szerző:
Kálmán Attila
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Abszolút országos tétje volt a veszprémi időközi választásnak a hétvége embere, Kész Zoltán szerint, aki az utca hangja lenne a parlamentben, és bárkivel összefogna a 9 pontos programja megvalósítása érdekében. A hvg.hu-nak adott nagyinterjúban részletesen beszélt arról, hogy szeretne-e saját pártot, átültethető-e a siker receptje, és hogy mit gondol Juhász Péterről vagy Schiffer Andrásról.

hvg.hu: Kézilabda-rajongó hírében áll. Vasárnap sikerült figyelni a Veszprém–Montpellier BL-meccsre?

Kész Zoltán: Áh, csak annyira, hogy a kollégákat kértem, folyamatosan mondják az eredményt.

hvg.hu: És a veszprémiek mire figyeltek jobban, a kézilabdára vagy a választásra?

K. Z.: Most szerintem nem a kézilabdára. Nem volt tétje a meccsnek, ha nyerünk hússzal, akkor is elsők vagyunk a csoportban, de ha kikapunk, akkor is.

hvg.hu: Melyik eredménynek örül jobban Veszprém?

K. Z.: Mindkettőnek örülnek. Az, hogy a csapat közelebb került a Final Fourhoz, az nagyon fontos. Meg az is, hogy megmutattuk az országnak, hogy a józan ész dominál.

©

hvg.hu: Még a politikával aktívan foglalkozók sem sok reményt szavaztak önnek. Meglepte a győzelem?

K. Z.: Nem, a kampány alatt már érezhető volt, hogy meg lehet nyerni a választást. Amikor a veszprémi csererdői körzetből megjött az eredmény, hogy megnyertük a szavazókört, akkor tudtam, hogy ez meglesz. Ott nem szokott nyerni baloldali, és most toronymagasan nyertük. Azt sem értették, így kritizálták a környezetünkben sokan, hogy miért járjuk a falvakat, de ha megnézi valaki a számokat, akkor látszik, hogy igazunk volt. A falvakban el lehetett volna bukni ezt a választást, de ott is sokkal jobban szerepeltünk, mint az összefogás tavaly áprilisban.

hvg.hu: Veszprém az előző két országgyűlési választáson könnyű mandátumot jelentett a Fidesznek. Mivel magyarázza a viszonylag sima győzelmét?

K. Z.: Négy tényező játszott közre. Az egyik a protesztszavazatok, nagyon sok ember van, akinek tele lett a hócipője a Fidesszel, és vagy nem ment el szavazni, vagy átszavazott rám. Azt láthatjuk a számokból, hogy Némedi Lajos Navracsics Tiborhoz viszonyítva majdnem 12000-rel kevesebb szavazatot kapott. Másik tényező a baloldali tábor mozgósítása. A harmadik a civil függetlenség, ami egyfajta alternatívát tudott teremteni, és ez szerintem nagyon fontos volt, mert pont a bizonytalanokat tudtuk megszólítani, valamint azokat, akik x éve nem voltak szavazni, és most váltani akartak, mást akartak látni, nekik nagyon fontos volt, hogy legyen valami, ami nem full pártpolitika. És még van egy olyan dolog: mi nem mentünk bele negatív kampányba, az ellenfelek lejáratásába, mint mások, akik az elmúlt egy-két hónapban be akarták bizonyítani jelöltekről, hogy alkalmatlanok.

hvg.hu: Említette, hogy bizonytalanokat és új szavazókat sikerült az urnához vinni. Viszont az ön eredménye és Pál Béla (Összefogás) tavaly áprilisi eredménye között nincs szignifikáns eltérés.

K. Z.: Április 6-án 65 százalékos részvétel mellett volt 13000 szavazat, most pedig 44 százalékos részvétel mellett volt majdnem 14000 szavazat. Ez azért különbség – még akkor is, ha azzal a hamis feltételezéssel élnénk, hogy esetleges 65%-os részvételnél a vasárnapi szavazatszám egy vokssal sem nőtt volna.

hvg.hu: Tehát nem csak arról volt szó, hogy a Fidesz-szavazók otthon maradtak?

K. Z.: Abszolút nem, sikerült új embereket elvinni.

hvg.hu: Kósa Lajos úgy nyilatkozott, hogy azért nyerhetett ön, mert kormánypárti szavazók számára nem volt tétje ennek a választásnak.

K. Z.: Ez púder. Hogyne lett volna tétje, országos ügy lett belőle, bevetettek mindent: itt volt az egész Kubatov-gárda, több busszal szállították őket, nem véletlenül volt itt Pintér Sándor, nem véletlenül Varga Mihály hangjával mentek telefonhívások, nem véletlenül Kósa Lajos üzenetével mentek a hirdetések. Próbálták degradálni ezt a választást helyi szintre, holott óriási, országos szintű tétje volt.

hvg.hu: Mi volt ez az óriási tét?

K. Z.: A kétharmad megdöntése.

hvg.hu: A kétharmad alkalmi alkukkal biztosítható, a Fidesz nagy parlamenti többsége továbbra is biztosítja a nyugodt kormányzást.

K. Z.: Pár évig még lehet, hogy maradnak, viszont megvan az első kő, amit kirúgtunk a falból. Ez a szimbolikája az egésznek. Április 12-én Tapolcán, remélem, Pad Ferenc lendületből elviszi a szavazókat választani, és győzni fog a demokratikus jelölt. És legkésőbb 2018-ban leváltjuk ezt a kormányt.

hvg.hu: A kampányban függetlenként mutatkozott be a választóknak, a szavazólapon sem szerepeltek pártlogók a neve mellett, más pártok ismert arcai nem folytak bele a kampányába. Mennyire kellett a győzelemhez a függetlenség hangsúlyozása?

K. Z.: Kellett. Szükség volt arra is, hogy a pártok behozzák a szavazóikat, és jelen legyenek a kampányban. De ahhoz, hogy több szavazatot be tudjunk hozni, kellett még, hogy hangsúlyozzuk, miben gondolok mást a világról, mint a szocialisták vagy a DK-sok. Ez a jó benne, hogy egy olyan összefogás jött létre mögöttem, amely bebizonyítja, különbözően gondolkodó emberek is össze tudnak fogni, és együtt tudnak tenni és dolgozni egy közös sikerért.

©
hvg.hu: A pártoktól azért volt ez a távolságtartás, mert a veszprémiek undorodnak a pártoktól?

K. Z.: Az emberek többsége ma Magyarországon nem a pártoktól, hanem a pártpolitikától akar távol maradni. Az én megválasztásommal felvetődött, hogy a civilség hangja bekerülhet a Parlamentbe. És nem csupán a veszprémiekről beszélek, hanem az egész országról.

hvg.hu: Ennek szellemében hogyan tovább?

K. Z.: A következő lépés, hogy megvalósítsuk a 3x3-as programot, amit meghirdettem a kampányban.

Ezt lehet számon kérni (A 3x3-as program)
Ajánlat Magyarországnak
1. Orbán Viktor nem lesz kétharmaddal megválasztott, köztársaság nélküli köztársasági elnök
2. Országos mozgalom a tisztességes adózásért
3. Korrupcióellenes hálózat létrehozása

Ajánlat Veszprémnek
1. Alternatív, adócsökkentésre épülő költségvetés
2. Törvényjavaslat a lakásszövetkezetek gazdaságos működéséért
3. Munkahelyteremtő befektetések

Ajánlat a vidéken élőknek
1. Helyi mozgalom a 8-as út fizetőssé tételének megakadályozása érdekében
2. Gyermekek tanulását segítő ösztöndíjrendszer megszervezése
3. Alapítvány létrehozása a fiatalok helyben vállalkozásának segítésére

hvg.hu: Független jelöltként erre mennyi esélye van?

K. Z.: Ezek mind olyan programpontok, amiket frakció nélküli jelöltként is meg lehet valósítani, hiszen a legtöbb a helyi civil összefogásra buzdít. A legfontosabb a 9 pont közül talán a korrupció elleni harc, ehhez nem kell feltétlenül, hogy frakcióban üljek.

hvg.hu: Azért az látszik, hogy a pártokra önnek is szüksége volt. A Polgári Platform elnökeként gondolkozik az egyesület párttá alakításán?

K. Z.: Egyelőre nem, egyelőre tényleg a választásra koncentráltam. Török Gábor is azt írta, hogy Kész Zoltán pártot alapít. Ő a szememben azóta nem hiteles, mióta bejelentette, majd visszamondta a veszprémi indulását.

hvg.hu: Szóval egyelőre nem lesz párt.

K. Z.: Most nem ez a kérdés és a választói akarat, de lehet, hogy két- három vagy hat év múlva máshogy fogom gondolni. Az ember változik, a helyzet változik, nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy nem.

hvg.hu: Most nincs ilyen helyzet?

K. Z.: Abszolút nincs.

hvg.hu: Somogyi Zoltán, a Polgári Platform alelnöke, korábban az MDF kampányfőnöke sem vetette fel, hogy pártot kellene alapítani?

K. Z.: Meg kell kérdezni a Somogyi Zolit.

hvg.hu: Nem beszéltek erről?

K. Z.: Nagyon sok mindenről beszéltünk, az egyik legjobb barátom, de egyelőre ő is inkább az ünnepléssel van elfoglalva.

hvg.hu: Ő is lent járt Veszprémben. Segített a kampányban?

K. Z.: Szombaton sétáltunk a városban. Annak a napnak már nem volt tétje, próbáltunk egy kicsit relaxálni, megmutattam neki a várost.

hvg.hu: Viszonylag durva kampány volt, hogy viselte a támadásokat?

K. Z.: Tudtuk, hogy ez lesz. A Fidesznek az a taktikája, hogy mocskolódjon, hogy otthon tartsa az embereket. Ez nem vált be, az emberekről már lepereg, hogy mit ír a lakájmédia. Mi is csak röhögtünk, amikor megjelent egy újabb Benedek Elek-mese.

hvg.hu: A Kettős Mérce blog felszólította önt, hogy kérjen bocsánatot. Egyrészt azért, mert Sütő Kálmánt, a Képviselői Irodaház előtt újságot áruló hajléktalan férfit az ön állításával ellentétben nem indította el a Fidesz. Valamint azért, mert fiókpártisággal vádolta meg az LMP-t, többek között azzal, hogy a Fidesz szállította a zöldek aktivistáit is.

K. Z.: Sütő Kálmánnak aláíró íve igenis volt, azt írta alá neki elsőként Némedi Lajos. Azért nem indult el, mert nem gyűlt össze 500 aláírása. LMP-aktivistákat tegnap láttunk kijönni egy épületből a Fidesz-aktivistákkal. A nagy LMP-ideológia az, hogy sürgesse a Jobbikkal való összefogást. Itt, Veszprémben is azt mondták tudományos számításaik alapján, hogy a Jobbik nélkül nem lehet megverni a Fideszt. Meglehetett. Akkor most várjam el én is, hogy Schiffer András kérjen bocsánatot azokért az állításokért? Nem teszem. Nem gondolom, hogy arra kell fókuszálnok, hogy egy 5 százalék alatti párt hogy viselkedik Veszprémben. Schiffer Andrásnak a saját választóival szemben van elszámolnivalója, hiszen rosszabbul szerepelt az LMP, mint tavaly áprilisban.

hvg.hu: A konkrét vád LMP-aktivisták utaztatásáról szólt. Erről milyen forrásból értesült?

K. Z.: Ezt nekem is mondták, hogy autókkal viszik őket, azt láttuk, hogy egy helyről jönnek ki. Egyiken LMP-s dzseki, a másikon fideszes nyakbaakasztó akármi.

©
hvg.hu: Tehát az utaztatásról csak másodkézből értesült. Ez nem egy hasonló lejáratókampány, mint amit a Fidesz folytatott?

K. Z.: Amikor odaértünk, ott volt egy csomó  újságíró, őket kellene megkérdezni, hogy mit láttak. Meg kell kérdezni a népszabadságos újságírót, akit elzavartak a biztonsági őrök, miután dokumentálta ezeket az eseteket. Lejáratókampány 3 órával az urnazárás előtt? Nem hiszem, hogy ezzel riasztottuk el azt a hat LMP-szavazót, aki elment volna még szavazni. Schiffer magyarázza a bizonyítványát.

hvg.hu: Arról tud, hogy pert fontolgat?

K. Z.: Hajrá, állok elébe. Szíve joga, hogy bepereljen.

hvg.hu: Mindig azt nyilatkozza mindenkivel szimpatizál, aki demokratikus erőként lép föl. Húz valamelyik párthoz?

K. Z.: Úgy gondolom az alapértékeink ugyanazok, ezért nem hiszek ebben a jobb-bal felosztásban, mert ez Magyarországon már egy teljesen lejáratódott történet. Én úgy fogalmazom, hogy Kelet-pártiak vagy Nyugat-pártiak vagyunk. Van kettő olyan párt, amelyik Oroszországhoz húz, a többi pedig inkább euroatlantista, és nekünk, akik szerint Nyugat felé kellene húzni az országot, össze kellene fogni.

hvg.hu: Az EP-választáson az Együttre szavazott. Veszprémet pedig a „józan ész városának” nevezte, ami gondolatilag nagyon hasonló Szigetvári Viktor újdonsült Együtt-elnök győzelmi sajtótájékoztatóján elhangzott „higgadt, realista” politizálásához. Nem gondolt szorosabb együttműködésre?

K. Z.: Abszolút nem. Az EP-választáson én Szelényi Zsuzsára szavaztam mint veszprémire, csalódtam is, hogy nem került be.

hvg.hu: Korrupcióellenes mozgalom alapítása is szóba került. Juhász Péter is nagyon hasonlót jelentett be.

K. Z.: És ebben Juhász Péterrel tudnék is együttműködni. Múlt héten feltárt egy olyan ügyet Veszprémben, ami szerintem vérlázító. Nagyon fontos, hogy az emberek lássák, a képviselő azt a melót csinálja, amivel megbízzák. A választókerületet szolgálja, és nem a saját, idióta gyarapodásával van elfoglalva.

hvg.hu: Akkor több korrupcióellenes mozgalom is lesz? Vagy egyeztetett már az Együttel?

K. Z.: Semmi formális, egyet beszélgettünk telefonon Juhász Péterrel a múlt héten a Mihalovics-ügy kapcsán. Megköszöntem, hogy ezt feltárta. Legalább látjuk, hogy milyen dolgok történnek Veszprémben is.

hvg.hu: Készül a parlamenti munkára?

K. Z.: Az biztos, hogy van mit tanulnom.

hvg.hu: A parlamenti munkájára fog nagyobb hangsúlyt fektetni, vagy arra, amit úgy fogalmazott meg, hogy az „utca hangja” lesz?

K. Z.: Mind a kettőre. Emellett sokat leszek Veszprémben és a körzethez tartozó 24 településen. Sok polgármester, köztük fideszesek is hívtak, hogy dolgozzunk együtt. Lényegtelen, hogy ki a fideszes, meg ki a nem fideszes, ha Öskü, Jásd vagy épp Veszprémről van szó.

hvg.hu: Jobban szolgálhatja valaki a választókerülete érdekeit országos politikusként, mint a helyi önkormányzatban?

K. Z.: Már több mint 5 milliárd forintot idehoztunk az elmúlt másfél hónapban. 800 milliót ígért a kormány fejlesztésekre, amikor látták, hogy ez egy kemény választás lesz, ígértek egy versenyuszodát 4 milliárdért, 500 milliót ígértek a városban álló, lerobbant húszemeletes felújítására. Ez akár az én sikeremnek is felfogható. Látták, hogy baj van, úgyhogy gyorsan beígértek mindent.

©

hvg.hu: Tehát ezek ön szerint kampányfogások voltak. Akkor visszavonják ezeket?

K. Z.: Azt mondtam, hogy kampányfogások, de most be fogjuk rajtuk hajtani, hogy valósítsák is meg.

hvg.hu: Vagy megindul az ellentétes tendencia, és büntetni kezdik Veszprémet.

K. Z.: Ha ez lesz, akkor a Fideszt kétharmaddal le fogják váltani. Mert az emberek látják, hogy itt nem működik a demokrácia, hanem az van, hogy aki nem rájuk szavaz, azt megbüntetik. A tegnapi választás megmutatta: az emberek a választófülke magányában nem félnek, odahúzzák az ikszet, ahová akarják.

hvg.hu: A győzelme után a DK és a PM is gyorsan bejelentette, hogy előrehozott választásokat akarnak. Ehhez hogy áll?

K. Z.: Mindenképpen demokratikus keretek között kell leváltani a kormányt. Ha 2018-ig kell várni a piroslappal, akkor bő három év múlva. Szívem szerint már holnap leváltanám őket, de korai még előrehozott választásról beszélni.

hvg.hu: Országos választáson működhet az a stratégia, amit most követett a baloldal? Azaz, hogy keresnek egy civilt, aki mögé felsorakoznak.

K. Z.: Működhet. De szükség van a pártokra, szükség van a parlamentben a frakciókra.

hvg.hu: Az összefogásnak amúgy híve?

K. Z.: Most épp működött. Nem látok ebben semmi gondot.

hvg.hu: Mennyire dolgozna együtt olyan politikusokkal, akik az elmúlt időszakban hitelüket vesztették, vagy kevéssé bíznak bennük a választók?

K. Z.: A választók el tudják dönteni, hogy kiben bíznak, és kiben nem. Csodák csodájára Orbán Viktort is megválasztották miniszterelnöknek, miután elvesztett a Fidesznek több választást és lejáratta a pártját. A választó kompetenciája, hogy eldöntse, ki a lejáratódott politikus, nem az enyém.

hvg.hu: Azt hogy értékeli, hogy a győzelem után szinte egymás kezéből ragadták ki a politikustársai a mikrofont, hogy egymásra licitáljanak, melyik pártnak az érdeme a választás megnyerése?

K. Z.: Volt részük a sikerben, mindenképpen szükség volt a pártok segítségére, az infrastruktúrájukra, a tapasztalatukra. Ez a győzelem mindenkié. Aki pedig magáénak érzi, az büszkén álljon ki, és vallja azt, hogy az övé a győzelem.

hvg.hu: A hirtelen jött sikeren felbuzdulva vannak hosszú távú, netán országos politikai tervei?

K. Z.: Egyelőre erre a három évre szeretnék koncentrálni, amire mandátumot kaptam. A választókat akarom hitelesen képviselni, nem magamat akarom előtérbe helyezni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Gyilkosság Polgár főterén – szúrt a haragos

Gyilkosság Polgár főterén – szúrt a haragos

Állami kitüntetést kapott a látás-visszaállító terápiát kidolgozó Roska Botond

Állami kitüntetést kapott a látás-visszaállító terápiát kidolgozó Roska Botond

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Vannak, akik rettegnek az augusztus 20-i tűzijátéktól

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert