szerző:
hvg.hu

A "passzátszelet mindeképp Orbán fújja", de ha nem mond le pozíciói valamelyikéről, a kormánypárt tovább erodálódik – így látja ezt Illés Zoltán fideszes politikus, aki Kövér Lászlót, "a legkisebb közös többszöröst" tudja elképzelni a miniszterelnöki vagy a pártelnöki székben.

Kövér László a legkisebb közös többszörös a Fideszben, sokan benne hisznek és bíznak, ő átvehetné Orbán Viktortól a pártelnöki vagy a miniszterelnöki pozíciót – mondta Illés Zoltán fideszes volt államtitkár szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. (A beszélgetés belpolitikai része 10:40-nél kezdődik az ATV videóján.)

Illés Zoltán, aki az utóbbi időben gyakran kritizálja a kormányt és intézkedéseit, már februárban is tett egy hasonló nyilatkozatot, de akkor még csak a Fidesz pártelnöki posztjával hozta összefüggésbe Kövér László házelnököt.

A mostani beszélgetésben "belső ellenzékiként" jellemezte magát a párton belül. Illés szerint ő azokat a fideszes értékeket képviseli, amelyek kétszer is nagyarányú győzelemhez juttatták a pártot. Most viszont olyan dolgok történhetnek, amelyek megroppanthatják a kormánypárt gerincét – fogalmazott. A "síbolással", "pénzmániával" nem lehet továbblépni, mert ez vezette bukáshoz a szocialistákat is, helyette ismét értékorientáltan kellene politizálni.

A Fideszen belül "senki sem bolond, még ebben a körben sem" – válaszolta Illés Zoltán arra a kérdésre, hogy mekkora az elégedetlenség a pártban. Nem a kormánynak van pártja, hanem a pártnak van kormánya – fogalmazott.

©

Orbán Viktor ebben a történetben megkerülhetetlen, és ha nem mond le két posztja valamelyikéről, a párt tovább erodálódik a volt államtitkár szerint. Még ha Kövér László át is veszi tőle a kormányfői vagy a pártelnöki pozíciót, "a passzátszelet mindenképpen Orbán fújja" – mondta Illés Zoltán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!