szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KDNP a keresztény elvek alapján következetesen védi az emberi életet, ezért elutasítja a halálbüntetés bevezetését – erősítette meg Rétvári Bence, a párt alelnöke a Válasz.hu-nak. „Hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést” – fogalmazott.

Orbán Viktor a halálbüntetés mellett foglalt állást kedden Pécsen, amikor a kaposvári trafikos gyilkosságról kérdezték Páva Zsolt polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján. A kormányfő azt mondta: "elfogadhatatlan, ami történt, és a helyi városvezetésnek a teljes súlyával kell fellépnie". Hozzátette: "bár azt hittük, hogy pontot tettünk a magyar büntető törvénykönyvvel és bűnüldözéssel kapcsolatos kérdésekre, amikor bevezettük a három csapást és a tényleges életfogytiglant, a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani, és tudatni kell, hogy semmitől sem riadunk vissza".

A Kereszténydemokrata Néppárt nevében Rétvári Bence alelnök 2012-ben azzal utasította el az akkor a Jobbiktól érkező felvetést, hogy a halálbüntetést támogató nyilatkozatok „egyértelmű szakítást jelentenek a keresztény értékvilággal” – emlékeztet a Válasz.hu.

Rétvári Bence a portálnak megerősítette, hogy ezt az álláspontját most is fenntartja.

Nem ő azonban az egyetlen kormányzati tényező, akinek szabályos pálfordulást kellene végrehajtania, ha támogatni akarná a miniszterelnök legújabb ötletét. A szerdai Magyar Nemzet idézi például Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki tavalyi tárcavezetői meghallgatásán világossá tette: a halálbüntetés nem állítható vissza, mert ahhoz ki kellene lépni az Európa Tanácsból.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt. A kormányfő a miniszterelnöki sajtóirodán keresztül azt üzente, hogy örömmel áll Martin Schulz rendelkezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!