szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyerhet-e az új összefogással az MSZP, a DK és az Együtt Budapesten, le tudják-e győzni Tarlós Istvánt? Egy elemzőintézet kiszámolta a három párt esélyeit. A Political Capital szerint nehéz meccs vár a baloldalra.

A legrosszabb esetben 7 kerületet, jobbik esetben 13-at tudna megnyerni Budapesten az MSZP, a DK és az Együtt alkotta szövetség, ha a tavaszi választások eredményeiből próbálunk az október 12-i voksolás végkimenetelére következtetni – írta az ellenzék esélyeit latolgató elemzésében a Political Capital (PC).

A három párt hétfőn állapodott meg abban, hogy a Fidesz által újraírt fővárosi rendszerhez alkalmazkodva 7 kerületről lemondanak (ott mindhárman külön indítanak polgármesterjelöltet), 6 kerületben csak az MSZP, 5-ben csak a DK és 5-ben csak az Együtt-PM indít jelöltet. A főpolgármester-jelölt viszont csak egy lesz, mindhárom párt Falus Ferenc volt tiszti főorvost indítaná (a megállapodást az MSZP budapesti küldöttértekezlete pénteken fogja véglegesíteni).

Nyerhető-e vagy?

„Ha csak azokat a kerületeket vesszük az ellenzék számára nyerhetőnek, amelyekben már áprilisban több listás szavazatot szereztek a Fidesznél, akkor mindössze 7 helyen (3-3-1 arányban) állna számukra a zászló. Ha az 1 százalékpontosnál kisebb hátrányt könnyen ledolgozhatónak tartják, máris 11 kerületnél járunk (4-4-3 arányban)” – olvasható a PC elemzésében.

Az elemzés szerint nyerhető 13 kerület
©

Az intézet megnézte azt is, hogy nyerhető-e a XVIII. kerület, melyhez az MSZP ragaszkodott, és ahol a párt egyik helyi prominensét, Szaniszló Sándort indítják. Itt 2010-ben a fideszes Ughy Attila nyert: 7 ezerrel több szavazatot kapott, mint az akkori MSZP-s jelölt, továbbá egy kivételével minden egyéni kerületben kormánypárti jelölt győzött. Áprilisban ebben a kerületben két százalékkal szerepelt jobban a Fidesz, mint az Összefogás, ráadásul a Jobbik is besepert 16 százalékot.

Falus Ferenc - ennyire kéne nyerni a győzelemhez
©

Szintén megnézték, hogy van-e esélye a baloldalnak Ferencvárosban, ahol az Együtt a 2010 előtti polgármestert, Gegesy Ferencet – egykori SZDSZ-es városvezetőt – indítja. Itt három százalékkal teljesített jobban a Fidesz, a Jobbik pedig 12 százalékot kapott. Viszont az országos átlagnál többet, 10,5 százalékot kapott az LMP. A PC megjegyzi, a korábbi választások fényében Gegesy jó jelölt lehet: „2010-ben is nyerni tudott volna, ha az MSZP nem indít ellene jelöltet”.

A Political Capital a Belvárost (Együtt), Újbudát (MSZP) és Rákosmentét (DK)

csoda esetén nyerhető

kategóriába sorolta. Figyelmezető jel a Political Capital szerint, hogy „míg áprilisban 7, májusban már csak 2 kerületben tudták megelőzni a Fideszt”, ami az elemzés szerint a mozgósítási képességgel függ össze, tehát kérdés, hogy a mostani megállapodást mennyire tudják elfogadtatni a pártok a választóikkal, és mennyire tudják elhitetni velük októberben, hogy van tétje a voksolásnak.

Ha legalább 13 kerületet megnyernek – ahhoz, hogy Budapest körgyűlésében is átvegyék az irányítást – kompenzációs listáról további 3 vagy 4 hely kellene nyerniük. Hármat, ha megverik Tarlós, és Falus lesz az új polgármester, négyet, ha ez nem jön össze. Az új rendszerben a közgyűlésben 23 helyet a kerületi polgármesterek kapnak, van további 9 kompenzációs mandátum, és egy hely a főpolgármesteré. Tehát a többséghez 17 helyet kell megszereznie az ellenzéknek.

  1. Vagy nyernek 13 kerületben és szereznek 4 kompenzációs helyet,
  2. vagy a 13 kerület mellé begyűjtenek 3 kompenzációt és le tudja győzni Falus Tarlóst

Hogy milyen teljesítmény szükséges ehhez a 3-4 kompenzációs mandátumhoz, rengeteg tényezőn múlik. A PC szerint a következő tényezők akadályozhatják a sikert:

  • az eleve feladott 7 kerületben várhatóan nehezebb lesz rávenni a baloldali szavazókat, hogy elmenjenek voksolni, így kevesebb lesz a kompenzációs lista miatt fontos töredékszavazat
  • képes-e a Jobbik és az LMP 10 százalék felett teljesíteni, mert akkor elvehetnek 1-1 mandátumot a három párttól
  • mennyire képes mozgósítani az új főpolgármester-jelölt, Falus

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megállapodott az ellenzék: Falus lesz Tarlós kihívója

Már majdnem biztos, hogy Falus Ferenc lesz az ellenzéki főpolgármester-jelölt Tarlós István ellen. Ehhez még azt MSZP küldötteinek beleegyezése kell, de az ellenzéki pártok az egyes kerületekről is megállapodtak.

hvg.hu Itthon

Megbüntetné az MSZP a kerületeket lázító Horváth Csabát

Elszigetelődni látszik a főpolgármester-jelölti ambíciót feladni képtelen Horváth Csaba az MSZP-ben. Miközben ő az ellenzéki megállapodással elégedetlen kerületi szocialistákat lázítja, a budapesti pártvezetésben felmerült, hogy még a kompenzációs listára sem tennék fel.

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt