szerző:
hvg.hu

A harmadik Orbán-kormányban rekordszámú államtitkár dolgozik, akik közül többen a rájuk bízott szakpolitika mellett előszeretettel vállalnak fontos pozíciókat állami cégeknél. A felügyelő bizottsági vagy igazgatósági tagságok mellé pedig sokszor több százezres fizetés is jár. Azokat a tisztségviselőket válogattuk ki, akik a mellékessel együtt már komoly havi jövedelemre tesznek szert.

A parlamenti képviselőkkel ellentétben a kormány kinevezett államtitkárait és helyettes államtitkárait nem kötik összeférhetetlenségi törvények, vagyis bármilyen pozícióval kiegészíthetik így is több százezres fizetésüket.

Lukács Zoltán MSZP-s képviselő kérdésére a minisztériumok írásban nyilatkoztak arról, hogy az alkalmazásukban álló tisztviselők, milyen egyéb megbízatással rendelkeznek és azért milyen bérezést kapnak. Bár döntő többségben, ha van is valamilyen pozíciójuk, jelentős összegetnem kapnak értük, van pár állami vezető, aki komoly százezrekkel egészíti ki meglévő illetményét.

©

A legtöbbet keresők között megtaláljuk Polacsek Csabát, aki vagyonpolitikáért és tulajdonosi képviseletért felelős helyettes államtitkári pozíciója mellett ellátja a Magyar Posta Igazgatósági elnöki feladatait is és összesen 1 622 200 forintot keres havonta. Hasonló ligában játszik Balogh László a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki Államadóság Kezelő Központ igazgatósági elnöke is és havonta szintén 1 630 200 forintot visz haza.

Jármai Péter Zoltán a nemzetgazdasági minisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára 465 000 forintot keres, mint az Magyar Turizmus Zrt. felügyelő bizottságának az elnöke. Az államtitkári fizetésével együtt így 1 437 200 forint illeti meg.

Adorján Richárd a nemzetgazdasági minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára 300 000 forintot vesz fel azért, hogy ellássa az EXIM Bank felügyelő bizottságának az elnöki feladatait, így összesen 1 272 200 forintot keres.

Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár, tagja a nyugdíjreform és adósságcsökkentő alap irányító testületésnek az igazgatóságának és összesen 1 147 900 forintot keres.

Szintén a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozik Nikoletti Antal nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki az Exim Bank Igazgatósági tagja és havonta 1 287 700 forintot keres. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár a Magyar Turizmus Zrt igazgatósági elnöki posztját is betölti és így 1 147 900 forintot visz haza.

A Külügyminisztérium mindössze annyit közölt, hogy a vállalatok belső szabályzatában meghatározott összeget kapnak a betöltött pozíciójukért. Kohut Balázs, közigazgatási államtitkár az Exim Bank és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt, felügyelőbizottsági tagja. Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár a MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft. felügyelőbizottsági tagja. Horváth Csilla, gazdasági és igazgatási ügyekért felelős helyettes állimititkár az Exim Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. igazgatósági tagja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

A teljesség fölött

A teljesség fölött

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit

Új magyar alkalmazás készült, amellyel csereberélheti és el is adhatja megunt ruháit