szerző:
M. László Ferenc

Követtek el hibákat, de a rendszerrel nincs gond, nincs szükség korrekcióra – ezzel magyarázza a Fidesz párton belül és a nyilvánosság előtt a veszprémi fiaskót. Ugyanakkor a hvg.hu úgy tudja, Orbán Viktor a párt vezetői előtt elismerte, lényegében a Fidesz veszítette el a kerületet, nem a baloldal nyert.

Orbán Viktor szerint az elmúlt időszakban elkövetett hibák is közrejátszottak abban, hogy a Fidesz hűségesebb választói is távolmaradtak a veszprémi választásokon, ezért szükség lesz változtatásokra – a hvg.hu-nak két névtelenséget kérő forrás is megerősítette, hogy a miniszterelnök-pártelnök részben önkritikus beszédet tartott a párt elnöksége előtt.

Február 22-én a baloldali pártok által támogatott, de a függetlenségét hangsúlyozó Kész Zoltán (interjúnkat vele itt olvashatja) nyerte az időközi választást a Veszprémben. A választókerületben több ciklus óta nagyon jól szerepelt a Fidesz, tavaly áprilisban Navracsics Tibor 47 százalékos eredménnyel őrizte meg a mandátumát – uniós biztosi megbízatása miatt volt most szükség az időközire.

A vasárnapi vereség után rendkívüli tanácskozásra hívták össze hétfőn dél körül a párt vezető testületét, ahol állítólag Orbán nemcsak a kampányt, a mozgósítást hibáztatta. Úgy tudjuk, a párt vezetése most a tapolcai győzelemtől várja a lélektani fordulatot.

Nem erre számítottak

Bár a fideszes politikusok még négyszemközt is igyekeznek kisebbíteni a veszprémi kudarc hatásait, és megelégszenek a pártvezetés nyilvánosságnak szánt magyarázatával, több forrás is elismerte, a vasárnapi eredmény „megütötte” őket. Ahogy azt is, hogy nemcsak a kampánnyal volt gond, a szavazók a párt politikájával elégedetlenek.

Némedi Lajos plakátját is összefirkálták - visszanyaltak
©

Szoros az eredmény, de Némedi Lajos győzni tudott – ezt mondta közvetlenül az urnazárás után a párt egyik veszprémi vezetője az akkor rendelkezésére álló információk alapján. Ezek után a mintegy 10 százalékos vereség sokkolta őket. Úgy tudjuk, a Fidesz több, belső használatra készült kutatást is megrendelt a kampány alatt, melyek hasonló eredményt hoztak, mint az Ipsos nyilvánosságra került, Késznek készült mérése: az ellenzéki jelölt felzárkózott, de továbbra is a kormánypárti politikus áll nyerésre.

Ráadásul Orbán Viktor és a kommunikációs stábja az utóbbi hetekben nagyon sokat dolgozott azon, hogy visszahúzza a lejtőről a pártot. Míg 2014 második felében ritkábban konzultáltak a Fidesz amerikai tanácsadóival – legfeljebb Londonban futott össze velük Habony Árpád –, a negatív kampány gurujának tartott Arthur J. Finkelstein emberei információink szerint januárban ismét Budapestre repültek. Úgy tudjuk, Orbán többször is konzultált velük: különféle kutatásokat rendeltek – ezeket rendszerint a Habony felügyelte Századvég készíti –, majd kielemezték azokat. Erre alapozva indították el a „megélhetési bevándorlókat” támadó kampányt, illetve azt olvasták ki a mérésekből, hogy a Fidesz népszerűség-csökkenése megállt. Lázár János és Rogán Antal több, újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen pedig azt fejtegette: Angela Merkel és Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása bizonyítani fogja, hogy Orbán nem szigetelődött el, sőt, a nemzetközi porondon lendületben van. Ez a várakozás azonban enyhén szólva sem jött be.

Forró kása

Házon belül is az a közkeletű vélekedés, mint amit Orbán Viktor nyilvánosságnak szánt vasárnapi Facebook-üzenete is tartalmaz: a Fidesz „ráült a babérokra”. (A kormányfő-pártelnök azt írta: „A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon.”) Bár forrásaink szerint a párt vezetői „nem görcsöltek be”, „nem pánikolnak” a vereségtől, hétfőn dél körül elnökségi ülésen értékelték a választási eredményt, ahogy úgy tudjuk, Orbán elismerte, "voltak, vannak hibák", oka van a népszerűség-csökkenésnek.

Kész plakátja Veszprémben - nem firkálták össze elégé?
©

Hasonlóan értékelt a kormánynak dolgozó Századvég vezető elemzője is kedden. Lánczi Tamás az MTI-nak azt nyilatkozta, a veszprémi választás eredménye elsősorban a jobboldalról szól, a jobboldalnak üzen. Szerinte nem a politikai piac átrendeződését, hanem a kormánypárt táborának bizonytalanságát mutatja.

Ami a kampányt illeti: nem stratégiával, az előzetes tervvel, hanem kivitelezéssel volt a legnagyobb gond – így vélekednek a Fidesz, általunk megkérdezett vezetői a veszprémi fiaskóról. Úgy tudjuk, Orbán elnökség előtt tartott beszédétől függetlenül mind a belső, mind a külső kommunikációban kerülni fogják annak a kérdésnek a felvetését, hogy az országos kormányellenes hangulat-e a veszprémi kudarc oka, és hogy hibás-e az évek óta folytatott háborús politika. Több forrás egybehangzó vélekedése szerint a következő okokra vezetik vissza a vereséget a párt vezető politikusai:

  • nem volt elég erős a Késszel szembeni negatív kampány
  • nem volt elég lelkesítő a mozgósítás
  • a Fidesz tábora a városban tét nélkülinek érezte a választást

„Szexszel riogatni butaság”

Kész Zoltánnal visszatérően foglalkozott a köztévé. Még azt is elővették a híradóban, hogy 16 éve írt angol társalgási könyvében a példamondatokban olyasmik szerepeltek mint: a gyerekvállalást nem lehet a heteroszexuális párokra korlátozni, vagy hogy "a szaudi emberek szeretik a lefejezést". Az is felmerült, hogy Kész egy volt tanítványát vette el (a politikus viszont azt hangsúlyozta, későbbi felesége nem is volt a tanítványa – a szerk.). A Fideszben úgy látják, ezek az információk „gyengék” voltak, ráadásul a köztévés híradások önmagukban nem voltak elegendőek, az Orbánnal szembekerült Simicska Lajos médiája (Magyar Nemzet, Hír Tv) pedig nem szállt be kell lelkesedéssel a kampányba.

Szexszel riogatni 2015-ben akkora butaság, hogy nincsenek rá szavak.

"A választóknak nem áll fel a szőr a hátán egy angol tankönyvben található szexuális utalástól. Ezzel támadni olyan, mintha a horgászokkal riogatnánk a vadászokat” – magyarázta egy forrásunk, mennyire „ügyetlen” és végiggondolatlan volt a Kész elleni kommunikáció. Egy másik forrás szerint a párt kampánystábja évekkel ezelőtt megtanulta már a leckét: ha a politikai vetélytárs ismertsége nem elég magas, az veszélyes lehet, hiszen ha nem tudnak az előéletéről, a mögötte álló pártokról a szavazók, könnyebben hisznek neki, bíznak benne – ezért van szükség a negatív kampányra, ám Kész esetében ezt elhanyagolták.

Szavazatszámlálás - senki nem borítja a bilit
©

Kubatov Gábor az utolsó percig jelen volt Veszprémben – a Népszabadság riportereivel még össze is zörrent. Az utóbbi években profin működő mozgósítási gépezet feje forrásaink szerint most is mindent megtett, hogy elvigye az urnákhoz azokat a szavazókat, akik a párt adatbázisaiban szimpatizánsként szerepelnek. A Vs.hu kedden azt írta, vasárnap 1200 önkéntes vagy órabéres aktivista dolgozott a terepen.

„Tétnélküliség”, „apátia” – magyarázkodik a Fidesz

Viszont ahogy tavaly Újpesten, úgy most Veszprémben sem volt sikeres a mozgósítás: a fideszes alpolgármester 33 százalékot kapott és veszített, a párt több mint 11 ezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint tavaly. A kormánypárti választók passzivitása okozta a vereséget, ugyanis kisebb részvétel mellett ugyan, de Kész szinte ugyanannyi voksot gyűjtött be, mint a baloldali összefogás jelölte 2014-ben. Ezt forrásaink szerint a Fidesz vezető politikusai két okra vezetik vissza. Szerintük a gépezet működött, elérték a támogatóikat, de hiányzott a lelkesítés. Másrészt már korábban is többször hivatkoztak arra a pártban – például az újabb Békemenet ellen érvelve tavaly ősszel –, hogy három győztes választás után a Fidesz szavazói „elfáradtak”.

Így értekelték riporterünknek a fideszes képviselők a vereséget:

Itt kerül elő az érvelésben a „tétnélküliség” is: a kormánypártban úgy látják, választóik akkor mozgósíthatók inkább, ha kormányra kerülés/a baloldal hatalomba való visszatérése a tét. Erre utalt hétfői rádióinterjújában a Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos is. Többen hangsúlyozták a hvg.hu-nak, Orbán már tavaly ősszel számolt azzal, hogy a ciklus közepére visszaesik a népszerűség, de biztos benne, hogy három év alatt beérnek a kormány intézkedései, 2018-ra pedig be fognak vetni egy olyan kampányfegyvert, mint 2013-2014-ben a rezsicsökkenést volt. Ennek ellenére hétfőn azt is belátta, korekcióra lesz szükség, mert a váalsztók az iránnyal is elégedetlenek. Ettől függetlenül

volt, olyan forrásunk, aki egyenesen örült Kész győzelmének.

Szerinte a szabadpiaci nézeteket valló politikus egy újabb „szilánk” az ellenzéki térfélen, kijelentéseivel csak tovább gerjeszti majd a feszültséget az egyébként is töredezett baloldalon.

Egy dologtól tartanak viszont a Fidesz vezetői: attól, hogy a vereségek hatására elbizonytalanodik a párt középrétege. Azok az emberek, akiknek többek között az a dolguk, hogy a ciklus közben is közvetítsék a párt üzeneteit, elmagyarázzák, mit miért tesz a kormány. Ezért komoly energiákat fektetnek majd a tapolcai kampányba. Ugyan a kétharmadot már nem szerezhetik vissza, bíznak benne: az ottani győzelem meggyőzi majd őket, hogy a veszprémi vereségnél nem az évek óta követett, Orbán diktálta stratégia bukott meg.

Nem működik

Volt olyan névtelenséget kérő forrás, aki szerint hiába szedte ráncba tavaly ősszel a miniszterelnök a kommunikációs stábját, folyamatosan hibáznak. Szerinte a kutatásokból sokszor rossz következtetéseket vonnak le, a stáb tagjai – így Lázár és Rogán, illetve Habony emberei – között személyes ellentétek vannak. Egy másik magas rangú fideszes szerint a párt vezetésének is szembe kéne néznie azzal, hogy az „urizálás”, a kapkodó kormányzás maradandó károkat okoz.

Eddig egyedül a már pártvonalra szorult parlamenti képviselő, Bencsik János jelentette ki nyilvánosan, hogy „tartalmi, stílusbeli és személyi korrekciókra” lenne szükség, illetve a frakcióból és a kormányból tavaly kitett Illés Zoltán szólította fel lemondásra Orbánt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbán doktrínája visszanyalt Veszprémben

A kétharmad elbukott, verhető a Fidesz? Mi olvasható ki a veszprémi ellenzéki győzelemből? Csődöt mondott Orbán csodafegyvere, a centrális erőtér? Elbizakodottság vagy fordulat? Megy tovább a háború Simicskával, vagy megtörténik a békekötés? Vasárnap a függetlenként induló Kész Zoltán fölényes győzelmet aratott Veszprémben az időközi országgyűlési választáson. Megnéztük, hogyan, és mi következik ebből a Fideszben.

hvg.hu Itthon

Veszprémben elbukott a fideszes kétharmad

A baloldal által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a veszprémi választást, amivel elbukott a Fidesz kétharmada. Kész Zoltán azt mondta, érzi a felelősséget, Navracsics Tibort és a Fideszt viszont nagyon meglepte az eredmény.

Négy nap alatt 55 Jóbarátok-részt nézett meg munkaidőben, most perelik

Négy nap alatt 55 Jóbarátok-részt nézett meg munkaidőben, most perelik

Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés

Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését

Többlettel zárta a költségvetés a második negyedévet

Többlettel zárta a költségvetés a második negyedévet

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon