szerző:
MTI / hvg.hu

Cáfolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. Arra reagáltak, hogy a Hídfő.net portál szerint egy tankokkal megrakott tehervonat indulhatott augusztus elején Ukrajnába. E hír alapján a moszkvai külügy pénteken a fegyverexportra vonatkozó kötelezettségek nyílt megsértésével vádolta meg Budapestet.

Nem szállít Magyarország haditechnikát Ukrajnába - jelentette be pénteken késő este a külügyi tárca, azt követően, hogy az Itar-Taszsz hírügynökség szerint a moszkvai külügy egy kommentárt tett közzé, miszerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen "felhatalmazott ügynökségen" keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat.

Az orosz külügyminisztérium szerint az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok sértik az Európai Unió e kérdésben kialakított közös álláspontját, mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el - írta az Itar-Taszsz.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint magától adódik a kérdésfeltevés az Európai Unióban lévő kollégákhoz, hogy "miért volt szükségük ilyen tevékenyen előmozdítani a sokoldalú kötelezettségvállalások ügyét a fegyverellenőrzés és -kereskedelem területén, ha éppen Önök azok, akik ilyen cinikus módon veszik azt semmibe?"

©

Moszkva a Hídfő.net magyarországi portál megjelent híre miatt szólalt meg, amely augusztus 2-án készült fotókat közölt egy tankokkal megrakott, állítólag Ukrajnába tartó nyíregyházi tehervonatról.

Az oldal azt írta, hogy az ukrán válság kirobbanása óta a Magyar Honvédség készleteiből kivont eszközöket árusító HM EI Zrt. két pályázatot is kiírt használt T-72-es harckocsikra és mindkettőt az 2013 októberében alapított, cseh magánszemélyek által birtokolt társaság, az Excalibur Defense Kft nyerte meg.

A Hídfő.net azt írta, arról nincs információjuk, hogy az Excalibur Defense Kft. mikor és kinek, belföldön vagy külföldön értékesítette a tulajdonában lévő, összesen 80 darab használt T-72-es harckocsit. Úgy fogalmaztak, hogy mivel a szomszédos országok közül csak Ukrajna vív háborút és jelentős haditechnikai veszteségei vannak, így elképzelhető, pont oda lehetett eladni ezeket a harckocsikat és úgy tudják, a lefényképezett vasúti szerelvény is éppen oda tartott.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályán a hvg.hu kérdésére közölték, egy szó sem igaz a cikkből. A külügyi tárca közleménye szerint "az az ismeretlen portál, amelyen ez az álhír megjelent, már többször közölt a honvédséggel kapcsolatos, minden valós alapot nélkülöző tartalmakat".

A külügyminisztérium szerint a Magyar Honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton egy másik hadianyagraktárába.

Ezek a szállítmányok a tárca szerint nem lépték át a magyar országhatárt és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya szerint a szállítás több lépésben történt, illetve történik. Péntek délután egy közleményt is kiadtak, amely szerint ma és szombaton a kalocsai raktárbázisról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállítanak át vasúton a nyírteleki hadianyagraktárába.

A szerelvény Kalocsáról a Kiskőrös-Budapest-Ferencváros-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza útvonalon keresztül jut el Nyírtelekre.

A közleményben is hangsúlyozták, hogy szállítások nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

"A Magyar Honvédségnél folyó racionalizálás részeként az MH Logisztikai Központ irányításával az MH Anyagellátó Raktárbázis hadianyagot és harceszközt csoportosít át a kalocsai és káli raktárbázisairól a táborfalvai, a pusztavacsi és a nyírteleki kijelölt objektumokba" - írták a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Félpályás útlezárásokkal tüntetnek a Suzuki-gyárnál

Félpályás útlezárásokkal tüntetnek a Suzuki-gyárnál

Ha ez igaz, elég szép telefon lesz a Note10 – képek

Ha ez igaz, elég szép telefon lesz a Note10 – képek

Térfigyelő kamerával szúrták ki a rendőrök a drogozó fiatalokat

Térfigyelő kamerával szúrták ki a rendőrök a drogozó fiatalokat

Elektromos rollerrel utazott, meghalt egy brit YouTube-sztár

Elektromos rollerrel utazott, meghalt egy brit YouTube-sztár

Elhalasztaná a Facebook a saját pénzneme bevezetését

Elhalasztaná a Facebook a saját pénzneme bevezetését

Kiderült, miért mondta fel Trump az iráni atomalkut

Kiderült, miért mondta fel Trump az iráni atomalkut