szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már a köztévéből is ki akarják szorítani a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó céget, amely a tévé legnézettebb műsorait gyártja.

Keresik a megoldást a közmédiát fenntartó állami társaságnál, az MTVA-nál arra, hogyan lehetne szakítani az egyik legnagyobb beszállítójukkal, a Simicska Lajos közvetett érdekeltségébe sorolt Hung-Ister Zrt.-vel. A cég a köztévé legnézettebb programjait gyártja: hozzá tartozik A Dal, a Maradj talpon! és a Magyarország, szeretlek! című műsor is. A hvg.hu két forrásból is úgy értesült, a kifutó műsorokat nem akarják folytatni, a lejáró szerződéseket nem akarják megújítani.

Mindezt az után, hogy a fideszes gazdasági hátország fejének tartott Simicska Lajos másfél hete pénteken nyíltan szakított a kormánypárttal és annak vezetőjével, Orbán Viktorral, miután médiájának több vezetője, főszerkesztője felmondott. Az eddig kiszivárgott hírek szerint a reklámadó szétterítése miatt ingerülté vált Simicska azt kérte a jobboldali média vezetőitől, legyenek kritikusabbak akár magával Orbánnal szemben is.

Derül égből?

A Hung-Ister az MTVA legnagyobb beszállítója volt, sőt a műsorgyártó piac egyik legnagyobb cége. A kommunikációs szaklap, a Kreatív tavaly decemberi kimutatása szerint a társaság növekedése folyamatos, 2009 óta nem fordult elő, hogy legalább félmilliárddal ne bővült volna a forgalmuk, és az adózott eredmény is mindig jelentősen növekedett. 2012-ről 2013-ra újabb félmilliárddal nőtt a forgalma, ami elérte a 4,5 milliárdot.

A Dal a köztévén - elhallgat?
©

A Hung-Ister főleg állami cégeknek dolgozik: az MTVA-nak és a Szerencsejáték Zrt.-nek gyártott programokat, az utóbbinak a sorsolási műsorokat. Vezetője, Fazekas Csaba egy rövid ideig az MTVA-t is vezette 2010 végén, 2011 elején. Hirtelen távozása után visszatért a cég élére, majd a Hung-Ister több szerződést is kötött az MTVA-val. A piacon azért sem értik, miért akar az MTVA változást, mert a Hung-Isterré az egyik legnagyobb stúdió Budapesten, neki van kiépült gyártókapacitása.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a hírt – így nyilatkozott a hvg.hu-nak a Hung-Ister vezérigazgatója, Fazekas Csaba. Annyit árult el, hogy ha ez bekövetkezne, akkor egyszerű állampolgárként is szeretné megérteni, miért pont a tévé legnézettebb műsoraival történik ez meg. A hvg.hu ugyanakkor MTVA-s forrásból úgy tudja, a Maradj talpon!-t „minimum pihentetik”, de szinte biztosra vették forrásaink, hogy a féléves tévés szezonokra szerződő produkciós céggel nem akarnak a jövőben együtt dolgozni.

Egy másik MTVA-s forrás szintén megerősítette a hvg.hu-nak, hogy a Hung-Istert tájékoztatták a szakításról, egyelőre azonban nem tudta megmondani, mi történik a folyó műsorokkal.

A fordulat azért is furcsa, mert március 15-én indul a köztévé két új csatornája, ráadásul arról is döntés van, hogy a szórakoztató műsorokat a főcsatornává előlépő Dunára teszik át. Az Index korábban arról írt, hogy hatalmas a munkaerőigény, rengeteg gyakornokot vettek fel, sokaknak még asztaluk sincs, a folyosón helyezték el őket, nehéz lesz feltöltetni a műsoridőt. A nézettséget mérő Nielsen adatai szerint a köztévé műsorai közül a 7. héten egyedül A Dal tudott bekerülni a legnézettebb 30 műsorba, 160 ezer nézővel. A Dalnak egyébként még két adása van hátra.

Korábban már többször írt arról a sajtó, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiumokat a kormánypártban a köztévével akarják ellensúlyozni, és az új műsorpolitika kidolgozásán maga Habony Árpád, a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadója dolgozik, aki közismerten nagyon rosszban van a milliárdos vállalkozóval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!