szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolája megszólalt egykori tanára, Sipos Pál ügyében, akiről kiderült: szexuálisan zaklatott több rábízott tanulót hosszú éveken keresztül. Az iskola igazgatója kezdeményezi, hogy a pedagógusképzésben is hangsúlyosan jelenjen meg ez a téma, elítélik a zaklatást és együttéreznek a családdal.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolája megdöbbenéssel értesült a sajtóból, hogy az intézmény egy korábbi tanára tanítási órákon kívül – de diákjaikat is érintően – szexuális visszaéléseket követett el a rábízott tanulók egy részével. Ezt Csapodi Zoltán az iskola igazgatója közölte szerdán, hozzátéve: kezdeményezik, hogy a pedagógusképzésben is hangsúlyosan jelenjen meg ez a téma. Az intézményvezető közleményében kiemelte: az akkori Ságvári Endre Gyakorlóiskola tanárának (1982-89) tetteit és magatartását mélységesen elítélik, a zaklatást és megrontást átélt diákjaikkal és családjukkal pedig együtt éreznek. 

Kitért arra: a tanár 1989 májusában váratlanul bejelentette kilépését. Tudomásuk szerint a távozásra az érintett tanulók szülei bírták rá, így a valós ok a kollégák és a tanulók előtt rejtve maradt. 

Csapodi Zoltán szerint a történtek tanulságait levonva felelősséggel tartoznak jelenlegi diákjaiknak és szüleiknek is, és fontosnak tartják, hogy nevelési munkájuk során kiemelten foglalkozzanak a gyermekeket fenyegető mindenféle "abúzus elkerülésének stratégiáival", hogy a diákok képesek legyenek felismerni az ilyen helyzeteket, és szükség esetén azonnali emberi-szakmai segítséget kapjanak. Az ország legrégebbi  gyakorlóiskolájaként kezdeményezik, hogy a pedagógusképzésben is hangsúlyosan jelenjen meg a téma.

"Magunk pedig a történtek feltárásában az ügy érintettjeinek lehetőségeinkhez mérten minden segítséget megadunk" – zárta állásfoglalását az iskola igazgatója.

A témáról szerdán írt a 444.hu portál. A cikkben megszólalt az érintett tanár, Sipos Pál is, aki azt mondta, 25 éve tudja, hogy egyszer ez ki fog derülni, és maga is azt tanította az irodalmi művek elemzésekor, hogy a drámai történetekben a bűnt nem lehet megúszni. "Nagy hiba volt, hogy nem fogtam fel és nem értettem meg, hogy a sok közös játék, a teljesen partneri viszony ellenére mégiscsak tanár voltam. (...) Csúnya kudarctörténet ez az egész. De ezt dobta a gép" – fogalmazott az írás szerint.

A nap folyamán az MTVA is megszólalt az ügyben, közölték: a diákjait molesztáló tanár sosem volt az MTVA-val szerződéses viszonyban, ő még az integráció előtti MTV alkalmazottja volt. Hozzájuk sosem érkezett panasz Sipos Pálra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

A napfogyatkozás, ami eldöntötte Einstein sorsát

Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Schobert Norbert rácsodálkozott a kommentelők gonoszságára

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad