szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra tüntettek a hallgatók szerda este: az Emmi Szalay utcai székházánál kezdtek, ahol beszédek hangzottak el, majd szolidaritásképpen átvonultak a Ludovika térre a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához. A tüntetők ultimátumot adtak a kormánynak: ha hétfőig nem hozzák nyilvánosságra a hatástanulmányokat, és nem vonják vissza a felsőoktatási koncepciót, újabb tüntetések jönnek.

A hallgatók követelései:

1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!

2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!

3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!

4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.

5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!

6. Törvényi garanciákat követelünk arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.

7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőnket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban.

A felsőoktatási koncepcióról itt olvashat részletesen!

1 2 3
Sorrend megfordítása

Ultimátumot adtak a kormánynak, vége a tüntetésnek

Nem sokkal este kilenc óra után a szervezők bejelentették: vége a tüntetésnek. Megjegyezték: ultimátumot adnak a kormánynak hétfőig, követelik a koncepció visszavonását és betekintést kérnek a hatástanulmányokba. A tömeg lassan feloszlik, köszönjük figyelmüket, tudósításunkat ezzel lezárjuk.
©

Hammer üzent a köztévének

Hammer Ferenc (ELTE BTK) szociológus, oktató beszédében a köztévének is üzent, azt mondta, hogy a "kormány nagyon jól végzi a dolgát, és sikerült az EU-s elvárásoknak megfelelnie, csak az a baj, hogy fordítva nézték a papírt", ugyanis nem 2020 Európája felé haladunk, hanem 1920 Magyarországa felé. Kritizálta, hogy leépítik az oktatáshoz való hozzáférést, az ingyenes szakokat, sőt: szakokat szüntetnek meg.


 

A Ludovika téren hallgatják a beszédeket

A Ludovika téren összegyűlt tüntetők most beszédeket hallgatnak.
©

Palkovics közben bejelentett valamit

A tervek szerint egy évvel tovább fizetné az állam a doktoranduszképzést, és a hallgatók több ösztöndíjat is kapnának - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára az M1-en szerda este. Az eddigi három év helyett négy évet finanszíroznának a doktornaduszoknak. A második év megléte után az ösztöndíj növekedne, de ekkor már magasabb követelmények is vannak, az egyik ilyen hogy a doktorandusz valóban olyan tevékenységet folytasson, hogy abból a formának megfelelő disszertációt tudjon írni - hangzott el a híradóban. Az államtitkár hozzátette: a doktoranduszok túlértékelik a visszafizetés veszélyét, ennek feltételrendszerét még kidolgozzák. Az államtitkár szerint nyitottak a további tárgyalásokra.

Megérkezett a menet a célállomáshoz

A Raoul Wallenberg Szakközépiskola Ludovika téri épületéhez érkezett a tüntető tömeg, hangos skandálással várják a beszédeket. Megjelent egy perecárus is, a vonulás hosszú volt, biztosan sokan megéheztek.
©

Felduzzadt a tüntetők tömege

A menet a Ferenc körút-Üllői út sarkánál tart. Jól láthatóan egyre többen csatlakoznak a tüntetőkhöz.
©

Dugó van a Belvárosban

A Belvárosban dugó alakult ki, a tüntetők tömege viszont mintha nagyobb lenne, egyes becslések szerint több mint ezren is lehetnek a demonstrálók. Az ELTE BTK épülete előtt elhaladó tüntetők azt skandálják: "Gyertek velünk!".
©

Kevesebben mentek el a mai tüntetésre

A szervezők közül többen azt mondták a hvg.hu-nak, hogy a héten megvárják, megszólal-e még a kormány az ügyben, de a szándék megvan, folytatnák a tüntetéssorozatot.

Kicsit csalódottak, hogy csak körülbelül harmadannyian jöttek el ma tüntetni, mint hétfőn, pedig szerintük a kormány keddi bejelentése csak "gumicsont", "látszatmegoldás", hogy a terveket részben visszavonták.

A menet most az Astoriánál tart, a vége a Deák térnél van.

"Mi vagyunk az emberi erő forrása"

– ez áll azon a molinón, amit a Deák térnél tartó menet elején tartanak.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

22 halálos áldozata van a járványnak a BKV-nál

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében

Bűnösnek mondták ki Derek Chauvint George Floyd halála ügyében