szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újra Hunvald György vezeti az erzsébetvárosi MSZP-t. A korábban másfél évre ítélt, de már szabadult politikust nagy többséggel választották kerületi vezetővé a helyi szocialisták.

Nemcsak újra aktív az MSZP-ben Hunvald György, de a VII. kerületi szocialisták fölényes többséggel elnökükké is választották – értesült két MSZP-s forrásból is a hvg.hu.

A szocialista párt május 31-i választmánya úgy döntött, hogy az európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség és Mesterházy Attila pártelnök lemondása után teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki. Ennek jegyében döntött úgy az erzsébetvárosi MSZP-s szervezet, hogy Hunvaldot választják elnöknek.

Másfél év, 21 milliós büntetés

Egy kerületi szocialista politikus a hvg.hu-nak azt mondta, Hunvaldot kétharmados többséggel választották meg, egy fővárosi MSZP-s vezető pedig arról beszélt, hogy a politikus „fölényes győzelmet aratott” a párton belüli választáson. „Akármit is gondolunk a tevékenységéről, a helyi szervezetben rendkívül népszerű, ahogy a kerületi lakosok egy jelentős része is kedveli” – mondta a forrás.

Hunvald György
©

Idén januárban Hunvald már megüzente a helyi lakosoknak, hogy vissza akar térni a közéletbe. A volt polgármester egy A5-ös méretű naptárat dobatott be minden postafiókba, alján arcképével és ezzel a szöveggel: "Erzsébetvárosi lakóként és lokálpatriótaként mindig fontos volt számomra ez a kerület és az itt élő emberek sorsa". Az Origo korábban arról számolt be, hogy a helyi szocialisták ők akarják indítani a polgármesteri választáson is, viszont a hvg.hu most úgy értesült, hogy Hunvald a napokban jelezte, nem ragaszkodik a polgármester-jelöltséghez.

A kerület korábbi polgármesterét 2009 februárjában tartoztatták le, majd a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalásért és más bűncselekményekért 2009 novemberben emelt vádat. Hunvaldot és társait azzal gyanúsították, hogy a kerületben ingatlanpanamákkal, fiktív szerződésekkel és lakáskiutalásokkal százmilliós károkat okoztak a városrésznek. Őrizetbe vétele után több cikk is megjelent a sajtóban a polgármester mesés vagyonáról, drága autóiról.

A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában első fokon Hunvaldot másfél év szabadságvesztésre ítélte. Addigra már több évet töltött előzetes letartóztatásban. A törvényszék Hunvaldot pedig mintegy 21 millió forint megfizetésére is kötelezte.

A fellebbezések folytán a Szegedi Ítélőtáblára került ügyben másodfokon nem változtattak Hunvald büntetésén, ám a bűnösség tekintetében több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedtek, így a másodfokú döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre, hat vádlott ügyében harmadfokon a Kúrián folytatódik a per. Döntés július elején várható, a harmadfokú eljárás kedden kezdődött.

A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket. Az ügyészséggel kapcsolatban a védelem politikai elvárások miatt indult koncepciós eljárásról beszélt, de érveltek azzal is, hogy ami történt, legfeljebb erkölcsileg kifogásolható, a vádlottak csak azt tették, ami az önkormányzati szférában országszerte szokásos, ugyanígy járnak el a másik politikai oldalhoz tartozók is.

Beakasztott az országos vezetésnek

Hunvald soha nem lépett ki az MSZP-ből, nem is zárták ki, csak felfüggesztette a tagságát. Az egyik fővárosi MSZP-s vezető szerint nagyjából fél évvel ezelőtt aktivizálódott, mint forrásunk hangsúlyozta, ehhez nem kellett semmilyen testületi döntés, az alapszabály szerint ezt Hunvald korlátozás nélkül megtehette.

Hunvald korábban is nehézségeket okozott az MSZP országos vezetésének. Letartoztatás után hosszan és eredménytelenül kérlelték, hogy mondjon le a fővárosi közgyűlésben szerzett mandátumáról. Mivel az MSZP-SZDSZ-koalíció egy fős többségben volt, Hunvald viszont nem járhatott be szavazni, 2009-ben hónapokig nem sikerült elfogadni Budapest költségvetését.  

Nem Hunvald az egyetlen bíróságra került MSZP-s politikus, aki indulni akar a 2014-es önkormányzati választáson, a XI. kerületi Molnár Gyula szintén vissza szeretne térni a polgármesteri székbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hunvaldra súlyosbírást kért az ügyész

A Kúrián folytatódott Hunvald György és társainak pere. Az ügyész kérte a felmentő rendelkezések megváltoztatását és a büntetés súlyosbítását, a védők ugyanakkor több ponton felmentést és enyhítést kértek.

MTI Itthon

Hunvald és társai a Kúrián ülnek mától

Ma kezdődik Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, erzsébetvárosi polgármester, Gál György volt szabad demokrata erzsébetvárosi önkormányzati politikus és négy társának milliárdos nagyságrendű korrupciós ügyek vádjával indult büntetőügyében a harmadfokú eljárás a Kúrián. Döntés július elején várható.

hvg.hu Itthon

Hunvald bejelentkezett a hetedik kerületieknél

Hunvald György, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármestere minden VII. kerületi lakos postaládájába bedobatott egy A5-ös méretű naptárat, melyen saját arcképe is fel van tüntetve. A politikus három évet ült előzetesben.

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket

Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket