szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Péntek délután küldött ki meghívókat a Miniszterelnökség arra a civil egyeztetésre, amely hétfőn kezdődik kettő órakor a Miniszterelnökségen. Épp csak a norvég civil pénzeket osztó Ökotárs Alapítványt és konzorciumtársait felejtették el meghívni. Ők azért odamennek.

Hétfőn kettő órakor kezdődik az a civilek-kormányzat közti egyeztetés, melyet Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtikára lengetett be a Budapesten tartott novemberi Ebesz-konferencián. Csepreghy akkor közölte, hogy Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárának vezetésével a következő hetekben formális, immár kétoldalú egyeztetés kezdődhet az ügyben.

A meghívókat a Miniszterelnökség pénteken küldte ki, mint a hvg.hu megtudta, erre épp azokat a szervezeteket nem hívták meg, melyek a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint a Svájci Civil Támogatási Alap pénzeit osztják. A kedvezményezett civil szervezetek többsége sem lesz jelen, néhányat azonban mégis meghívtak.

A megbeszélésen információink szerint Latorcai előadást tart a Civil társadalom párbeszéde ma Magyarországon címmel, utána pedig Csepreghy Nándor beszél a Civil Támogatási Alapokról Tények címmel. A civil szférában fontos szerepet betöltő, kifelejtett szervezetek nem szeretnék annyiban hagyni, hogy nem hívták meg őket, és hogy nem is történt előzetes egyeztetés egy ilyen program menetéről egyetlen résztvevővel sem.

Az értesülésünkkel megkerestük az Ökotárs Alapítványt. Foltányi Zsuzsa, a szervezet munkatársa elmondta, hogy ők is csak másoktól értesültek a találkozóról, de odamennek több civillel tiltakozni az eljárás ellen. „Van olyan elképzelés, hogy a kormány csak ki akarja pipálni azt, hogy nálunk van egyeztetés a civilekkel, eleget téve az Ebesz elvárásainak. Azonban ez nem old meg semmit a meglévő problémákkal kapcsolatban” – mondta Foltányi.

Lázár János áprilisban ment neki a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA, a Norvég Alapok egyik támogatási programja a 12-ből) hazai pénzosztási gyakorlatának. Az államtitkár azt kifogásolta, hogy egy olyan magánszervezet (az Ökotárs Alapítvány) osztja Magyarországon a civil szférának az NCTA-támogatásokat, amely többszörös személyi összefonódáson keresztül az LMP-vel áll kapcsolatban. Lázár egyúttal azzal vádolta meg a norvégokat, hogy beavatkoznak a magyar belügyekbe. Májusban a kormány ráküldte a Kehi-t a civilekre, szeptemberben pedig a rendőrség razziázott a konzorciumi tagoknál, valamint több tucat támogatott, köztük a Piszkos 13-ak adatait is bekérte. Később az is felmerült, hogy Amerikábaól támogatják a kormány megbuktatásán segédkező civileket.

A norvégok tavasztól kezdve folyamatosan jelezték, hogy "mélységes aggodalommal" töltik el őket a magyar hatóságok intézkedései a civil társadalom ellen, és hogy ezeket ellentétesnek tekintik a megkötött szerződésekkel. Miután a magyar hatóságok nyomása nem enyhült, a norvég kormány augusztus végén a nemzetközi nyilvánosság és az EU-országok előtt is feltárta a kormány civilekkel szembeni fellépését. A konfliktus azóta is tart, még Obama elnök is szóvá tette egyik beszédében.

A kormány civilek elleni vegzatúrájáról bővebben itt olvashat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Orbán úgy dönthetett a Fidesz „önkéntes” felfüggesztésről, hogy nem volt felhatalmazása

Orbán úgy dönthetett a Fidesz „önkéntes” felfüggesztésről, hogy nem volt felhatalmazása

A művész halála után készült szobrot árulnak

A művész halála után készült szobrot árulnak

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál

Lézerrel világítottak egy tanuló pilóta szemébe Békéscsabánál

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Készüljön: ma este lehet, hogy nem fog tudni fizetni a neten és a városban sem

Tagadta bűnösségét a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

Tagadta bűnösségét a terrorizmussal gyanúsított szír férfi