szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A baloldal a parlamenti többséget csak több olyan kerület megnyerésével tudná elméletileg megvalósítani, ahol legalább húsz éve nem vesztett az úgynevezett polgári jobboldal, ennek azonban minimális az esélye – írta legfrissebb tanulmányában a Policy Solutions politikai elemző intézet.

A következő időszakban Kelet-Magyarországon a Jobbik a baloldal fő stratégiai ellenfele, és nem a Fidesz – állapította meg Policy Solutions Beszorulva: a baloldal a Fidesz és a Jobbik földrajzi szorításában című elemzése, amely a 2014-es országgyűlési választások egyéni választókerületi eredményeinek elemzése révén részletekbe menően, adatokra és számokra alapozva mutatja be a magyar baloldal helyzetét.

A választási eredmények elemzése során az egyéni választókerületek (EVK-k) megoszlásárára összpontosítottak, mivel feltételezésük szerint Magyarországon nem lehet parlamenti többségre szert tenni azok jelentős többségének megnyerése nélkül. Ezért a baloldalnak a választási győzelemhez nem elegendő a Fideszt a listás szavazatok tekintetében megverni, hanem meg kell nyernie az egyéni választókerületek többségét is.

Új stratégiára van szüksége a baloldalnak

„Két típusú forgatókönyv létezik a baloldal győzelmére. Az egyik, amelyre a baloldal elmúlt évekbeli stratégiai alapvetések alapulni látszottak, a Fidesz teljes összeomlását és egy elsöprő baloldali fölényt feltételeztek. Erre elvileg mindig van esély – a Fidesz is így győzött 2010-ben – de a baloldalnak nem lesz sok köze ennek bekövetkeztéhez. Ez nem stratégia, hanem fatalizmus” – hangsúlyozták. A másik szcenárió szerint a baloldal felismeri, hogy az új választási rendszerben sokkal többet ér egy szavazat egy olyan helyen, ahol a szavazattal egyéni mandátumot tud nyerni egy párt, mint ott, ahol erre nincs esélye.

A tanulmány megállapítja, hogy amióta a Fidesz 1998 és 2002 között konszolidálta pozícióját, mint a domináns jobboldali erő – a választásra jogosultak, illetve a választáson részt vevők körében bekövetkezett nagyszabású változások ellenére – stabilan tartja pozícióit az ország nagyobb részében. A Fidesz ereje ennek köszönhetően túlmutat azon, hogy jelenleg messze a legnagyobb párt: azt is okkal feltételezheti, hogy ha országosan el is veszti egyszer a legnagyobb párt státuszt, akkor is nagy valószínűséggel képes lesz többtucatnyi választókerületet megtartani, amelyeket legalább 2002 óta egyszer sem vesztett el.

Kelet-Magyarország a Jobbik bástyája

Ennek következtében a baloldal mozgástere szűk: a 2006-ban biztosan megnyert körzeteinek visszaszerzése nélkül nem tud labdába rúgni. A baloldal fő problémája jelenleg viszont éppen az, hogy a saját „biztos” körzeteiben felemásan erősödött meg 2014-ig. Az elemzése kiemeli: a 2006 és 2010 közötti összeomlás óta vidéken főleg a régi fideszes kerületekben erősödött a baloldal, a régi „szoci fellegvárakban” nemigen. Ahol a baloldal leginkább elmarad a korábbi erejétől: döntően kelet-magyarországiak és a Jobbik bástyái.

Az elemzés összességében megállapítja, hogy ha a baloldal nem lesz képes a hajdani keleti fellegváraiban az inkább jellemző harmadik, esetenként második helyről az elsőre kerülni, akkor a Fidesz összeomlása nélküli forgatókönyv mellett a parlamenti többséget csak több olyan kerület megnyerésével tudná elméletileg megvalósítani, ahol legalább 20 éve, 1994 óta nem vesztett az úgynevezett polgári jobboldal. Ennek minimális az esélye. Azaz a következő időszakban Kelet-Magyarországon a Jobbik a baloldal fő stratégiai ellenfele, és nem a Fidesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket