szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NAV-elnök szakmai önéletrajzát kérte az adóhatóságtól az Átlátszó.hu, de nem kapta meg. Arra hivatkoztak, hogy a vonatkozó törvény szerint az elnök önéletrajzának másolata nem minősül sem közérdekű adatnak, sem közérdekből nyilvános adatnak. Emellett személyes adatok is vannak az életrajzban, ezért sem adhatják ki – tették hozzá.

Az Átlátszó.hu adatigénylés keretében kérte ki a NAV-tól Vida Ildikó szakmai önéletrajzát. Vagyis szerették volna megtudni, hol tanult és hol dolgozott az elnök, mielőtt az adófizetők pénzét beszedő állami hivatal vezetője lett.

Mivel az életrajzot nem adták ki, még mindig homály fedi azt, van-e például ötéves vezető tapasztalata Vida Ildikónak. Igaz ugyanakkor, hogy vele szemben ez már nem elvárás: ez az előírás a kinevezésével egyszerre, egy 2010. június 29-én hatályba lépett jogszabály-módosítással került ki a NAV-elnökkel szemben támasztott követelmények közül – emlékeztetnek a cikkben.

Az adóhatóság válaszában arra hivatkoznak, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011-es törvény alapján közérdekből nyilvános adatnak minősül a kormánytisztviselő neve, állampolgársága, az őt alkalmazó államigazgatási szerv neve, a kormányzati szolgálati jogviszony kezdete, a kormánytisztviselő besorolása, annak időpontja, munkakörének megnevezése, a betöltés időtartama, a vezetői kinevezés és a megszűnésének időpontja, a címadományozás adatai, valamint a kormánytisztviselő illetménye.

Ezek alapján az önéletrajz másolata nem minősül közérdekű adatnak, sem pedig közérdekből nyilvános adatnak. Az életrajz teljes másolata azért sem adható ki, mivel az olyan személyes adatokat is tartalmaz, amelyek nem függnek össze közfeladata ellátásával és azok nyilvánosságra hozatalát nem írja elő a törvény. Ilyen például a lakcím – magyarázták.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a NAV válasza vitatható, mivel az életrajzban kitakarhatóak azok az adatok, amelyek nyilvánosságra hozatalával esetlegesen jogszabályt sértenének.

Az elnöknél nagyvonalúbb volt korábban Tiborcz Péter Sándor, a NAV Informatikai Fejlesztési Főosztály főosztályvezetője, Orbán Viktor vejének testvére, aki a portál korábbi adatkérésének alapján betekintést engedett az életrajzába – jegyzik meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz