szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Forster Központ három hónap alatt építette meg a védőszerkezetet, saját világörökségi forrásából finanszírozva a munka 100 millió forintos költségét. A szerkezet a további állagromlástól óvja meg az épületet.

Elkészült a tavaly nyáron súlyos tűzkárt szenvedett Andrássy út 83-85. szám alatt álló palota védőteteje, amely arra hivatott, hogy megvédje az épületet a további állagromlástól - közölte Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke a szerkezet átadása alkalmából tartott helyszíni sajtótájékoztatón. "Amit itt felépítettünk, az egy esernyő a házon, és a terveink szerint maximum három évig marad fenn. Később lebontásra kerül, hogy más világörökségi helyszínen is lehessen hasznosítani" - emlékeztetett az elnök.

Puskás Imre, a nemzeti kulturális örökség védelméért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Forster Központ három hónap alatt építette meg a védőszerkezetet, saját világörökségi forrásából finanszírozva a munka 100 millió forintos költségét.

©

Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere példás együttműködésnek nevezte a ház megmentésére kialakult összefogást a Forster Központ, az állam és a kerület között. Elmondta, hogy a tavalyi év során az önkormányzat csaknem 300 millió forintot fordított a palota külső és belső életveszély-elhárítási munkáinak elvégzésére, valamint lakhatási támogatásra az otthonukat ideiglenesen elhagyni kényszerülő lakók számára. Hangsúlyozta: a következő feladat a közművek visszakapcsolása lesz, de ehhez még teljesíteni kell a szolgáltatók feltételeit.

A 3000 négyzetméteres acél védőszerkezet építését a veszélyelhárítás és a kármentesítés után kezdte meg a Forster Központ november 25-én. A védőtető egy állványszerkezeti elemre erősített trapézlemezfedés. Maga a szerkezet egy méter hosszú és 48 milliméter átmérőjű acél csővázakból áll, amelyeket egymástól legfeljebb két méter távolságra, a III. emeleti falakhoz rögzítettek. A csővázakat a tetejükön, vízszintes irányban acélszelemenekkel fogták össze, ehhez rögzítették a trapézlemezfedést. A közbenső falakra került még az a fa segédszerkezet, amely elvezeti a tetőn összegyűlt csapadékvizet. Ez egy, az épület közbenső főfalai mentén végigfutó, vályú alakú, műanyag lemezzel kibélelt, szigetelt szerkezet.

Sághi Attila hozzátette: hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő, Budapest világörökségi helyszínei közül elsőként az Andrássy úti "magterületen" elkészül a Forster Központ "veszélytérképe", amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a sürgős beavatkozást igénylő, súlyos állapotban lévő épületekre.

A központ szervezetében működő Budapest Világörökség Gondnokság kidolgozta a veszélytérkép elkészítéséhez szükséges felmérés módszertanát, amelynek segítségével a helyszíni bejárást végzők vizsgálják az épületek műszaki és használati állapotát, valamint tulajdonviszonyát. Az összegzés objektív képet ad majd a házak állapotáról, veszélyeztetettségi fokáról. A központ előzetes szondázó felmérése szerint a világörökségi területen súlyosan veszélyeztetett az Andrássy út 25., 47., 56., 83-85., 88-90., 91., 92-94. szám alatti épület, továbbá az Aradi utca 41., a Benczúr utca 6., a Rózsa utca 64., és a Szív utca 18. is.

Sághi Attila kiemelte: a helyszíni bejárásokon a Forster Központ munkatársaiból, az önkormányzat képviselőiből, valamint városvédő civil szervezetek tagjaiból álló csapatok vesznek részt. A központ a kiszűrt ingatlanok esetében egyeztet az önkormányzattal, és szakmai tanácskozásokkal, a lehetőségek bemutatásával igyekszik segíteni a tulajdonosokat, lakóközösségeket, fejlesztőket a felújítással kapcsolatos lehetőségek feltárásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán