szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A jelek szerint Vizoviczki László saját maga indíthatta el azt a büntetőeljárást, aminek vádlottja lett több volt rendőri vezetővel és egyenruhással együtt. A Pintér Sándor bizalmasának tartott tábornok, Horváth András leült a diszkócsászárral beszélgetni, és elmondása szerint Vizó előadta neki, hogy NNI-sek pénzért rendszeresen bizalmas és titkos adatokat adtak ki neki – ezt írta le egy titkosított, de az alól feloldott rendőri jelentésben a tábornok.

Két évet kellett várni annak a kérdésnek a megválaszolására, hogyan bukott be szórakozóhelyei miatt az éjszaka császárának is nevezett és évtizedeken át nyugodtan tevékenykedő Vizoviczki László, akit a Központi Nyomozó Főügyészség azzal vádol, hogy megvesztegetett több rendőri vezetőt és rendőrt.

A pestisracok.hu megszerezte a teljes nyomozati anyagot, amelyet folyamatosan leközöl majd. Indításképpen Vizó testőrének vallomásaiból szemezgetett, illetve nyilvánosságra hozott egy jelentést.

A Vizó-ügy

Vizoviczki Lászlót, aki saját bevallása szerint is mintegy 40 budapesti éjszakai szórakozóhelyet üzemeltetett, tavaly május 30-én vette őrizetbe a rendőrség. A nyomozó hatóság gyanúja szerint a férfi rendőri vezetőket vesztegetett meg azért, hogy érdekeltségeiben ne legyenek razziák, a konkurenseiében viszont annál inkább. Mindezért Vizoviczki jelentős összegeket fizetett rendőröknek a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint. A szervezethez a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) operatív nyomozása után került az ügy.

A Vizoviczkivel és társaival szemben indított korábbi, korrupciós bűncselekmények miatt indított eljárásról a KNYF leválasztotta és külön eljárásban vizsgálják a költségvetési csalással összefüggő bűncselekményeket. Ezekkel kapcsolatban merült fel, hogy a férfi megpróbálta befolyásolni az ügy érintettjeit, ami az ügyészség szerint alkalmas a „büntetőügyben elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban” megállapítására. Ezért Vizoviczki László újra előzetes letartóztatásba került és szeptemberig a rácsok mögött marad.

Az érdekes találkozó és annak jelentése

A titkosítás alól feloldott irat a Pintér Sándor belügyminiszter bizalmi emberének számító, az olajos nyomozásokat miniszteri biztosként felügyelő Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornok jelentése. Horváth a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársaként, tanácsadójaként 2012. január 6-án megkereste „Vizoviczki Lászlót, a szórakoztató- és vendéglátóiparban tevékenykedő nagyvállalkozót” és találkozót beszélt meg vele. Ezen Vizoviczki többek között azt mondta el a tábornoknak, hogy tud arról, hogy Horváth bent járt Radnainál, illetve hogy rávette Radnait, hogy a leszámolásos ügyekben elkövetőként őt és Portik Tamást jelölje meg.

Ez még mind semmi, mert a beszélgetés során Vizoviczki saját magára nézve is terhelően nyilatkozva elismerte, hogy rendőröket vesztegetett meg. „Előadta, hogy hosszabb ideje kapcsolatban áll NNI-sekkel, akik egy kis 'aprópénzért' rendszeresen titkos és bizalmas adatokról tájékoztatják. A kapcsolatról többes számban beszélt, úgy tűnt, hogy két főről lehet szó és utalás volt arra, hogy valamilyen vezető beosztást töltenek be.” Horváth András megjegyezte, közölte Vizóval, hogy soha az életben nem találkozott Radnai Lászlóval, ám Vizoviczki László szerint erről jegyzőkönyvet mutattak neki.

Hogy Horváth beszéljen Radnaival, nem lenne életszerűtlen, mert a 2000-ben az olajügyek feltárására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság jegyzőkönyvében a Papa néven ismert egykori nyomozó, Sándor István arról beszélt, hogy Horváth „kapcsolata” Radnai László, a Conticar Videoszolgáltató és Autókereskedelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa volt. Mindenesetre Radnai az ismerősei szerint rettenetesen büszke volt a birodalmára.

A teljes anyagon csámcsoghat a nyilvánosság
Vizoviczki és társai ellen a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) folytatta le a nyomozást. A hvg.hu megkereste a szervezet szóvivőjét, Nagy Andreát, hogy megtudja, vizsgálják-e, miként és kitől került ki a laphoz teljes nyomozati anyag, illetve hogy szolgálati titkot sértett-e valaki, valamint hogy a teljes akta kikerülése és nyilvánosságra hozatala nem veszélyezteti-e a büntetőeljárás sikeres lefolytatását. A KNYF szóvivője, Nagy Andrea azt közölte, hogy „a hivatkozott cikkben minősített adat nem szerepel, az ügyészség nem vizsgálja, hogy a nyomozás befejezését követően törvényesen kiadott iratmásolatokat ki és hogyan juttatta el a sajtó képviselői részére”.

Vizoviczki szereplését a hvg.hu által megkérdezett rendőri szakértők elég furcsának tartották. Szerintük különös, hogy az első találkozón beismerte, magas beosztású rendőröket vesztegetett meg, és hogy még csak nem is alkudott ki magának mentességet. De még ha ez hihető is, és nem tudta, hogy kivel ül szemben, és úgy dicsekedett, akkor pedig az nem világos, hogy egy operatív műveletbe miként került bele egy tábornok? – merült fel újabb kérdésként.

Horváth Andrást tavaly június 16-i hatállyal nevezte ki miniszteri biztossá a belügyminiszter. Feladata az 1990-es években elkövetett élet elleni bűncselekmények, illetve az úgynevezett olajos ügyekkel összefüggő élet és testi épség elleni, vagyon elleni bűncselekmények hatékony felderítésének és nyomozásának irányítása, koordinálása. A kinevezés ugyan fél évre szólt, de a Belügyminisztérium részéről a hvg.hu-val azt közölték, hogy azt Pintér Sándor meghosszabbítja.

A kinevezéskor a hvg.hu-nak egy volt rendőr azt mondta, hogy szerinte alkotmányossági problémákat is felvethet a dolog. Horváth feladatainak végrehajtása érdekében valamennyi érintett nyomozó szervezeti egységgel folyamatos és közvetlen kapcsolattartásra, egyeztetésre, továbbá adat-, információ-, illetve iratbekérésére jogosult, ami egy rendőr szerint példátlan hatalom a teljes kormányzati szervezeten belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.