szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak a foci köti össze az ügyei miatt rendőrségi nyomozás fókuszába került Garabits Károlyt és a DK VII. kerületi polgármesterét: Farkas Ferenc papíron Garabits lakásában lakik.

Szorosabb a kapcsolat a DK polgármesterjelöltje és a VII. kerületben induló, botrányba keveredett Garabits Károly között annál, amit Farkas Ferenc eddig a nyilvánosság előtt elismert. A polgármesterjelölt korábban azt mondta, a sajtóból szerzett tudomást Garabits ügyeiről, melyeken „teljesen ledöbbent”, a cégnyilvántartási adatok szerint viszont Farkas egyenesen Garabits erzsébetvárosi lakásában lakik.

A Magyar Nemzet szeptember 23-án hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt, melyen az MSZP-t és a Fideszt is megjárt VII. kerületi üzletember-politikus beszél. A hangfelvételen többek közt az hangzik el, hogy „idióta Hunvaldéknak megmondtam: lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik. Érted? És még egy, előre nem fogadunk el pénzt”. Garabits nem cáfolta, hogy ő beszél a felvételen, de azt állította a felvételt összevágták, kiforgatták a szavait. A politikustól – akit egy civil szervezet indít a kerületben, de élvezte az Együtt-PM, a DK és az MSZP támogatását is – a baloldali támogatói elhatárolódtak, igaz, arra nem tudták rávenni, hogy visszalépjen a jelöléstől, így a szavazólapon a neve mellett ott lesznek majd az őt támogató pártok emblémái.

Garabits szétfirkált plakátja a Keleti pályaudvarnál
©

A hvg.hu szeptember végén kiderítette, hogy a DK-s Farkas a választói névjegyzékbe ugyanazt az elérhetőséget adta meg, mint amit Garabits is. A Murányi utcai lakás tulajdoni lapjából pedig az is kiderült, hogy annak a Káposztás-családnak a tulajdonában van, akiknek a neve a felvételen is elhangzott: Garabits azt állította, korábban Káposztás Endére íratott egy „milliárdos értékű” irodaházat, mert önkormányzati képviselőként ő nem akarta a nevére venni.

Garabits lakásában lakik

„Nem tudtam, önöktől tudtam meg” – így reagált két héttel ezelőtt Farkas, amikor arról kérdeztük, hogy Garabits is ugyanazon a lakcímen szerepel a névjegyzékben, mint ő. A polgármesterjelölt azt is hangsúlyozta, nincs szorosabb kapcsolata Garabits-csal, annyit tud róla, hogy a VII. kerületben tevékenykedik, illetve néha együtt fociztak.

Ennél azért többről van szó: Farkas – legalább is a papíron – egyenesen Garabits lakásában lakik. A polgármesterjelölt július 23-án szerzett ismét részesedést az egykor általa alapított Lupi 2001. Bt.-ben. Akkor a cégbíróságon a Rákóczi út 64. 1. emelet 9-es ajtót adta meg lakcímeként. Ez a 113 négyzetméteres lakás viszont a hvg.hu által beszerzett tulajdoni lap szerint Garabits Károlyé, amit még 2001-ben vásárolt meg. Egyébként a Farkas-családnak más tagjai is erre a címre vannak bejelentve.

Szerettük volna megkérdezni a polgármesterjelöltet, hogy miért hallgatta el ezt a tényt, amikor interjút készítettünk vele, de szerdán nem értük el. Garabits pedig már korábban kijelentette: amíg az eljárások le nem zárulnak, nem nyilatkozik. Szerettük volna megkérdezni azt is, hogy miért jelentkezett be külön a Káposztás-családhoz, ha egyszer már van egy lakcíme Garabitsnál. Mivel a cégnyilvántartásban azóta sem változtatta meg Farkas az állandó lakcímét, feltételezhető, hogy továbbra is ez a címe.

Farkast és Garabitsot tehát több köti össze, mint a foci szeretete: a valasz.hu csütörtökön derítette ki, Farkas Ferenc mindkét családi cégének (Lupi 2001. Bt., E. F. S. Bt.) Garabits Károly jogvégzett fia, Márton az ügyvédje, ahogy a Hír Tv és a Magyar Nemzet is utalt már arra, hogy a két politikusnak vannak közös ingatlanügyei. A helyi Fidesz pedig feljelentést tett, mert szerintük „fiktív lakcímekre”, „fiktív bejelentkezésre” utal, hogy a két politikus több címre van bejelentve, hiszen a választási névjegyzékben nem a Rákóczi úti, hanem a Murányi utcai lakás szerepel.

A Magyar Nemzet által közölt hangfelvételen Garabits Károly egyebek között azt állította, hogy rendelkezik három rendőrigazolvánnyal, és bármikor meg tudna úszni következmények nélkül egy ittas vezetést. A sajtó kérdéseit ezzel kapcsolatban végül az Országos Rendőr-főkapitányság bejelentésként értékelte, ezért postázták a határozatukat az ügyészségre, nyomozás indult.

Az Origó a múlt héten azt is kiderítette, hogy mi lett azzal az irodaházzal, melyet Káposztás nevével kapcsolatban emlegetett Garabits. Ezek szerint a Baross utca 19. számú ingatlan 1998-ban 35,1 millió forint plusz áfa értéken került a Baross 19 Kft. tulajdonába - a hírportál szerint ha nem is milliárdot, ma már több százmilliót érhet. Ebben aztán 2000-ben feltűnt tulajdonosként Garabits is. Káposztás magában a cégben nem tűnik fel, viszont az egyik cége, a Bilde-Ép szintén a Baross utca 19-ben volt bejelentve, továbbá Káposztás ma ügyvezető-tulajdonos egy olyan cégben, amely a Garabits-család érdekeltségébe tartózik.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Garabits-ügy: pácban a VII. kerület baloldali polgármesterjelöltje is

A napokban botrányos felvétel jelent meg, amelyen Garabits Károly erzsébetvárosi vállalkozó, az MSZP, a DK, az Együtt-PM és két helyi civilszervezet közös önkormányzati képviselőjelöltje beszél többek között arról, miként kell lopni. De szót ejt arról is, hogy csak névleg van bejelentve a kerületbe. Az eset után a baloldali pártok elhatárolódtak, ám kiderült, még a polgármesterjelöltjük is egy lakásban "lakik" Garabitscsal. Farkas Ferenc egy újabb fordulattal közölte: elővásárlási joga van a lakásra, csak még nem sikerült nyélbe ütni az üzletet. Arról pedig fogalma sem volt, hogy Garabits is oda van bejelentve.