szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Biztonság, innováció, számonkérhetőség – ezzel a három szóval jellemezte Falus Ferenc pénteken bemutatott programját. A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje ingyenes wifit szeretne a közterületeken, a hajléktalanságot inkább megelőzné, a buszokat főként gázüzeműekre cserélnék, és visszaállítaná a tűcsere programot. Többek között.

A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy biztonságossá kell tenni a közlekedést, ezért fel kell gyorsítani a 3-as metró felújítását. Hozzátette: nemzetközi szakértői bizottsággal meg kell vizsgáltatni a 3-as metrót, hogy megnyugodhassunk, tényleg biztonságos. Új metrókocsik vásárlását szorgalmazta, szerinte ugyanis nem érdemes a régi, korszerűtleneket felújítani. Falus Ferenc azt mondta, a négyes metrónak ki kell mennie a Bosnyák térig, illetve Budaörsig.

Bevezetné "a telefonos jegyrendszert"

Mint mondta, a közlekedéshez való hozzáférést szociális kérdésnek tekintik, ennek érdekében támogatási rendszert hoznak létre, hogy csúcsidőn kívül olcsóbb tarifákkal utazhassanak az arra rászorulók. Hozzátette: létrehozzák az egységes parkolási rendszert Budapesten, és legalább 10 ezer P+R parkolót építenek a következő ciklusban.

©

Hozzákezdenek a rossz állapotban lévő Lánc- és Petőfi híd felújításához, bevezetik "a telefonos jegyrendszert"; a buszokat főként gázüzeműekre cserélik, szélvédett buszmegállókat építenek – sorolta javaslatait. Hozzátette: a villamosberuházásokat be kell fejezni, az 1-es villamosnak el kell érnie az esztergomi vasútvonalat.

Falus Ferenc elmondta, meg kell oldani, hogy kulturáltan ki lehessen jutni a repülőtérre, az, hogy ez kötött pályán vagy közúton történik, másodlagos kérdés. A jelölt a babakocsival való közlekedés segítését és az akadálymentesítési program befejezését is célként jelölte meg. Szorgalmazta az útfelújítási program folytatását úgy, hogy az tervszerű és előrelátható legyen, és felül kell vizsgálni a forgalomlassító akadályokat, elsősorban fekvőrendőröket, amelyek szerinte nem igazán váltak be. Hozzátette: új hidat kell építeni Budapesten a körgyűrű használhatósága érdekében.

Falus Ferenc közölte, a közbiztonság területén változtatna a jelenlegi nagyon egyszerű szemléleten, hogy ami nem látszik az nincs. Azzal, hogy a külső kerületekbe kiszorították a hajléktalanokat, és azt rendőrségi ügynek tekintik, a probléma nincs megoldva – hangsúlyozta. Közbotránynak nevezte a tűcsereprogram leállítását. Szerinte a drogprobléma kapcsán a pénz útját kell vizsgálni.

"Megelőzni és nem büntetni kell a hajléktalanságot"

A baloldali jelölt azt mondta, sokszor azt lehet érezni, hogy a közterület-felügyelet, a rendőrség pénzbeszedőként működik, és nem az emberek vagyonára vigyáz. Jelezte, megválasztása esetén polgári segítő szolgálatot hozna létre, amely 24 órában elérhető lenne a környéken lakóknak. Úgy értékelte, hogy 800 ezer ilyen segítő lényegesen javítaná a peremkerületekben élők biztonságát. Falus Ferenc aránytalannak tartja a rendőrök eloszlását Budapesten, míg a belvárosban bőven van rendőr, a peremkerületekbe alig jut. Azt mondta, megelőzni és nem büntetni kell a hajléktalanságot, a város szélén lévő hajléktalantáborok helyett szállókat kell építeni.

Beszélt arról, hogy a családon belüli erőszakkal is foglalkozni kell, bővíteni kell az otthonról elmenekültek számára kialakított férőhelyek számát. Olcsóbbá tennék a lakásbérleti rendszert, létrehoznak egy alapot, amely a közüzemi díjhátralékosokat segíti, újraindítják a társasház-felújítási pályázatokat – ismertette. Meg kell védeni a budapesti fákat, parkokat – mondta, említve a Normafát, a Városligetet, a Népligetet. Falus Ferenc felvetette azt, el kell gondolkozni azon, hogy az alsó rakpartokat hétvégre lezárják. A baloldal főpolgármester-jelöltje adókedvezményekkel vonzaná a fővárosba a nagyobb beruházásokat, míg az számonkérhetőség területén azt ígérte, hogy megteremtik a közbeszerzések átláthatóságát.

Szerinte a kormány "ad hoc jellegű" gazdaságpolitikájával szemben kiszámítható gazdasági környezet kell. Hozzátette: az adminisztratív terhek csökkentésével is vonzanák a munkahelyteremtő beruházásokat. Szociális szövetkezeteket hoznának létre "a büntető jellegű közmunka" helyett, és előnyben részesítenék azokat a budapesti vállalkozókat, akik helyieket foglalkoztatnak – közölte.

Ingyenes wifi a közterületeken

Falus Ferenc bejelentette, hogy az innováció jegyében létrehoznák a Budapesti Fejlesztési Központot a kormány képviselőivel, ez a régi közmunkatanács újraélesztése lenne. Elmondta, könnyítenék a kihasználatlan helyiségek és az önkormányzati tulajdonú lakások bérbeadását.

Segítenék a tanodaprogramokat, valamint pályázatokat hirdetnének a tehetséges fiatalok képzésére, külön pályázatok lenének fiatal, tehetséges romáknak. Falus Ferenc kitért arra, hogy több közterületen ingyenes wifi létrehozását tervezik, illetve egy olyan telefonszám létrehozását, amelyről minden fővárossal kapcsolatos információhoz hozzá lehet jutni. Kitért arra, hogy a döntéseket átláthatóvá tennék, ennek érdekében átláthatósági biztosi posztot, valamint egy közbeszerzési portált hoznak létre. Úgy fogalmazott, csírájában fojtják el a korrupciót, ezért az általa vezetett fővárosból 5 forintot sem vihet haza senki.    

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, hogy Tarlós István továbbra is adós a programmal, amit ígér nem több mint kármentés. A főpolgármester és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közötti vitát tévésorozatba illőnek nevezte. Úgy fogalmazott, hogy komikus "a cicaharc", csak az a baj, hogy az a budapesti fejlesztések biztonságáról szól. A főpolgármester-jelöltet úgy vezette fel, "azt hiszem, ismertségével nincs gond".

A programbemutatón jelen volt mások mellett az Együtt-PM szövetség részéről Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Juhász Péter, a Demokratikus Koalíció részéről Élő Norbert, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP részéről Horváth Csaba, Tüttő Kata, Molnár Gyula.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"