szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden mérés azt mutatja, hogy vidéken – néhány kivételtől eltekintve – már a megyeszékhelyeken sem fog sok babér teremi a baloldali pártoknak, a kavarások miatt pedig a főpolgármesterségért folyó versenyt is jó előre elveszítették. Viszont néhány budapesti kerületben még nyerhetnek, esetleg pár korábbi vidéki „fellegvárukat” is visszahódíthatják. Szavazzon, hol, ki az esélyes.

Összeszedtük melyek azok a települések, ahol nem fog unalomba fulladni a vasárnapi mérkőzés, és ahol a legszorosabb eredmény várható.

Lássuk előbb a fővárost: két olyan kerület is van a fővárosban, ahol a baloldal akár hátra is dőlhetett volna az önkormányzati választás előtt, ám a pártok közötti viták, a bénázás és a botrányok miatt őszre megrendült a pozíciójuk.

Balfékek

Erős „bástyája” volt a szocialistáknak Erzsébetváros: ha Hunvald Györgyöt nem tartoztatják le, akár még győzhetett volna 2010-ben, annyira népszerű volt a botrányai ellenére a kerületben. Ráadásul a helyi Fideszt évek óta megosztják a belső viták (álladó a feszültség a választókerületi elnök, a parlamentből áprilisban kiesett Rónaszékiné Keresztes Mónika és a polgármester, Vattamány Zsolt csapata között). Nyáron még úgy is volt, hogy Hunvald újraindul, a helyi MSZP meg is választotta újra elnökének, de miután nem járt sikerrel a fellebbezésével a Kúrián, visszavonult.

Ez el is indította a vetélkedést az Együtt és a DK között. Végül Gyurcsány Ferenc pártja jelölhetett polgármestert, de az első nomináltjukat az Együtt megvétózta. Így került helyzetbe a volt MSZP-s Farkas Ferenc, ám az utóbbi hetekben nyakig merült a Garabits-botrányba. Történt ugyanis, hogy a baloldali összefogás felvette a jelöltjei közé az MSZP-t és a Fideszt is megjárt vállalkozót, Garabits Károlyt, ám róla nyilvánosságra került egy olyan hangfelvétel, melyen azt fejtegette, hogy Hunvaldék nem tudták, hogy kell úgy lopni, hogy ne bukjanak le, ezzel szemben ő mennyire rafináltan járt el egyes ügyekben régen. Farkasék a nyilvánosság előtt elhatárolódtak tőle, hogy aztán a sajtó kiderítse: két lakcímen is együtt van bejelentve a polgármesterjelölt Garabitscsal, sőt vannak közös ügyletei is a Garabits családdal.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Erzsébetvárosban?

Tutiból bukóba?

Ráadásul az egyik ilyen kerület az MSZP „végvára”: Angyalföld-Újlipótváros. Itt Tóth József polgármester 20 éve kirobbanhatatlan, a szocialisták még akkor is kényelmes többséget tudtak szerezni az önkormányzatban, amikor négy évvel ezelőtt az MSZP a maradék pozícióit is elveszítette a helyhatóságokban. Csakhogy a mostani választást megelőző baloldali egyezkedésen az Együtt-PM és a DK – arra hivatkozva, hogy milyen jól szerepeltek májusban az európai parlamenti választáson – több egyéni képviselői helyet elkért az MSZP-től. A párt budapesti vezetése igent mondott, de Tóth bekeményített: ő egyetlen helyet sem volt hajlandó átadni.

Erre majdnem ráment az egész ellenzéki alku a fővárosban, végül az Együtt-PM, a DK és a Bokros Lajos féle MoMa „ráindította” a maga jelöltjeit az MSZP-s indulókra, továbbá az LMP és a Munkáspárt is külön indul. Így akár az is előfordulhat, hogy a baloldali jelöltek kiütik egymást, és hiába győz újra Tóth, a képviselő-testületben nem lesz többsége. Tóth legfeljebb abban bízhat, hogy a korábbi választásokon is triumfált az MSZP, amikor még az SZDSZ „különcködött”. Kérdés, mit tud profitálni a Fidesz a volt szépségkirálynő, Bálint Antónia indításából a 12. választókerületben.

Mindig éles harc folyt a polgármesteri székért Zuglóban. Mindig is billeget a jobb- és a baloldal között: három SZDSZ-es ciklus után 2002-ben a Fidesz győzedelmeskedett, majd 2006-ban visszavették a kerületet a liberálisok és az MSZP-sek, hogy 2010-ben egy messziről jött ember, Papcsák Ferenc szerezze meg a kerületet a Fidesznek.

Beveszi-e Zuglót?
©

A tavaszi országgyűlési választások után még egyértelmű volt, hogy a baloldal simán nyerhet ősszel, hiszen még úgyis veszített Papcsák Ferenc, hogy a biztos szocialista bázisnak számító lakótelepeket más választókerülethez sorolták. Ám a baloldal országos leszereplése itt is érezteti hatását, ráadásul komoly lejárató kampánnyal próbálják meg egymást "kinyírni" a pártok. Zuglót ellepték azok a plakátok, amik Karácsony Gergely elhíresült szocikat szidalmazó mondatára utaltak. Az MSZP pedig egyszerre harcol a fideszes Rozgonyi Zoltán, és a civil, egykori LMP-s Várnai László ellen, aki egy mozdulattal kilépett a választási együttműködésből. Ellene még guminőt is bevetettek.

Persze az ígéretcunami is beindult: A Fidesz villamost ígér, a baloldal zöld felületet, de a kommunális adót mind a ketten visszatérítenék. Elképzelhető, hogy Karácsony úgy nyer majd, hogy közben a baloldal nem szerez többséget az önkormányzatban.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Zuglóban?

Sokáig kétséges volt a megegyezés a baloldali pártok között Kőbányán is. A helyi MSZP-s vezető, Somlyódy Csaba már évek óta arra készült, hogy ő lesz a jelölt. Ám a fővárosi tárgyalódelegációk megállapodtak abban, hogy átadják a kerületben az indulás jogát a DK-s Élő Norbertnek.

Csakhogy a tárgyalások elhúzódtak, mert Élő folyamatosan a DK országos vezetését hívta segítségül, így próbált úrrá lenni a helyi feszültségeken. Ezek a viták ráadásul a régmúltba nyúlnak vissza: Élő ugyanis korábban MSZP-s volt, eredetileg az egykori főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós mellett politizált a XII. kerületben, majd átkérte magát a X. kerületbe, ahol már hosszú évek óta küzdenek egymással az MSZP-s erőcsoportok. Amikor Gyurcsány szakított az MSZP-vel és megalakította a DK-t, Élő vele tartott, és több párttársát magával vitte. Tehát a mostani egyezkedéseken a régi nézeteltéréseken kellett felülemelkedniük.

Élő kezére játszhatott volna, hogy a helyi Fideszben is voltak feszültségek. A Tarlós mellől elpályázó főpolgármester-helyettes, a parlamentből kiesett György István ugyanis szeretett volna visszatérni polgármesternek a X. kerületbe, de a Fidesz ragaszkodott a Kőbányát jelenleg is irányító, 2010-ben 48 százalékkal győző Kovács Róbert újrázásához. Csakhogy a Fideszben hamar rendezték a vitákat. Kovács maradt, György pedig a fővárosi kormányhivatal élére került.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Kőbányán?

Ahol a baloldalnak kedvez a szerencse

A XVIII. kerületben már a tavaszi országgyűlési választásokon is csak nagyon kevéssel nyert a fideszes jelölt (a budapesti MSZP vezetője, Kunhalmi Ágnes mindössze 56 szavazattal kapott kevesebbet Kucsák Lászlónál). Szaniszló Sándor MSZP-s jelölt támogatására újra felsorakozott a teljes baloldal, így Ughy Attila polgármesternek nem lesz könnyű dolga. Bár esetében az most segíthet, hogy ő a regnáló polgármester. Szaniszló kezére játszhat, hogy komoly bosszúságokat okoz a helyieknek a csatornázás, melyet a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége végez, továbbá Ughy több botránya is a kampány idején pattant ki: kiderült, hogy a polgármester számla nélkül akarta elszámoltatni az önkormányzattal például az ebédjeit.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Pestszentlőrincen és Pestszentimrén?

Csepelen az Együtt-es Szabó Szabolcs tavaszi győzelme a rezsibiztos polgármester Németh Szilárd felett felcsillantotta a reményt, hogy ősszel is győzhetnek az ellenzéki pártok. Ráadásul Németh inkább az országgyűlési képviselőséget választotta, helyette egyik alpolgármestere, Borbély Lénárd indul. A baloldalon Horváth Gyula, a DK jelöltje bírja az Együtt és az MSZP támogatását is. A képviselő-testületi többség elnyeréséhez Csepelen átütő baloldali győzelemre lenne szükség, jelenleg a Fidesz-KDNP kényelmesen kormányozhat.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Csepelen?

Régi arcok

Visszahódíthatja viszont a baloldal Ferencvárost. Még a kormánynak dolgozó Nézőpont Intézet is úgy látta kedden, hogy az Együtt-PM színeiben induló Gegesy Ferenc lesz a befutó. Ő „2010-ben is nyerni tudott volna, ha az MSZP nem indít ellene jelöltet” – írta az esélyeket latolgató Political Capital még augusztusban.

Gegesy Ferenc 2005-ben a polgármesteri fotelban
©

Gegesy 2010 előtt húsz éven keresztül irányította Ferencvárost még az SZDSZ tagjaként. A Fidesz áprilisban és májusban is győzni tudott a kerületben, ráadásul jól szerepelt az LMP is, igaz, a mostani polgármester-választáson sokat számít a jelölt személye és ismertsége. Kérdés, hogy Gegesy mögött lesz-e képviselő-testületi többség. Bár ő – Tarlóshoz és Györgyhöz hasonlóan – azon régi vágású polgármesterek közé tartozott, akik képesek voltak bármelyik párttal együttműködni: 1990-ben még a Fidesz jelöltjeként győzött, 1994-ben a Fidesz és a KDNP is támogatta. Amikor 2005-ben elfogyott a többsége, akkor a Fidesszel is együtt tudott működni.

Ki lesz Ön szerint a polgármester a Ferencvárosban?

Rákospalotán visszatérhet a polgármesteri székbe Hajdú László, aki mögül 2010-ben kihátrált a Hagyó Miklós vezette budapesti MSZP, és emiatt kénytelen volt függetlenként indulni. A baloldali megosztottság miatt elveszett számukra a polgármesteri cím és a képviselő-testületi többség, pedig 1990 után itt mindig szabad demokrata vagy szocialista induló nyert. Most viszont az MSZP és az Együtt-PM is felsorakozott a Demokratikus Koalíció jelöltjeként induló Hajdú László mögé. Esélyeit növeli, hogy a Fidesz-frakció 2013-ban felrobbant, öt embert – köztük két fideszes alpolgármestert – ki akart záratni még a pártból is László Tamás polgármester, aki végül a parlamenti képviselőséget választotta az önkormányzati feladatok helyett. Így helyén egy fiatal jogász-közgazdász, Pintér Gábor indul.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Rákospalotán és Újpalotán?

Újbudán sem valósult meg teljes mértékben a baloldali összefogás, az Együtt-PM ugyanis nem támogatja a kerületet korábban irányító Molnár Gyulát, a politikus „terhelt múltja” miatt, Molnárt ugyanis csak idén nyáron mentették fel abban a büntetőeljárásban, amit a Kopaszi-gát fejlesztésének ügyében, hivatali visszaélés miatt indítottak ellene. Igaz, nem is indítanak Molnárral szemben jelöltet, a 17 egyéni választókerületben azonban elindítják embereiket. Az EP-választásokon a Fidesz 46 százalékot szerzett a kerületben, a baloldal együtt, összesen 35-öt, így elvileg a kormánypártnak és Hoffmann Tamás polgármesternek áll a zászló, de Molnár személyes támogatottsága jóval nagyobb lehet ennél, amikor indult, mindig jelentősen meghaladta a rá szavazók aránya az országos átlagot.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Újbudán?

Botka marad a gőzhenger?

Négy évvel ezelőtt Botka négyezer szavazattal verte meg akkori fideszes kihívóját, B. Nagy Lászlót, most a Fidesz-KDNP egy helyi civil aktivistát, a L.É.T. Alapítvány létrehozóját, Kothencz Jánost támogatja. Noha Kothencz nagy erőket vetett be, nagyon sok kampányrendezvényt szervezett, és számos – ellenfelei szerint fedezetlen – ígéretet lengetett be, Botkát nagyon nehéz lesz megvernie Szegeden.

Az egyik szegedi hírportál játékosan lehetőséget adott arra, hogy az olvasók szavazhassanak arra, melyik jelöltet tartják a négy polgármesterjelölt közül esélyesebbnek (a KTI jelöltje szerdán Kothencz javára visszalépett, így négy polgármesterjelölt maradt), s a megalapozottnak egyáltalán nem mondható „közvélemény-kutatásnak” az eredménye: Botka után másodiknak Tóth Pétert, a Jobbik polgármesterjelöltjét tartják a szavazók. Érdekesebben alakulhat a testület összetétele: könnyen meglehet, hogy ellenzéki városvezetés mellett fideszes képviselő-testületi többség alakul.

Harc a „rozsdavárosokért”

Be tudja-e venni egykori fellegvárát a Szocialista Párt északon? – ez lesz az egyik legfontosabb kérdés MSZP-s forrásaink szerint vasárnap. Salgótarján ugyanis a „billegő” városok közé tartozik.

Salgótarján - pusztuló gyárak között folyik a harc
©

Bár áprilisban a Fidesz képviselőjelöltje, Becsó Zsolt 10 százalékot vert a baloldalra, májusban már nagyon szoros volt a verseny: a három baloldali párt 2 százalékkal maradt le a kormánypárthoz képest. Ráadásul most a DK, az Együtt és néhány helyi szervezet is felsorakozott a szocialista polgármesterjelölt, Dóra Ottó mögött.

A szocialista ipar egykori központjában, a Kádár-korszakban „kis Moszkvaként” emlegetett Salgótarjánban 2006-ig az MSZP-nek állt a zászló. Csakhogy nyolc évvel ezelőtt a szocialista polgármester, Puszta Béla és a megye erős embere, Boldvai László bizonyos gazdasági ügyeken összevesztek, mire a sértődött Puszta elindult függetlenként. A helyzetet súlyosbította, hogy az egyik szocialista alpolgármester, Czene Csilla is beszállt a versenybe függetlenként, mire „nevető negyedikként” a helyi gimnázium vezetője, a fideszes Székyné Sztrémi Melinda ült be a polgármesteri székbe. Pedig 2006-ban az őszödi beszéd ellenére a baloldal nagyon jól állt a városban: a jelöltek összesített eredménye 15 százalékkal volt jobb, mint Székynéjé.

Ráadásul 2010-re Dóra nem tudott kellően megerősödni, így megint a Fidesz győzött. Csakhogy az iparát szinte teljesen elveszítő, komoly munkanélküliséggel küszködő város továbbra is nehéz helyzetben van – nemrég a főiskolája is bezárt –, így nem zárható ki, hogy az elégedetlenség most az MSZP malmára hajtja a vizet. Az Ipsos legfrissebb mérése szerint a vidéki városok között itt várható a legnagyobb küzdelem.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Salgótarjánban?

Miskolcon már a nyáron komoly kampányhangulatban zajlott az élet – igaz, leginkább a baloldal pártjai között, miután kiderült, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció a város volt rendőrkapitányát, a korábbi cigányozó kijelentéseiről elhíresült Pásztor Albertet indítja. Az Együtt-PM azonnal tiltakozott, miközben helyi képviselői szintén Pásztort támogatták.

Pásztro Albert - egy kis szaloncigányozás még belefér
©

Az MSZP és a DK arra hivatkozott, hogy egy közvélemény-kutatás alapján kiderült, csak Pásztornak van esélye, hogy legyőzze a várost vezető Kriza Ákost, akiért annak idején még a helyi SZDSZ is kiállt. A városban igazi kis magyar abszurd zajlik: a baloldal (nem is annyira) suttogó propagandájában Kriza erdélyi származását emlegeti, a Jobbik polgármesterjelöltje, Jakab Péter zsidó felmenőkkel bír, a három aspiránst igazából egy dolog köti össze, a cigányellenes retorika.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Miskolcon?

Ózdon vélhetően a Fidesz és a Jobbik között dől majd el a verseny, bár a ciklus közben az egész borsod megyei Jobbikot belharcok dúlták, az országos elnökség 11 helyi szervezetet fel is oszlatott, köztük az ózdit. Most egy fiatal idegenforgalmi szakember, a korábbi lengyel nemzetiségi önkormányzati képviselő, Janiczak Dávid indul a radikális párt színeiben, nem esélytelenül. A Jobbik erejét helyben már az is megmutatta tavaly, hogy elérték, ne valósuljon meg a városba tervezett roma kulturális központ, az ez ellen szervezett tüntetésre több ezer ember ment el.

A Jobbik esélyeit növeli ráadásul, hogy a Fidesz általában gyengébb a városban az országos átlagnál, Fürjes Pál polgármester pedig nem sok konkrét eredményt tud felmutatni. Az oly sokat ígért digitális archívum, a MaNDA központ alapkövét februárban letették ugyan, de a beruházás így is éveket késik, a Fidesz által oly sokat ígért munkahelyteremtésből gyakorlatilag semmi nem valósult meg. A DK és az Együtt-PM nincs jelen a településen, az MSZP Veres Zoltán pedagógust indítja (aki „Ha unod a narancsot, válaszd a Vereset” szlogennel kampányol), az ő esélyeit azonban nagyban ronthatja, hogy a szocdemek is potens indulóval bírnak, Gál József nyolc általánost végzett állattenyésztő, fémkereskedő tavasszal a parlamenti választásokon 13 százalékot ért el.

Ki lesz Ön szerint a polgármester Ózdon?

Méregfog kihúzva

Szinte lehetetlen megjósolni, mi lesz Esztergommal. Itt ugyanis a Fidesz ügyesen elhárította a pártra leselkedő legnagyobb veszélyt és eltávolította a helyi közéletből azt, akivel szemben összekovácsolódott az MSZP-től a Jobbikig ívelő teljes ellenzéki összefogás. A pártközpont ugyanis idejekorán világossá tette: sem a volt polgármestere, Meggyes Tamás, sem pedig a korábbi önkormányzati képviselői nem indulhatnak újra.

Ezzel el is érték, hogy a Meggyest 2010-ben kétharmaddal legyőző Tétényi Éva hat kihívót kapjon. Külön indul ugyanis a Jobbik, civilként ugyan, de az MSZP segítségével állt startvonalra Gál Tamás, a Fidesz pedig Romanek Etelkát, az Esztergomi Járási Hivatal helyettes vezetőjét indítja. Rajtuk kívül akad még három független jelölt. Mivel korábban a katolikus egyház hazai központja jobboldali fellegvárnak számított, Romanek tűnik a legesélyesebbnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Börtönbe zárná az állatkínzókat az állatvédelem miniszteri biztosa

Börtönbe zárná az állatkínzókat az állatvédelem miniszteri biztosa

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak

Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak