szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Schwezoff Dávid visszahívását sürgeti a Mazsihisz Elnökök Tanácsa, mert szerintük a budapesti zsidó közösség vezetője bizonytalan és zavaros előélettel, és bizonytalan háttérrel rendelkezik, ez pedig rendkívüli kockázatot hordoz.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Elnökök Tanácsa felkérte a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségét, hívja vissza tisztéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót, egyúttal felszólította az ügyvezetőt, hogy mondjon le tisztségéről – olvasható a Mazsihisz honlapján. 

Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le. Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható. A Népszabadság július 10-ei számában írt arról, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Tordai Pétert, hívja össze az elöljáróságot, és függesszék fel az ügyvezető igazgatót. Tordai Péter július 17-én azt mondta, Schwezoff Dávidot múltja nem zárja ki hivatalából, és a BZSH július 16-ai közgyűlésén nem is szavaztak visszahívásáról.

Schwezoff Dávid
©

A Mazsihisz Elnökök Tanácsának tagja a BZSH elnöke, a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség elnöke és az összes vidéki taghitközség vezetője. A testület szeptember 7-ei ülésén 15 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta azt az állásfoglalást, amely szerint "erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz". Az elnökök tanácsa ezért Schwezoff Dávid visszahívását kérte a BZSH-tól "annak érdekében, hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni" – olvasható a honlapon. 

A közlemény szerint a testület tagjai tisztában voltak azzal, hogy a kérdésben nem hozhatnak jogi relevanciával bíró határozatot – mivel a BZSH független jogi személyiséggel rendelkező szervezet –, a Mazsihisz taghitközségi elnökei ennek ellenére szükségesnek látták állásfoglalásban rögzíteni véleményüket. Az állásfoglalásról az MTI szerette volna megkérdezni Tordai Pétert, a BZSH elnökét és Schwezoff Dávidot, de egyelőre egyiküket sem tudta elérni telefonon. 
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt