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnevezés nem tükröz komoly pártalapítási szándékot, és sérti az általános erkölcsi elveket is, illetve méltatlan asszociációkra ad alapot.

A párttól ezután felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. Ebben egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy a bejegyzési kérelem szerintük minden törvényes kritériumnak megfelel, és a párt valóban működni szeretne – igaz, a humor és szatíra eszközei segítségével, ez azonban semmilyen jogszabályba nem ütközik.

A Kúria a kérelmet alaposnak találta. Ha a bejegyzés konkrét, egyértelmű törvényi tilalomba nem ütközik, és a párt deklarálja, hogy aláveti magát a jogszabályoknak, a bejegyzés nem tagadható meg pusztán azért, mert a bejegyző bíróság a célokat és a tevékenységet nem tartja „elég komolynak” – derül ki az indoklásból.

A bíróságnak a bejegyzésnél is szigorú világnézeti semlegességet kell tanúsítania, és lehetőleg tartózkodnia kell az előzetes minősítésektől. Ha egy párt céljai nem ellentétesek az egyesülési jog alapelveivel és az Alaptörvényben rögzített alapvető elvekkel, továbbá belső szabályai kielégítik a jogszabályi követelményeket, a bejegyzést nem lehet megtagadni – tették hozzá.

A Kúria álláspontja szerint a konkrét elnevezés érdemben megfelel a névvalódiság, a névkizárólagosság és a névszabatosság követelményének, nem ellentétes a társadalom általános erkölcsi felfogásával és nem ad alapot megbotránkoztató képzettársításokra sem.

A Kúria a jogerős elutasító végzést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította azzal, hogy a bejegyzésnek nincs törvényes akadálya – olvasható a Kúria honlapján közzétett tájékoztatóban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

10 ezer óra gyakorlással tényleg profik lehetünk bármiben?

Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő

Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal