szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Origo volt vezérigazgatója, Vaszily Miklós lett a közmédiát működtető alap vezérigazgató-helyettese. Vaszily Origónál végzett korábbi tevékenysége ellentmondásos volt.

Az MTVA vezérigazgatójának javaslata alapján 2015. április 15-től az MTVA operatív vezérigazgató-helyettesi tisztét Vaszily Miklós tölti be – olvasható a közmédiát fenntartó alap honlapján. A törvényi rendnek megfelelően a javaslatról és a vezérigazgató-helyettes kinevezéséről Karas Monika, a Médiatanács elnöke dönt.

Az Origo tavaly távozott korábbi vezérigazgatója, Vaszily Miklóstól „az MTVA azt várja, hogy az Alap pénzügyi, vagyongazdálkodási, üzemeltetési és adminisztrációs tevékenysége hatékonyabbá, rugalmasabbá, gyorsabbá váljon, továbbá a gazdálkodás átláthatósága tovább javuljon”.

A tartalomhoz nincs köze

Vaszily Miklós a hvg.hu-nak megerősítette kinevezésének hírét, mint mondta, feladata ennek az operatív háttérterületnek „az áttekintése, majd esetleges reorganizációja, hatékonyabbé tétele lesz”. „Ennek során abszolút transzparensen fogok eljárni, e nélkül nem is valósulhatna meg a működés javítása” – mondta, hozzátéve, hogy a tartalomhoz új pozíciójának semmi köze nincs.

©

Kérdésünkre elmondta, hogy pár hete keresték meg az MTVA-tól. „A feladat nagy, épp ezért motiváló, ezért úgy döntöttem, hogy belecsapok” – mondta Vaszily Miklós.

Ahogy arról a hvg.hu beszámolt, Vaszily teljesen váratlanul, november 7-én vált meg közös megegyezéssel – már november 6-i hatállyal – az Origótól, egy időben azzal, hogy a portál tulajdonosának, a Magyar Telekomnak két további felsővezetője is távozott. Vaszily akkor a brands.hu webáruházhoz igazolt vezetőnek. A volt vezér a hvg.hu-nak azt mondta, még függőben van, hogy új pozíciója hogyan fér össze a brands.hu webáruház ügyvezető tisztségével, mert ettől függ, hogy megvállik-e ettől a posztjától.

A telekommunikációs cég hivatalosan egyáltalán nem közölte a három vezető távozásának az okát. Először az merült fel, hogy mindennek az Origo főszerkesztőjének júniusi leváltását követő belső vizsgálathoz lehet köze, illetve ennek esetlegesen elmarasztaló végeredményéhez. Ezt azonban kérdésünkre akkor a Magyar Telekom cáfolta. Ezt követően írtunk arról, hogy a cég ügyeit közelről követő forrásaink szerint a távozásuk körülményei arra utalnak, hogy inkább eltávolították őket, mivel egyesek szerint belépőkártyáikat is azonnal visszavették tőlük.

Közben decemberben lezárult az a  belső vizsgálat a Magyar Telekomnál, az Origo Zrt. tulajdonosánál, amelyet Pethő András, az Origo újságírója mellett a cég felsővezetése kezdeményezett Sáling Gergő főszerkesztő nyár eleji távozása után. A vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra, így továbbra sem tudható, hogy igazak voltak-e azok a híresztelések tavaly nyáron, melyek szerint a Lázár János külföldi utazásainak költségeiről szóló cikkek miatt politikai nyomás alá került Sáling és ezért kellett távoznia. A Magyar Telekom egyébként mindig is tagadta ezeket az állításokat közleményeiben. A lapok akkor arról cikkeztek, hogy az Origo és a kormány között a Fidesz korábbi politikusa, a Prestige Media tulajdonososa, Várhegyi Attila közvetített. A Prestige Media 2012 óta szerződésben áll az MTVA-val, forrásaink szerint Várhegyi kulcsszerepet játszott a közmédia új struktúrájának, illetve a közhírtévé kialakításában.

A zavaros origós történet előtt Vaszily több, a médiapiacon nagy sikereket elért cégnél töltött be vezető posztot:

  • 2001-től a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. vezérigazgatója volt,
  • 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett,
  • 2007-től az Index-tulajdonos Közép Európa Média Zrt. vezérigazgató-helyettesi tisztét és igazgatósági tagságát is betöltötte,
  • 2010 februárjától 2014 novemberéig az Origo Zrt. vezérigazgatója volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács

Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?