szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogyan védekezik, illetve nem védekezik a lehallgatás ellen a magyar elit? Hol ejtik meg titkos tárgyalásaikat a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak? A Figyelő ezt a témát járta körül összeállításában.

Magyarországon az elit tagjai nem fordítanak nagy gondot arra, hogy ne hallgassák ki magánbeszélgetéseiket – írta a csütörtöki Figyelő névtelenséget kérő forrásokra alapozott körképében, amely a lengyel elitet megrázó korrupciós botrányból kiindulva a magyarországi lehallgatási helyzetet mutatja be.
 
A nagyobb cégeknél általában van védett, lehallgatásbiztos terem, de sokan inkább független helyszíneken szeretik megejteni fontos megbeszéléseiket. A Gellért-hegy oldalában állítólag van egy védett ingatlan, amely az üzleti és politikai elit találkozóinak szokott helyet adni. De névtelen források szerint megesett az is, hogy egy III. kerületi panellakásban gyűltek össze milliárdosok és a gazdaság egyéb jelentős szereplői.
 
Olyanra is volt példa, hogy a házigazda a megbeszélés elején közölte: senki ne próbálkozzon lehallgatással, mert egy készülék jelzi az összes elektromos mozgást. Gyakori, hogy kivitetik a telefonokat vagy bekapcsolják a tévét, de az is előfordul, hogy valaki némán tárgyal. Egy képernyőre írja ki, amit szeretene, és partnere szintén írásban válaszol neki.
 
Mi a jó a gőzfürdőben?

A magyar politikusok kedvelik a belvárosi éttermeket, nem bánják, ha kandi szemek kereszttüzében kell tárgyalniuk. Ebéd után a jótékony utcazajban beszélhetik meg a kényesebb részleteket lehallgatásmentesen – állítják a Figyelő szakértői.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Orbán Viktor a Pancho Arénában
©

Bizonyos körökben elterjedt, hogy a kényes ügyeket meztelenül, a szaunában beszélik meg a politikusok, így végképp kizárható, hogy valaki be legyen poloskázva. A Rudas gőzfürdőjébe Hagyó Miklós köre szeretett járni, Demszky Gábor idején a balliberális holdudvar folytatta itt szívesen tárgyalásait. Itt még Orbán Viktor is feltűnt, amikor ellenzékben volt. A lap távközlési informatikus forrása szerint vannak már vízálló mikrofonok, de a csobogó víz hangját nem lehet kiszűrni a felvételből.

Ma divatos helyszín a naphegyi Oxygen Wellness VIP-részlege, ahová azonban csak meghívással lehet bejutni. Gigaüzletek köttettek állítólag olyan helyeken is, mint az MVK-MBK Veszprém vagy a Videoton VIP-páholya.

 A Four Seasonstól a Szamos cukrászdáig

 A Fidesz-elit legkedveltebb találkozóhelye a Four Seasons. Orbán Viktornak egy időben állítólag külön szobája is volt, ahol tárgyalópartnereit fogadta, az étterem pedig olyan politikusok kedvelt gyülekezőhelye, mint Kósa Lajos debreceni polgármester, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vagy Rogán Antal frakcióvezető. A fideszes háttérember, Habony Árpád is előszeretettel rendez itt találkozókat. Habony, akárcsak Rogán, a Nobuban is gyakran felbukkan.

Budán népszerű a Krisztina körúti Déryné bisztró, ahol Lázár János, Hernádi Zsolt Mol-vezér, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő és Gyurcsány Ferenc is meg-megfordul.

Orbán Viktor sokáig a Rozmaring étterembe járt az óbudai Duna-parton, aztán átszokott az istentisztelet utáni sütizésre-kávézásra a XII. kerületi Szamos cukrászdába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Két helyen is lezárták az M5-ös autópályát baleset miatt

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját