szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség és a NAV is két-két olyan civil szervezet ügyeit vizsgálja, amelyek részesültek a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeiből – mondta Móra Veronika, az Ökotárs vezetője.

Már nemcsak a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzeiről döntő konzorcium tagjait, hanem a támogatásokból részesülő civileket is vizsgálja a NAV és az ügyészég – közölte Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője egy hétfői háttérbeszélgetésen az Atv.hu szerint.

Móra Veronika nem árulta el a hvg.hu-nak, hogy mely szervezetekről van szó. Az biztos, hogy két civil szervezet ellen az ügyszség vizsgálódik törvényességi ügyben, a másik kettő ellen pedig a NAV folytat vizsgálatot. Az Ökotárs igazgatója szerint a szervezetek a közé az 58 civil társulás közé tartoznak, amelyek kapcsolatban állnak az Ökotárssal. Arról viszont nincs információ, hogy miért éppen ezt a négyet kezdték el vizsgálni.

Móra Veronikát látványos rendőri készültség közepette vitték el, amikor házkutatást tartottak az Ökotársnál
©

Az októberben lezárult Kehi-vizsgálat óta nincsen arról sem tudomásuk, hogy a hivatal befejezte-e a vizsgálatot, pontosan mi a nyomozás célja, illetve hogy terveznek-e újabb szervezeteket bevonni a vizsgáltak körébe.

A NAV felfüggesztette a konzorciumban részt vevő Ökotárs, Demnet és Kárpátok Alapítvány adószámát, mindannyian fellebbeztek a döntés ellen. A beszélgetésen elhangzott, hogy egy Heves megyei bíróság helyt adott a Kárpátok Alapítvány kérvényének, amelyben kérték a felfüggesztés felfüggesztését. Ebből kiindulva a másik három alapítvány is bizakodó az ítélettel kapcsolatban.

Legnagyobb félelmük Orbán ötlete

A beszélgetésen az is elhangzott, hogy Orbán Viktor tavaly decemberi ötlete, miszerint orosz mintára regisztrációra kötelezné a külföldről finanszírozott civil szervezeteket, a legnagyobb félelmük jelenleg, ugyanis pusztán adminisztrációs terhekkel tudják teljesen ellehetetleníti ezeknek a szervezeteknek a munkáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!