szerző:
MTI

Megtalálták az egyetlen megoldást, hogy az értelmi sérült Wilhelm Fruzsina Svédországban maradhasson, az ügybe magyar cégeket is bevontak – jelentette be Szijjártó Péter csütörtök reggel a TV2-n. Találtak két magyar vállalatot, amelyek vásárolnak a lány nagynénje által gyártott termékekből, ezáltal többletbevételhez jutnak a rokonok, ami elég lesz a lány svédországi ellátásának finanszírozására. A magyar lánynak sikerült munkahelyet is szerezni a családi cégnél.

Megtalálták azt az "egyetlen megoldást", amellyel az értelmi sérült Wilhelm Fruzsina Svédországban maradhat rokonaival – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában. Szijjártó tárcája szerdán előzetesen a hvg.hu-val közölte: megoldották, hogy a lány maradhasson.

A tárca vezetője elmondta: a svéd adóhatóság azt jelezte, hogy nagyjából havi 90-100 ezer forint körüli lenne az az összeg, amely megfelelő színvonalú ellátást jelenthetne a lánynak. 

Mint mondta, a lány Svédországban élő nagynénjének van egy vállalkozása, amely termékek gyártásával foglalkozik. Felmérték a magyarországi piacot, és találtak két olyan vállalatot, amelyek a jövőben ettől a vállalkozástól rendelnek majd. Ez nagyjából 15 ezer eurónyi bevételt jelenthet a rokon cégének, amelyből a költségek és közterhek levonása után is fedezni tudja a lány ellátását.

A hvg.hu-nak a külügyi tárca azt mondta, a vállalkozások nem szeretnének reflektorfénybe kerülni, de magáncégekről van szó.

©

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a svéd gyámügyi hatóságok döntése alapján Wilhelm Fruzsinának április közepén el kell hagynia Svédországot, de a szükséges ügyek elintézése után visszatérhet Svédországba családjához.

Szijjártó: Emberi helyett pénzügyi kérdésként kellett kezelni

A miniszter csütörtök reggel sajtótájákoztatót is tartott a témában. Mint elmondta, sikerült bejelentett munkahelyet találni Svédországban Wilhelm Fruzsinának.

Magyarország emberi kérdésként kezelte Wilhelm Fruzsina ügyét, de mivel a svéd hatóságok pénzügyi kérdésként tekintettek rá, pénzügyi megoldást kellett találni - közölte Szijjártó. Magyarország először felajánlotta azt az összeget, amelyet itthon kaphatott volna Wilhelm Fruzsina, de azt a svéd hatóságok nem találták elegendőnek. Ezért bejelentett munkahelyet kellett szerezni a lánynak, és ezt úgy érték el, hogy nagynénje vállalkozását segítették új megrendelésekhez, hogy a cég alkalmazhassa az értelmi sérült lányt - magyarázta.

A nagynéni cége műanyag termékeket gyárt, Szijjárték itthon olyan vállalatokat kerestek, amelyek e cég megrendelői lehettek. Két vállalatot találtak, amelyek révén évi 15 ezer euró bevételhez jut a cég, ami megteremti a fedezetet Wilhelm Fruzsina bejelentéséhez és alkalmazásához.

Magyarország egyetlen állampolgáráról sem mond le, ha nem sikerült volna megoldást elérni Svédországban, akkor természetesen itt gondoskodtak volna Wilhelm Fruzsináról, de az igazi megoldást a családi környezet jelenti, amely jobb, mint az intézményi ellátás - mondta a külügyminiszter.

Hazaküldenék az árva, fogyatékossággal élő lányt

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla.

©

A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre

A budapesti milliárdos büszkén pózol szuperritka új Ferrarija mellett

A budapesti milliárdos büszkén pózol szuperritka új Ferrarija mellett

2,5 millió forintért árulnak Dunakeszin egy Almát

2,5 millió forintért árulnak Dunakeszin egy Almát

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival

Weber: Timmermansnak is van dolga a saját populistáival

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten