szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megtörtént, gyorsan túl kell lépni rajta – a hvg.hu által megkeresett fideszes politikusok többsége igyekszik túltenni magát a tapolcai kudarcon. A többség reménykedik benne, hogy 2018-ra összeszedi magát a párt, de vannak olyanok is, akik szerint a Fidesz aktivistái sokat mesélhetnének arról, hogy az egykori szavazóik miért csapták az orrukra a kampány során az ajtót.

„Bizakodásra ad okot” – mondta egy kormányzati forrás a vasárnapi tapolcai választás eredményét értékelve. Szerinte pozitív üzenete van annak, hogy a Fidesz egy év kormányzás után, három évvel az országgyűlési választások előtt egy időközi voksoláson 35 százalékot tudott szerezni. Véleményével a forrás nincs egyedül, a hvg.hu több kormányzati és fideszes forrással beszélgetve azt tapasztalta, a párt vezetése szeretne minél hamarabb túllendülni a vereségen, többen kifejezetten bagatellizálták a második dunántúli buktát.

A vasárnapi voksoláson a jelek szerint a jobbikos jelölt, Rig Lajos nyerte meg a tapolcai mandátumot. Mindez azonban a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál igaz, így kevesebb mint egy százalékponttal vezet a fideszes Fenyvesi Zoltánnal szemben: 261 szavazat a különbség. Az MSZP-DK jelöltje, Pad Ferenc a harmadik helyen végzett 26 százalékkal. (Végleges eredmények csütörtökön, a külföldön leadott voksok beszámítása után várható, de szinte kizárt, hogy ne Rig legyen hivatalosan is a győztes.)

„Nincs kis meg nagy vereség, csak vereség”

"Nem politikai kérdés, nem a kormányzatról szól, hanem becsületbeli ügy, hogy a Fidesz vasárnap nyerjen" – jelentette ki Orbán Viktor a választás előtt Tapolcán, hangsúlyozva, hogy a veszprémi fiaskó után a Fidesznek erőre kell kapnia a szomszédos választókerületben. Ezt a jelöltjük, Fenyvesi Zoltán is fontosnak tartotta, aznap a Facebook-oldalán ezt az idézetet emelte ki a miniszterelnök beszédéből.

Orbán Ajkán kampányolt - nem sok sikerrel
©

Egy nappal a választás után viszont már nem tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget a tapolcai vereségnek a Fideszben. Orbán is megszólalt még vasárnap a Facebookon, de letudta a buktát azzal, hogy most "a kapufáról kifele pattant a labda". „Megnyugvást hozott Tapolca” – mondta a fentebb is idézett kormányzati forrás arra hivatkozva, hogy lezárult az időközi választások időszaka, a kampányok véget értek, politikailag nyugodtabb periódus következik szerinte.

Mint fogalmazott, azért is jelent megnyugvást a vasárnapi eredmény, mert kiderült, hogy nem omlott össze az Orbán Viktor által még 2009-ben meghirdetett centrális erőtér, a Fidesz nem szorult a harmadik helyre, sőt, még egy százalék különbség sincs a kormánypárti és a jobbikos jelölt között. Többször hangsúlyozta, nincs abban semmi különös, hogy egy évvel az országgyűlési választások után visszaesett a kormánypárt támogatottsága. Ennek viszont ellentmond, hogy az előző kormányzati ciklus első két évében, 2010-2011-ben is három időközi választást kellett megtartani (Szarvason, Budapest II. kerületében és Püspökladányban), de a Fidesz mind a hármat fölényesen megnyerte. Mivel akkor még volt érvényességi küszöb, az alacsony részvétel miatt 2011-ben Püspökladányban meg kellett ismételni a választást, de a kormánypárt jelöltje a második alkalommal is meg tudta őrizni az első helyét.

Információink szerint a Fideszben a zárt ajtók mögötti egyeztetéseken sem foglalkoztak behatóan a vasárnapi vereség okaival. Több forrásból is úgy tudjuk, a hétfő délelőtti frakcióülésen 10 percnél is kevesebb ideig beszéltek a témáról, az eseményen pedig meg sem jelent a miniszterelnök-pártelnök. Helyette a párt ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos értékelt, de forrásaink szerint nagyjából azt mondta el, amit később az országgyűlés plenáris ülésén is. Ott szinte gépiesen sorolta a választás adatait, illetve azt hangsúlyozta, a kormánynak továbbra is 65 százalékos többsége van a parlamentben, és csak ez számít. „Meg kell várni a Fidesz választókerületi elnökeinek az ülését, ott majd szavazókörönként ki lehet értékelni az adatokat” – mondta hvg.hu-nak az egyik észak-magyarországi választókerület vezetője, aki ugyanakkor hozzátette, „nincs kis meg nagy vereség” csak vereség, aminek az okait mindenképpen fel kéne tárni.

Vona Gábor és Rig Lajos vasárnapi ölelése
©

A vereség párton belüli „elhallgatása” azért is meglepő, mert a február 22-i veszprémi bukta után a Fideszben rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze, ahol – miként erről a hvg.hu beszámolt – Orbán önkritikus volt. Úgy tudjuk, többek között elismerte, azért veszítettek, mert a fideszes szavazók nem mentek el szavazni, láthatóan nagy a kiábrándultság a köreikben, azaz a Fidesz politikája mostanság nem túl népszerű. Most még attól is tartottak, hogy az a kevés információi is kiszivárog a zárt frakcióülésről, amit Kósa állítólag megosztott a képviselőkkel. Ezért a néhány parlamenti tudósítóra ráállították a képviselőcsoport titkárságának embereit, akik követték a folyósokon az újságírókat, hogy kiderítsék, melyik képviselő nyilatkozik.

Mindent bevetettek – hiába

Bár utólag a pártban igyekeznek kisebbíteni a tapolcai bukta jelentőségét, a Fidesz hatalmas erőbedobással küzdött, a választást megelőzően egy magas rangú politikusuk a hvg.hu-nak arról beszélt, ha sikerül győzni, akár még a népszerűség-csökkenést is meg lehetne állítani, így ez trendforduló lenne.

A párt és a kormány több vezetőjét is bevetették a kampányban: ellátogatott a körzetbe Kövér László, Varga Mihály, Kocsis Máté, Balog Zoltán, kétszer is kampánybeszédet tartott a Békemenet egyik szervezője, Bayer Zsolt. A voksolás előtt három nappal pedig Orbán Viktor is körbejárta a kerületet. Interjút adott az ajkai tévének – előtte pedig „spontán” utcai fórumon beszélt –, járt Sümegen, Szigligeten a térség polgármestereinek ígért fejlesztési pénzeket, majd Tapolcán a hívei előtt szónokolt. Míg a veszprémi kampányt kihagyta, Tapolcán azért jelent meg, mert a pártban azt tartják róla, hogy még a bukónak tűnő körzeteket is képes megfordítani. Ráadásul a tapolcai körzet mostanáig nem tűnt bukónak vagy billegőnek: 1998 óta minden választást megnyert a fideszes Lasztovicza Jenő (ő januárban hunyt el, ezért írtak ki időközi választást).

Bayer Zsolt Sümegen - a háttérben Fenyvesi
©

Az egyik nyugati választókerület fideszes elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, a tapolcai választást annyira komolyan vették, hogy már hónapokkal előtte az összes dunántúli megye aktivistáit a körzetbe rendelték. Ugyanakkor Kubatov Gábor pártigazgató és az ifjúsági szervezet, a Fidelitas központból odaküldött emberei is járták a körzetet. Az aktivistákból csoportokat alakítottak ki, mindenki kapott 5-6 települést, a nagyobb városok esetében szavazókörök alapján osztották fel a területet, és házról házra kampányoltak. Ennek ellenére sem jött össze a mozgósítás, a központi városban, Tapolcán – ahol tavaly áprilisban egy kivételével minden szavazókört nyertek – most a 14 szavazókörből egyet sem tudott elhozni a Fidesz, két körzetben pedig a harmadik helyre szorult az MSZP mögé. 

„Nix ugribugri”

A hvg.hu a választást követően féltucatnyi kormánypárti politikussal beszélt a vereségről, és a következő magyarázatokat kaptuk:

  • Eleve számoltak a buktával, beárazták. Ennek részben ellentmond, hogy a kampányban Orbán is bevetették, igaz, a pártelnök maga is hangsúlyozta tapolcai beszédében, ha veszítenek, akkor is megmaradt a kormány parlamenti többsége, végigcsinálják a következő három évet, „nix ugribugri”.
  • Tavaly novemberben Újpesten azért győzött az MSZP, mert ott áprilisban is a baloldal nyert. Veszprémben a helyi fideszesek elszúrták a kampányt, nem támadták elégé a baloldali jelöltet, Kész Zoltánt. Tapolcán a Fidesz az átmeneti népszerűség-csökkenés áldozata volt. Ebből még felállhat a kormánypárt, az igazi vesztesei a voksolásnak a szocialisták, akik a harmadik helyre szorultak, a Jobbik elcsábította korábbi támogatóikat.
  • Simicska Lajos cége a körzetben több plakáthelyet állítólag a Jobbiknak engedett át.
  • Korábban Lasztovicza személyes népszerűsége sokat segített, most nem volt idő „felépíteni” Fenyvesi Zoltánt, de 2018-ig sikerülni fog. Fenyvesi a választókörzeten kívüli Várpalotán dolgozik, és a városok közti vetélkedés miatt ennek jelentősége van.
  • Tapolca korábbi fideszes polgármestere, Császár László rosszul irányította a várost, miatta vált népszerűtlenné a Fidesz helyben. Ha Tapolcán sikerült volna nyerni, akkor az egész választókerületet is sikerült volna megnyerni. 

Ugyanakkor egy, a pártvezetéssel kritikusabb parlamenti képviselő szerint nem is a választás adatait kéne kiértékelni, hanem az aktivisták tapasztalatait. Szerinte a mozgósítás során nagyon sokukra rácsapták az ajtót, és a korábbi fideszes szavazók rendszerint el is mondták, mi a bajuk a párttal. Rendszerint a párt stílusát, illetve a kormányzati és pártvezetők életmódját, az „urizálást” kifogásolták.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A Jobbik nyert Tapolcán

Jobbik jelöltje 256 szavazatnyi különbséggel nyerte a választást a tapolcai központú választókerületben.

Bazi nagy görög füstölés

Bazi nagy görög füstölés

A fertőzési gócpontokból érkezőket önkéntes távolmaradásra szólította fel az ELTE

A fertőzési gócpontokból érkezőket önkéntes távolmaradásra szólította fel az ELTE

Rátapadt a Hír Tv Karácsony Gergelyre, de hoppon maradtak (videó)

Rátapadt a Hír Tv Karácsony Gergelyre, de hoppon maradtak (videó)