szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés – ez a vád a nyugalmazott rendőr-dandártábornok ellen. Sajtóértesülések szerint a tábornokot annak idején a Magyar Villamos Művek egykori vezetője, Kocsis István jelentette fel.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Kiss Ernő nyugalmazott rendőr-dandártábornok ellen – írta szerdai számában a Magyar Nemzet a nyomozó hatóságra hivatkozva.

A terhelttel szemben folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt nyújtottak be vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez.

A Magyar Nemzet azt írta: sajtóértesülések szerint a tábornokot a Magyar Villamos Művek egykori vezetője, Kocsis István jelentette fel, aki azt állította: Kiss egymilliárd forintot kért, hogy a legfőbb ügyész és a belügyminiszter révén közbenjárjon Kocsis már vádemelés alatt lévő ügyében.

©

A dandártábornok 2013. decemberben került előzetes letartóztatásba.

Zűrös ügyek

Kiss Ernő a Horn-kormány idején a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette, majd utána az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója volt addig, amíg menedzserbetegsége ki nem derült. 2002 tavaszán felmerült, hogy a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát irányíthatja, de aztán ebből semmi nem lett. A tábornok egy évvel később elfoglalhatta a XIII. kerületi rendőrkapitányi széket.

2007. november 23-án a tábornok szolgálati autójával három gépkocsinak is nekiütközött – az ügyészség akkori gyanúja szerint ittasan –, ami miatt rendőrkapitányi megbízását Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali hatállyal visszavonta. Kiss Ernő azt állította, nem ő, hanem alteregója okozta a balesetet. Az autóját ugyanis ellopták. Három évvel később újabb ittas vezetésen kapták a rendőrök a III. kerületben.

Kiss Ernőt a történtek miatt nyugalmazták, ő azonban rendőr akart maradni, ezért munkaügyi bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék tavaly júliusban jogerősen semmisnek nyilvánította azt a miniszteri határozatot, amelyben eltiltották Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornokot az egyenruha és a rendfokozat viselésétől. A bíróság megállapította: a miniszter nem volt jogosult ennek a döntésnek a meghozatalára, ezt előterjesztésre a köztársasági elnök tehette volna meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!