szerző:
M. László Ferenc - Kósa András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ellentmondó információkat kaptunk arról, mikor és miként dőlt el Falus Ferenc visszalépése, de az biztos, hogy az ellenzéki pártszövetség jelöltjének sorsát az pecsételte meg, hogy az összefogás vezetői szerint már a kerületi jelöltek eredményét is veszélyeztette gyenge szereplése. Igaz, mint háttérbeszélgetéseinkből kiderült, a legtöbben eleve bukónak tartották a főpolgármester-választást, és inkább a kerületekre koncentráltak volna.

„Szombaton átüzentek Falus stábjából, hogy ennyi volt, feladja a küzdelmet. Megint kész tények elé állítottak minket, mert nem a véleményünket kérték, hanem leszögezték, hogy a döntést a volt főpolgármester-jelölt már meghozta” – mondta a hvg.hu-nak az MSZP egyik politikusa, aki részt vesz a kampány szervezésében. Forrásunk állította, azon kívül, hogy Falus csetlett-botlott a kampányban, nagyon sokáig nem volt semmilyen előjele annak, hogy az Együtt-PM le akarná venni a pályáról azt a jelöltet, akinek indítását még augusztus elején harcolta ki a szocialistáknál és a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíciónál (DK).

Falus hétfői sajtótájékoztatóján – melyen ki sem ejtette Bokros Lajos nevét – azt mondta, szombaton döntötte el, hogy visszalép. Az atv.hu a döntésről vasárnap számolt be, a híroldal információit több baloldali politikus megerősítette a hvg.hu-nak.

„Szinte biztos, hogy a hét végére dőlt el Falus sorsa, mert hét közben még nyomták a ’Tarlós 5 bűne’ nevű kampányt, aminek Falust állították a középpontjába” – mondta egy Együtt-PM-es forrás. Ugyanakkor információink szerint az Együtt és a DK között már egy hete, tehát múlt hétfőn is volt kommunikáció arról, hogy „be kell látni, ennyi volt”, Falussal a minimális célok elérése sem garantált, sőt az Együttben szerdán döntés is született róla, hogy kiállnak Falus Ferenc mögül, és még a héten erre a következtetésre jutott a DK is. Tény ugyanakkor, hogy az MSZP-ben a héten ez nem merült fel. „Egyébként nem is merülhetett, nálunk minden ilyenhez testületi döntés kell, vagyis a budapesti elnökségnek és a párttanácsnak kell kimondania a végső szót” – mondta ezzel kapcsolatban egy budapesti MSZP vezető.

Visszahullt volna?

Egy MSZP-s forrásunk szerint az is felmerült szempontként, hogy Falus sikertelensége végül visszahull az Együttre: szerinte ha Falus pár százalékkal többet kap, mint Bokros, továbbá a liberális Bodnár Zoltán és a független Magyar György is elvitt volna voksokat a baloldaltól, akkor az ellenzéki térfélen a Bajnai alapította párt vezetőit hibáztatták volna, hogy „megosztották a tábort”.

„Ha megnézzük a baloldali főpolgármester-jelöltek – Falus Ferenc, Bokros Lajos, Magyar György, Bodnár Zoltán – programját, akkor látható, hogy 80-90 százalékban ugyanazt mondják. Persze, miután a második Orbán-kormány szinte az összes intézményt átvette, mindent államosított, olyan nagy mozgástere a jelölteknek nem marad, túl sok mindent nem ígérhetnek. Így nem programalapú ígéretverseny, hanem alkalmassági verseny volt a baloldali jelöltek között. Márpedig ebben Falus rosszul teljesített” – magyarázta az egyik szocialista kampányszakember. Úgy tudjuk, az Együtt-PM vezetésében szintén úgy látták, Falus Ferenc teljesítménye már inkább visz, mint hoz, és ezzel már nem csak az egyébként is reménytelennek tartott főpolgármester-választás veszhet el, de még azok a kerületek is bukhatnak, ahol az ellenzéki polgármesterjelöltnek esélye van.

Falus Ferenc a bejelentéskor
©

Mint azt vasárnap összegyűjtöttük, Falus a vödrös videójától a szabad verséig furcsábbnál furcsább, kínosnak bizonyuló akciókkal hívta fel magára a figyelmet. Pedig szeptember elején a vödrös videó után az Együttben „megkötötték” Falus kezét: a stábjából kirúgtak egy embert, a párt átvette a jelölt sajtójának intézését, a napi teendőit pedig egy mindennap ülésező hárompárti stáb vette át. Ám ennek ellenére sem tudták visszafogni. „Tudom, hogy az elmúlt hetek alapján komolytalan figurának tűnik, de higgye el nekem, komoly ember, régóta ismerem, jó ember. Viszont valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, ha kamera elé kerül, szétcsúszik” – állította az MSZP egy tapasztalt, neve elhallgatását kérő politikusa.

Ugyanezt mondta az Együtt egyik kampányszakembere: „fene sem gondolta volna, hogy ez a civilként ügyes, humoros ember a  nyilvánosság előtt ilyen rossz teljesítményt nyújt”.  Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a Falus Ferenc lemondását bejelentő sajtótájékoztatón a hvg.hu kérdésére szintén arról beszélt, Falus jelölése végül mindhárom szövetséges politikai formáció közös döntése volt, „még ha utólag erre néhányan másképpen is fognak majd emlékezni, és megpróbálják eltolni maguktól a történetet”.

Mint a jelöltkeresési időszakban megírtuk, az Együtt a tárgyalások alatt végig elutasította, hogy az MSZP hivatalos jelöltje, Horváth Csaba legyen a három párt közös főpolgármester-jelöltje. A DK-val ezért hetekig castingoltak, hogy kit is jelöljenek a szocialisták budapesti frakcióvezetője helyett. Az akkori tárgyalásokon jelen lévő egyik MSZP-s most a hvg.hu-nak azt mondta, az Együtt heteken keresztül a PM-es Karácsony Gergely indítása mellett állt ki, ám a politikus – aki végül a zuglói polgármesterségért szállt versenybe – maga közölte a tárgyalóasztalnál, hogy nem vállalja. Ezt követően dobta be forrásaink szerint Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke Falus nevét.

Augusztus elején ez komoly vitákat gerjesztett az MSZP-ben: Horváth vonakodva lépett vissza – az utolsó pillanatban sem volt hajlandó arra a kérdésre válaszolni, hogy alkalmas jelöltnek tekinti-e Falust –, a kerületi pártszervezetek lázadoztak a helyi jelöltállítási alkukkal szemben, többen úgy vélték, az Együtt „ultimátumot” adott az MSZP-nek. A pártelnök, Tóbiás József sokáig igyekezett távolságot tartani Falustól: az ATV-ben azt mondta, nem tudja, alkalmas jelölt-e, még nem találkozott vele, majd később az előre beharangozott találkozót is lemondták arra hivatkozva, hogy Falus Csepelen kampányol, két médiaesemény nem fér be egy napba.

Bukásra játszottak?

Mint egy többször megválasztott MSZP-s polgármester jellemezte a helyzetet a hvg.hu-nak: úgy tűnt, szinte eleve mindenki arra játszott, hogy az egész történet úgyis bukás lesz. „A májusi EP-választások eredménye után az persze senkiben fel sem merült komolyabban, hogy az MSZP adhat közös főpolgármester-jelöltet, ráadásul az új budapesti vezetés eleve nem akarta Horváth Csabát, így eleve azzal a logikával indultunk neki, hogy mondjunk le a saját jelöltről, de cserébe a kerületi megállapodásokban kérjünk többet. Bár Gyurcsány Ferenc sokáig lebegtette, hogy nekik van egy ’titkos aduászuk’, de Balázsovits Lajos megnevezésével világossá vált, hogy blöffölt. Ezek után jött Szigetvári Viktor Falussal, akit mindenki elsőre jó ötletnek tartott, akárki, akármit is mond. Egyedül Havas Szófia mondta rá, hogy alkalmatlan, de szerintem ő is csak valami régi egészségpolitikai vitája miatt” – mondta a politikus. Ugyanakkor úgy tudjuk, az MSZP-ből és a DK-ból is voltak olyanok, akik kifejezetten Falus Ferenc mellett lobbiztak, még mielőtt az Együtt-PM nyilvánosságra hozta volna a jelölt nevét.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón anno
©

Ehhez képest augusztus 5-én az MSZP legfőbb fővárosi döntéshozó szerve, a budapesti küldöttgyűlés Falus nevét fel sem vette arra a dokumentumra, amely a hárompárti együttműködés részleteit tartalmazta, igaz, nagy többséggel elfogadtak egy politikai nyilatkozatot, amelyben támogatásukról biztosították az Együtt jelöltjét. (A választási együttműködés majdnem elúszott, miután pár nappal később az Együtt közleményben figyelmeztetett: ha a szocialisták nem adják be a derekukat, az Együtt minden kerületben önállóan fog indulni. Igaz, ekkor már a problémát nem Falus jelentette, hanem a kerületi képviselőjelölteken ment a vita.) Az MSZP egyik politikusa szerint most jól jön, hogy Falus neve nem került fel a választási együttműködést rögzítő határozatra. Ellenkező esetben az alapszabály szerint újabb küldöttgyűlést kellene összehívni, ám értelmezése szerint most elég, ha a délután összeülő elnökség és az utána ülésező budapesti párttanács kiáll Bokros mellett.

„Évekig kínlódtunk, próbáltuk lemosni magunkról, hogy az MSZP a megszorítások pártja, most álljunk be Bokros mögé?” – mondta az MSZP egyik prominens politikusa, aki hétfő délben arra számított, este komoly vita lesz arról, hogy a szocialisták beálljanak-e hivatalosan a Horn-kormány volt pénzügyminisztere mögé. Szerinte a 2010 után hangoztatott „baloldali fordulatot” teheti nevetségessé, ha hivatalosan is kiállnak Bokros mellett, ráadásul szerinte ezzel az MSZP azt üzenné a külvilágnak: „nekünk mindegy, ebbe nincsen beleszólásunk”. Végül igaza is lett, az MSZP-elnökségben a többségi vélemény az volt, hogy nem állnak be Bokros mögé.

Több szocialista forrásunk szerint Falus visszalépése után az új budapesti elnök, Kunhalmi Ágnes pozíciói is meggyengültek, hiszen pár nappal ezelőtt még azt nyilatkozta, „elképzelhetetlen”, hogy Falus visszalépjen, inkább az a kérdés, hogy Bokros és Magyar visszalép-e Falus javára. Az MSZP-ben volt, aki azt mondta, „október 13-án súlyos személyi kérdések merülnek majd fel a budapesti vezetést illetően – nyilvánvalóan Kunhalmi Ágnes fővárosi pártelnökre utalva. Más arról beszélt a hvg.hu-nak, utólag igazolva látja Tóbiás József látványos távolmaradását az egész történettől. (Az MSZP elnökét természetesen kerestük, de nem sikerült szóra bírnunk, ugyanakkor a mai közös elnökségi ülésen ott lesz.)

De nemcsak az MSZP-ben okoz gondot Falus visszaléptetése: az Együtt-PM szövetség is repedezik, hiszen hétfő reggel a Párbeszéd Magyarországért kiadott egy közleményt, hogy nem támogatják Bokros Lajost. „Nem volt túl elegáns lépés a részükről, mivel végig informálva voltak az elmúlt napokban a történésekről, de ezen már végképp nem fogunk összeveszni, most akkor már koncentráljunk a kerületekre” – mondta ezzel kapcsolatban némileg rezignáltan az Együtt egyik politikusa.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Támogatások és jogállam: a németek lépnének, Gulyás Gergely mást gondol

Támogatások és jogállam: a németek lépnének, Gulyás Gergely mást gondol

Az utolsó perükben is nyerésre állnak a kishantosiak az állam ellen

Az utolsó perükben is nyerésre állnak a kishantosiak az állam ellen

Új, olcsó fülhallgatómárka érkezett Magyarországra, két újdonságát is kipróbáltuk

Új, olcsó fülhallgatómárka érkezett Magyarországra, két újdonságát is kipróbáltuk