szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miért kellett a lapnak meztelenül ábrázolnia Mohamed prófétát és a lehető legalpáribb eszközökkel kigúnyolni a kereszténységet, illetve "izraelita testvéreink" hitét? – kérdezi Márfi Gyula érsek, aki liberális embernek tartja magát, és nem szeretne "az ultraliberális újságírók véleménydiktatúrájában" élni. Szerinte a Charlie Hebdo-féle túladagolt szabadság az, ami öl. Emellett természetesen elítéli a terrorcselekményt és imádkozik az áldozatokért.

Levelet küldött a Veszprém Megyei Naplónak Márfi Gyula veszprémi érsek abból az alkalomból, hogy a lap megemlékezést szervezett a Charlie Hebdónál agyonlőtt emberek tiszteletére.

Márfi Gyula a lap online verzióján is közzétett levélben kifejtette: ő ugyan egyetért a megemlékezéssel és elítéli a párizsi terrorcselekményeket, de "őszintén meg kell mondania", hogy a szörnyű cselekményekért nem csak a terroristákat és elvbarátaikat tartja felelősnek, hanem "a Charlie Hebdo újság alkalmazottait is és még inkább azt az ultraliberális törvényhozást, amely a vallásukhoz ragaszkodó európai polgárokat nem védi meg az olyan durva, ízléstelen és – egy normális jog szerint – törvénytelen támadásoktól, mint amilyeneket az említett újság rendszeresen elkövetett".

Márfi Gyula
©

Az érsek ezután felteszi a kérdést, vajon miért kellett a lapnak meztelenül ábrázolnia Mohamed prófétát és a lehető legalpáribb eszközökkel kigúnyolni a kereszténységet, illetve "izraelita testvéreink" hitét.

Márfi logikája szerint mivel a vétkes jogrendszer nem ad tisztességes eszközt a megbántottaknak, hogy megvédjék magukat és a hitüket, így számukra nem marad más eszköz, mint a törvénytelen – és az érsek szerint is "erkölcstelen" – önbíráskodás.

Márfi Gyula szerint is alapérték Európában a szabadság, de nem az a túladagolt szabadság, ami előtt "az ultraliberális európai ember térden csúszik". Szerinte az efféle szabadság már "olyan, mint egy túladagolt gyógyszer, már nem gyógyít, hanem öl".

Márfi a levél vége felé azt írja, liberálisnak vallja magát, nem akar semmiféle diktatúrában élni, "az ultraliberális újságírók véleménydiktatúrájában" sem. Kiderül, az érsek nehezményezi azt is, hogy "náluk még hírértéke" sem volt az Iszlám Állam által megerőszakolt, lefejezett és keresztre feszített keresztények tragédiájának.

Én nem vagyok Charlie – írja a levél végén franciául is, hozzátéve, hogy eközben a terrorakciót elítéli és az áldozatokért imádkozni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV