szerző:
MTI / hvg.hu

Bár a szocialista Tóth József polgármester-jelöltségét támogatják a XIII. kerületben, önkormányzati képviselőknek az MSZP-vel szemben közös jelölteket állít a DK, az Együtt-PM és a Modern Magyarországért Mozgalom. A XVI. kerületben ellenben a DK, az Együtt-PM és az MSZP is indít polgármesterjelöltet.

Közös jelölteket állít az októberi önkormányzati választáson a főváros XIII. kerületében a Demokratikus Koalíció, az Együtt-Párbeszéd Magyarországért és a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) - jelentette be a szervezetek közös, szombati budapesti sajtótájékoztatóján a DK szóvivője.

Gréczy Zsolt azt mondta, erről azt követően született döntés, hogy az MSZP-vel nem tudtak megegyezni az egyéni képviselő-jelölti helyek elosztásáról, mert a szocialisták az utolsó pillanatban módosították a majdnem kész megállapodást. Külön polgármesterjelöltet nem állítanak, hanem a szocialista Tóth Józsefet támogatják - tette hozzá.

Mint elmondta, arra törekedtek, hogy valamennyi ellenzéki erő részt vegyen az összefogásban, de a Lehet Más a Politika és a Liberálisok is elutasították az ajánlatot, az MSZP pedig "eleinte elfogadhatatlan feltételeket szabott". A szocialisták először mint a 15 egyéni körzetben a saját jelöltjüket akarták indítani, majd a tárgyalások végén 9-3-3-ra változott az MSZP-DK-Együtt-PM arány. Ezt változtatták meg az utolsó pillanatban a szocialisták 11-2-2-re, ami nem tükrözte az európai parlamenti választások eredményét, amelyen együttesen 31 százalékot ért el a kerületben a DK és az Együtt-PM - mondta a szóvivő. Gréczy hozzátette, hogy a most megkötött megállapodás szerint 7-7 egyéni jelöltet indít a DK és az Együtt-PM, illetve egyet a MoMa.

Az MSZP-vel végül az egyéni helyekről nem sikerült megegyezni
©

Kérdésre elmondta, hogy etikai megállapodást kötnek az MSZP-vel, e szerint egymás ellen nem kampányolnak, mert nem ellenfelei egymásnak, csak demokratikus alternatívák. Papp Klára, az Együtt kerületi vezetője azt hangsúlyozta, hogy a 15 egyéni jelölt között több a nő, mint a férfi. Szabados Péter, a PM képviselője kiemelte, hogy a baloldal 20 százalékkal erősebb a kerületben, mint a Fidesz, ezért arra számít, hogy a "demokratikus ellenzéki pártok" mind a 15 egyéni körzetben győznek.

Pusztai Erzsébet, a MoMa alelnöke úgy vélekedett, hogy a demokrácia újjáépítése az önkormányzatok szintjén kezdődhet el, ezért hívei a minél szélesebb összefogásnak.

Mint arról beszámoltunk, az augusztus elején a DK, az Együtt-PM és az MSZP között létrejött megállapodást az MSZP elnöksége végül úgy ratifikálta, hogy az Együtt-PM szerint önhatalmúlag megváltoztatott benne bizonyos pontokat. A vitás kérdések főleg a III. és a XIII. kerületi egyéni jelölteket érintették, ám pénteken végül közölték, az MSZP, a DK és az Együtt-PM végül 14 budapesti kerületben fog közös polgármester-jelöltet és egyéni jelölteket indítani, valamint közös főpolgármesterjelöltjük lesz Falus Ferenc személyében.

A XIII. kerület kimaradt a megállapodásból, és bár a DK, és az Együtt-PM nem indít ellenjelöltet a jelenlegi szocialista polgármester Tóth József ellen, egyéni jelölteket közösen állítanak az MSZP jelöltjeivel szemben a Bokros Lajos alapította Modern Magyarországért Mozgalommal együtt.

A XVI. kerületben hárman is indulnak

A XVI. kerület szintén kimaradt az ellenzéki megállapodásból, Sebők László, a DK helyi polgármesterjelöltje egy szombati sajtótájékoztatón pedig azt mondta, a "Szövetség a XVI. kerületért" választási együttműködés több polgármesterjelöltet fog indítani a kerületben, vagyis megméreti magát az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció és az MSZP jelöltje is. Sebők azt mondta, erre azért volt szükség, mert ahhoz, hogy egy párt Budapesten kompenzációs listát tudjon állítani, polgármesterjelöltet kell állítania. 

Kolozs András, az MSZP XVI. kerületi elnöke azt mondta, széles az együttműködés a XVI. kerületben azért, hogy változást érjenek el az önkormányzati választáson, céljuk pedig az, hogy leváltsák a jelenlegi fideszes vezetést.

A MSZP kerületi elnöke hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a baloldal esélyét csökkenti, hogy a kerületben három ellenzéki jelölt indul, de a cél az, hogy az önkormányzatban megszerezzék a képviselői helyek többségét, és erre reális esélyt látnak. Mint mondta, a szövetség választási programjának mottója: "Gyermekeink jövője, közös otthonunk a XVI. kerület".

A kerületben Sebők László mellett Vajda Zoltán (Együtt-PM) és Abonyi János (MSZP) indul a polgármesteri székért. Csatlakozott a szövetséghez a Magyar Liberális Párt, a Független Kisgazdapárt és a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja is, de ők nem indítanak jelöltet.

Csak 14 kerületben van összefogás

A III. kerületben Béres András (Együtt-PM), a IV.-ben Trippon Norbert (MSZP), az V.-ben Juhász Péter (MSZP), a VI.-ban Kiss Róbert (Együtt-PM), a VII.-ben Farkas Ferenc (DK), a IX.-ben Gegesy Ferenc (Együtt-PM), az X.-ben Élő Norbert (DK), az XIV.-ben Karácsony Gergely (Együtt-PM), az XV.-ben Hajdu László (DK), a XVII.-ben Gy. Németh Erzsébet (DK), a XVIII.-ban Szaniszló Sándor (MSZP), a XIX.-ben Gajda Péter (MSZP), a XX.-ban Szabados Ákos (MSZP), a XXI.-ben Horvát Gyula (DK) az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös polgármesterjelöltje.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Náci propagandakiadvány ellen tiltakozott, őrizetbe vették, de Alkotmánybíróság nem foglalkozik az ügyével

Egyesülhet az eMag és az Edigital

Egyesülhet az eMag és az Edigital

Megszólalt a Budapest Airport és a HungaroControl a repülőtér lezárásáról

Megszólalt a Budapest Airport és a HungaroControl a repülőtér lezárásáról

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Állat módjára viselkedő masszát is lehet most már nézni a párizsi állatkertben

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó