szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cáfolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. Arra reagáltak, hogy a Hídfő.net portál szerint egy tankokkal megrakott tehervonat indulhatott augusztus elején Ukrajnába. E hír alapján a moszkvai külügy pénteken a fegyverexportra vonatkozó kötelezettségek nyílt megsértésével vádolta meg Budapestet.

Nem szállít Magyarország haditechnikát Ukrajnába - jelentette be pénteken késő este a külügyi tárca, azt követően, hogy az Itar-Taszsz hírügynökség szerint a moszkvai külügy egy kommentárt tett közzé, miszerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen "felhatalmazott ügynökségen" keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat.

Az orosz külügyminisztérium szerint az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok sértik az Európai Unió e kérdésben kialakított közös álláspontját, mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el - írta az Itar-Taszsz.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint magától adódik a kérdésfeltevés az Európai Unióban lévő kollégákhoz, hogy "miért volt szükségük ilyen tevékenyen előmozdítani a sokoldalú kötelezettségvállalások ügyét a fegyverellenőrzés és -kereskedelem területén, ha éppen Önök azok, akik ilyen cinikus módon veszik azt semmibe?"

©

Moszkva a Hídfő.net magyarországi portál megjelent híre miatt szólalt meg, amely augusztus 2-án készült fotókat közölt egy tankokkal megrakott, állítólag Ukrajnába tartó nyíregyházi tehervonatról.

Az oldal azt írta, hogy az ukrán válság kirobbanása óta a Magyar Honvédség készleteiből kivont eszközöket árusító HM EI Zrt. két pályázatot is kiírt használt T-72-es harckocsikra és mindkettőt az 2013 októberében alapított, cseh magánszemélyek által birtokolt társaság, az Excalibur Defense Kft nyerte meg.

A Hídfő.net azt írta, arról nincs információjuk, hogy az Excalibur Defense Kft. mikor és kinek, belföldön vagy külföldön értékesítette a tulajdonában lévő, összesen 80 darab használt T-72-es harckocsit. Úgy fogalmaztak, hogy mivel a szomszédos országok közül csak Ukrajna vív háborút és jelentős haditechnikai veszteségei vannak, így elképzelhető, pont oda lehetett eladni ezeket a harckocsikat és úgy tudják, a lefényképezett vasúti szerelvény is éppen oda tartott.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán a hvg.hu kérdésére közölték, egy szó sem igaz a cikkből. A külügyi tárca közleménye szerint "az az ismeretlen portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat".

A külügyminisztérium szerint a Magyar Honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton egy másik hadianyagraktárába.

Ezek a szállítmányok a tárca szerint nem lépték át a magyar országhatárt és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya szerint a szállítás több lépésben történt, illetve történik. Péntek délután egy közleményt is kiadtak, amely szerint ma és szombaton a kalocsai raktárbázisról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállítanak át vasúton a nyírteleki hadianyagraktárába.

A szerelvény Kalocsáról a Kiskőrös-Budapest-Ferencváros-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza útvonalon keresztül jut el Nyírtelekre.

A közleményben is hangsúlyozták, hogy szállítások nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

"A Magyar Honvédségnél folyó racionalizálás részeként az MH Logisztikai Központ irányításával az MH Anyagellátó Raktárbázis hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba" - írták a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balesetveszélyes lehet a világító Mercedes-csillag – szervizbe kell vinni az autókat

Balesetveszélyes lehet a világító Mercedes-csillag – szervizbe kell vinni az autókat

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban