szerző:
Dubrovszki Dániel
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Demszky Gábor nemrégiben csúnyán kiosztotta a mai baloldalt, most az is kiderült, hogy Bokros Lajos főpolgármesterré választásában látja az „új rendszerváltás” első lépését, az ellenzék többi részét pedig egyenesen kollaboránsnak tartja.

A kilencvenes évek magyar politikájának két, újra aktivizálódónak látszó ikonja talált egymásra kedd este a józsefvárosi Wesley János Főiskolán. Demszky Gábor, Budapest ötször megválasztott főpolgármestere legutóbb egy hajléktalanügyi konferencián hallatott magáról, amikor látványosan kiakadt a jelenlegi baloldali ellenzék inkompetenciáján. Kíméletlen kritikáiból ezúttal is jutott a kormánynak és az ellenzéknek egyaránt, eközben pedig régi harcostársával és egykori helyettesével, Atkári Jánossal együtt Bokros Lajos mellett kampányolt. Demszky már korábban is jelezte, hogy ki a favoritja a jelenlegi mezőnyből, most viszont néhány tucat, jórészt idősebb értelmiségi (néhányat úgy tűnt, személyesen is ismert) szimpatizáns előtt bővebben is kifejtette gondolatait a témában.

A beszélgetés legaktívabb szereplője a dühös és lelkes Demszky volt, aki hosszú hibernáció után láthatóan újra elemében van, illetve a jelek szerint sokat tanult a kormány retorikájából, csupán ellenkező előjellel: szerinte egy kedvező eredményű választás az „új rendszerváltás” első lépcsőfoka lenne, a választás valódi tétje az, hogy megmutassuk, hogy a rendszert ki lehet söpörni, az „örökre berendezkedni kívánó Orbán-diktatúra” megdönthető.

"De Lajos, meg kell tanulnod Budapestet!"
©

A forradalmi szlogenek ellenére a beszélgetést egyfajta rezignáltság uralta: a megszólalók mind egyetértettek abban, hogy az önkormányzatok leszűkült mozgástere miatt a mostani választásnak csak jelképes jelentősége van. Ráadásul a Fidesz mindig is „kiszárította” az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, és ez az egykori főpolgármester szerint Budapesttel sem lenne másként Bokros győzelme esetén. Egy nem kormánypárti polgármester csupán „szóvivő, a demokrácia szóvivője” lehetne, jegyezte meg Demszky.

„De Lajos, meg kell tanulnod Budapestet”

Bokros a támogatójánál némileg visszafogottabban fogalmazott, azt azonban ő is hangsúlyozta, hogy a leszűkített jogtér és a két irányból (kormány, kerületek) érkező nyomás miatt nehéz lenne a dolga főpolgármesterként. A megoldást főként az EU felől érkező segítségben látná, amire Demszky rá is kontrázott, hogy egy ilyen nemzetközileg elismert, jó kapcsolatokkal bíró, sok nyelvet beszélő embernek hamarabb is segítenének külföldről. „Lajos, hány nyelvet beszélsz?” – kérdezte kedélyesen egy ponton, majd megjegyezte, hogy Tarlós István egyetlen nyelvet se tud, „még a magyart is csak rosszul”. Demszky elmondta, amikor Bokros felvázolta terveit, csak ennyit mondott neki: „De Lajos, meg kell tanulnod Budapestet.” „Persze” – hangzott a válasz.

Demszky szerint a mostani baloldali ellenzéknek nem lehet szerepe az új rendszerváltásban, egyrészt alkalmatlansága miatt, másrészt pedig, ami érdekesebb, azért, mert ők is csak a „rendszer részei”: megzsarolták, megvásárolták őket, ezért is tűnnek ilyen ártalmatlannak ma. Bizonyítékként erre azt hozta fel, hogy amikor a EBESZ egy választási rendszert vizsgáló állandó megfigyelőt akart küldeni Magyarországra, azt Mesterházy Attila és az Együtt-PM (köztük Szigetvári Viktor, akit csak „a másik Viktornak” hív) is számára érthetetlen okból ellenezték. (Cikkünk megjelenése után Sziegtvári megkereste a hvg.hu-t és határozottan cáfolta, Demszky állítását, azt hangsúlyozva, hogy ő maga is kezdeményezte a megfigyelők jelenlétét - a szerk.) Demszky szerint azért Bokros az egyedüli alternatíva, mert ő az az ember, aki ezen a rendszeren kívül áll és képes lehet felforgatni azt.

Bokros: A megoldást az EU-ból érkező segítségben látja
©

Demszky emellett arról is meg van győződve, hogy a fideszes kétharmad csakis választási csalással jöhetett létre. A választási rendszer módosításai mellett erre utal szerinte a kettős állampolgároknak adott szavazati jog, ugyanis „egy meghatározhatatlan tömeggel olyan eredményt állítottak elő, amilyet csak akartak”.

„Magam mutattam be Müllert Gerendainak”

A volt főpolgármester emellett, ahol csak lehetett, hangsúlyozta a nevével fémjelzett húsz év érdemeit, néha mintha már inkább saját maga mellett kampányolt volna. Például megjegyezte, hogy egy olyan fesztivált, mint a Sziget Tarlós idejében nem lehetett volna kitalálni, mert ő csak a hangerőre és a meleglobbira tudott panaszkodni, miközben Demszky maga mutatta be Müller Péter Sziámit Gerendai Károlynak. Végül kiosztott egy röpiratot, amelyben a Széles Gábor által gyanús körülmények között elnyert BKK-s busztender körülményeit részletezi, hozzátéve, hogy az ő idejében ezt kétmilliárddal olcsóbban megcsinálták volna.

A közönségből többen is kérdezték, a résztvevők hogyan kívánják a hátralevő alig négy napban eljuttatni üzenetüket az emberekhez, egyáltalán kampányolnak-e még így együtt, amire Demszky következetesen csak azt a választ adta: „nem ez a lényeg, a lényeg, hogy az emberek megmutathatják, hogy elegük van Orbánból”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Nem aprózta el: ürgére vadászott összesen 47 csapdával egy férfi

Nem aprózta el: ürgére vadászott összesen 47 csapdával egy férfi

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves