szerző:
MLF
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormánynak fog dolgozni a Tarlós István kezdeményezésére leváltott Vitézy Dávid – értesült a hvg.hu. Úgy tudjuk, a kabinet az országos közlekedési átszervezési programban számít a volt BKK-vezér szakértelmére.

Nem engedi el a kormány Vitézy Dávid kezét: a közlekedési szakembernek kormányzati posztot szánnak – értesült egy, a Miniszterelnökségen folyó munkára rálátó forrástól a hvg.hu.

Vitézyt december 3-án váltotta le a fővárosi közgyűlés a közösségi közlekedést felügyelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről három hónapos felmondási idővel. A városvezetés a budapesti vagyongazdálkodás és városüzemeltetés átalakításával magyarázta Vitézy leváltását. A közgyűlés november 7-én úgy döntött, január 15-től létrejön a Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt., amelybe beolvasztják az eredeti funkcióját megtartó BKK-t és a belőle kiváló közútfenntartó céget is. Vitézy utódja Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető helyettese lett.

Vitézy Dávid
©

A városüzemeltetés átalakítása csak az egyik ok, a főpolgármesternek, Tarlós Istvánnak korábban több konfliktusa is volt Vitézyvel, akitől mindenképpen meg akart szabadulni az októberi önkormányzati választások után. December elején a BKK volt vezetője a Facebookon búcsúzott, azt írta: új szemléletben akarta újjászervezni Budapest közlekedését, „ez persze az első naptól kezdve rengeteg érdeket sértett, nem véletlen, hogy az elmúlt két évben jelentős ellenszélben kellett” előrehaladnia. Egy nappal később meg is érkezett Tarlós válasza, aki azt mondta a köztévének, „ugrott egyet” Vitézy levelétől, akivel szerinte „majdnem lehetetlen együtt dolgozni a személyisége miatt”, és a leváltása „nagyon széleskörű döntés volt” (a BKK-vezér leváltását a szocialisták is támogatták a közgyűlésben – a szerk.) Vitézy kirúgása ellen egyébként még tüntetés is szerveződött. 

Megtartanák

Több kormányzati forrás megerősítette, hónapok óta tudtak a kabinetben is arról, hogy Tarlós meg akar szabadulni Vitézytől, többen nem is értettek egyet a népszerű közlekedési szakember leváltásával, de elfogadták a főpolgármester döntését. Viszont jó ideje keresik a lehetőségét, hogy Vitézyt „megtartsák”, bevonják az országos tömegközlekedés tervezett átalakításába.

Egy miniszterelnökségi forrás szerint erre meg is találták a megfelelő megoldást, a BKK volt vezetője rövidesen a kormányzati apparátusban fog dolgozni, bár még nem végleges, hogy miniszteri- vagy kormánybiztosként. Forrásunk szerint Vitézy várhatóan a Volán-társaságok átszervezését felügyelheti.

Egy magas rangú kormányzati forrás a múlt héten arról beszélt újságíróknak, a 2018-ig tartó kormányzati ciklus egyik legnagyobb kihívása a közösségi közlekedés átszervezése lesz. Ennek egyik fő eleme, a budapesti elővárosi közlekedés fejlesztése – amire 350 milliárd forint ordítható a 7 éves uniós ciklus alatt –, ami viszont része egy „nagyon radikális változásokat” hozó országos közlekedési átszervezési programnak. Így kulcskérdés lesz az is – amivel már a 2010 előtti kormányok is próbálkoztak –, hogy összehangolják az egyes Volán-társaságok, illetve a közúti és a vasúti közösségi közlekedést. Forrásaink szerint ez az a terület, amiben a kormány számítana Vitézy szakértelmére.

Az Instangram-oldala szerint a volt BKK-vezér az elmúlt napokban az Egyesült Államokban tartózkodott. A hvg.hu megkereste Vitézyt, de az esetleges kormányzati megbízatására vonatkozó kérdéseinkre nem válaszolt. Kerestük a Kormányzati Információs Központot is, ahol azt közölték: "ahogy a múltban, úgy most sem" kommentálnak sajtóértesüléseket. Korábban piaci források úgy tudták, Vitézy a BKK partnerénél, a fővárosban buszos járatokat üzemeltető magánvállalatnál, a T-Transman Kft.-nél folytatja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Vitézy nem mond le a BKK éléről

Nem mond le a Budapesti Közlekedési Központ éléről Vitézy Dávid, mert nem lát okot erre – erről a Hír Tv-ben beszélt szerda este a BKK vezérigazgatója.

Dercsényi Dávid Itthon

Feláldozták Vitézyt, vagy ő maga szaladt bele a késbe?

Leváltották Vitézy Dávidot a BKK Zrt. éléről, mi pedig megpróbáltunk utánajárni, vajon minek köszönhette bukását, és hogy mi lesz a Budapesti Közlekedési Központ és a hozzá kötött szemléletmód sorsa, valamint az utód Dabóczi Kálmán személyéről is kérdezősködtünk.

MTI Itthon

Tarlós: "Vitézyvel majdnem lehetetlen együtt dolgozni a személyisége miatt"

Nem kímélte a főpolgármester a most felmentett BKK-vezért a közmédiának csütörtök reggel adott interjúiban. Azt mondta, senki nem szavazott Vitézy Dávid mellett, és ez nem véletlen. "Ezt a fiatal, elnyomott zseni és egyszemélyes ötletgazda legendát muszáj cáfolni" – mondta a kirúgott BKK-sról.

MTI Itthon

Tarlós: "Nincs Vitézy-ügy"

Nincs olyan, hogy Vitézy-ügy, ez nem személyes kérdés - jelentette ki a Népszabadságnak Tarlós István főpolgármester azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére készült előterjesztés szerint a Vitézy Dávid vezette Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a feladatkörei közül csak a közlekedésszervezést és a már zajló beruházásokat tarthatná meg.

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Öngyilkossági járvány: egyre kevésbé nagyvárosi deviancia

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje