szerző:
MTI

Az aradi tizenhármak és az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc többi vértanújának hatalmas történelmi hagyatékából erőt kell meríteniük a kárpátaljai magyaroknak a szülőföldjükön való megmaradáshoz és a nemzet újraegyesítéshez - jelentette ki Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára vasárnap Beregszászon.

A politikus a báró Perényi Zsigmond ugocsai főispán, felsőházi elnök, a forradalom 1849-ben kivégzett vértanúja beregszászi szülőházánál tartott emlékünnepségen hangsúlyozta: az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc mártírjainak örökségét a magyarságnak szellemi energiaként kell használnia. Hozzátette: most ismét olyan időket élünk, amikor a vértanúk hagyatékából erőt kell merítenünk ahhoz, hogy a mai problémákat úgy tudjuk megoldani, hogy a magyar kultúra, a magyar nép - másokkal szövetségben - felvirágozhasson.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatainak olyan szintre kell emelkedniük, ami lehetővé teszi a közöttük lévő határ mostaninál sokkal jobb átjárhatóságát. Ez elősegíti majd a nemzet újraegyesítésének folyamatát, új szövetség létrejöttét - mondta. Úgy vélte, ehhez az kell, hogy a kárpátaljai magyarok az aradi tizenhármak és az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc többi vértanújának hatalmas történelmi hagyatékából erőt merítsenek szülőföldjükön való megmaradásukhoz és a nemzet újraegyesítéséhez.

Mikola István szerint a magyarságnak ma nagyon jó lehetőségei vannak új szövetségek létrehozására, elmélyítésére, a magyar kultúra fejlődését és terjesztését szolgáló közösségépítésre.

Emlékező beszédében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta: Perényi Zsigmond, korának egyik legsikeresebb politikusa, akinek volt mit veszítenie, a kritikus pillanatban nemzete mellé állt, és azt nem árulta el. Hasonló módon a kárpátaljai magyarság egy rendkívül nehéz évszázad után sem volt hajlandó lemondani nemzeti identitásáról, feladni kultúráját, történelmi emlékezetét, a kommunista szovjet rendszer minden törekvése ellenére sem - mutatott rá.

Breznovics László szerint a Perényi Zsigmondra való emlékezés a közösség megtartó erejét jelenti, különösen abban a háborús helyzetben, amelyben jelenleg a kárpátaljai magyarság él.

A KMKSZ elnöke fontosnak mondta, hogy "most, amikor Ukrajna keleti országrészében háború van, amelyben fiatalok, köztük kárpátaljai magyarok halnak meg, városok pusztulnak el, és ez veszélyt, fenyegetést, bizonytalanságot jelent a kárpátaljai magyar közösség számára, az anyaország kormánya - s ezt bizonyítja Mikola államtitkár látogatása is - mindent megtesz a béke és biztonság helyreállítása érdekében". Hangsúlyozta: Európa és a világ befolyásos politikusainak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Kelet-Ukrajnában megszűnjön a "barbár gyilkolászás és gyűlöletkeltés", mert - mint fogalmazott - nem lehet olyan érdek, amely ezt modern századunkban fenntartja.

Mikola István a helyi magyar sajtónak elmondta, hogy Kárpátaljáról Lembergbe (Lviv) utazik, ahol a visegrádi négyek tárgyalóküldöttségének tagjaként ukrán kormánytisztviselőkkel tárgyal majd Magyarországot és Közép-Európát érintő biztonságpolitikai és energiaellátási kérdésekről. Hangsúlyozta, hogy a súlyos helyzet ellenére derűlátó, mert most lehetőség nyílhat a magyarság érdekeit szolgáló új együttműködési rendszer és szövetség létrehozására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Oszlopnak csapódott egy turistabusz Budapesten

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút