szerző:
Cs. B.

Hétfői nappal felmentését kérte Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója – értesült a hvg.hu. A Belügyminisztérium részéről sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az információt. Az, hogy Göbölös távozása esetén ki lehet a polgári titkosszolgálat új vezetője, nem tudni.

Két év után távozhat az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) - korábbi nevén Nemzetbiztonsági Hivatal - főigazgatói székéből Göbölös László, tudta meg a hvg.hu. Értesülésünk szerint március 2-val kérte felmentését a posztjáról. Távozásáról és annak okáról, az AH-t felügyelő Belügyminisztérium annyit reagált a hvg.hu megkeresésére, hogy folyamatban lévő személyzeti ügyről nem adnak tájékoztatást.

Göbölöst 2012. július 1-jével nevezte ki Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztése alapján Orbán Viktor miniszterelnök. Elődjét, Balajti Lászlót 2011 decemberében mentették fel. Akkor a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán azt mondta: a szervezetnél nagyon sok olyan terület van, mint például a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés, ahol a feladatokat újjá kell építeni.

A hvg.hu értesülései szerint ezt a feladatot Göbölös nem tudta teljesíteni, ezért kell most távoznia: a hírek szerint a főigazgató nem magától adta be felmentési kérelmét, hanem jelezték neki, hogy tegye meg azt. Ezzel összecseng az a parlamenti nbemzetbiztonsági bizottsága környékéről származó információ, miszerint Göbölös Lászlót átmeneti vezetőnek gondolta Pintér Sándor, de aztán nem talált nála alkalmasabb embert a polgári titkosszolgálat irányítására.

Göbölös irányítása alatt vizsgálták felül egyébként az „őszödi beszéddel” kapcsolatosan készített jelentések minősítését, majd azok titkosítását megszüntetve anonimizált módon nyilvánosságra is hozták. Ugyanígy tették mindenki számára olvashatóvá a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottak dokumentumait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!