szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Állítólag az első plakátrongálás után, már június 6-án kiadták szóban a rendőrségen azt a parancsnoki utasítást, amely szerint megrongált nemzeti konzultációs plakátról azonnal jelentést kell tennie a járőröknek, sőt, hogy a jelentős bűntettek helyszínelését végző megyeiek végezzenek többek között ujjlenyomat-rögzítést – értesült a rendőri forrásokból a hvg.hu. Az Országos Rendőr-főkapitányság erre cikkünk megjelenéséig nem reagált.

„Amit gyalázat érhet, őrizni kell, mint ahogy a szocializmus idején vigyázta fegyveres őr a Lenin-szobrot napi huszonnégy órában a Felvonulási téren” – jegyezte meg egy volt parancsnok ironikusan a hvg.hu azon kérdésére, hogy mit szól a plakátok megrongálása elleni harcot operatív, azaz titkos megfigyelésekkel felvevő rendőri „akciókhoz”. Amint kikerültek ugyanis a kormány bevándorlóellenes óriásplakátjai, elkezdték azokat megrongálni. Az első óriásplakátot a Dagály fürdővel szemben festették le június 6-ára virradóra, pedig csak előző nap helyezték oda azokat. Ezt követően pedig hat Együtt-aktivista ellen indult szabálysértési eljárás, akik további plakátokat rongáltak meg.

Az előállítási jegyzőkönyvből az derült ki, hogy „a rendőrség operatívan figyelteti a városban a nemzeti konzultációs plakátokat”. A plakátőrzési feladatokat a BRFK Kiemelt Ügyek Főosztálya látja el, de a rendőröknek az akció során úgy kell viselkedniük, hogy „rendőri mivoltuk rejtve maradjon”. Amikor ezzel kapcsolatban az Együtt jelezte, hogy közérdekű adatigénylést nyújt be, a rendőrség az MTI útján közölte: az alaptörvényben rögzített feladata a közrend és a közbiztonság megőrzése. (A hétvégi plakátlefestések, átírások után a hvg.hu olvasói számos megrongált plakátról küldtek fotót, így a Mázsa térről, Kőbánya Alsóról és a Soroksári útról is.)

Szóbeli utasításra indult be a rendőri gépezet?

A hvg.hu rendőri forrásoktól úgy értesült, a nagy rendőri igyekezethez hozzájárulhatott az, hogy állítólag a főkapitány szóbeli utasítást adott ki – már az első rongálások után szombaton – arra, hogy járőr figyelje a nemzeti konzultációs plakátokat, és jelezze, ha megrongáltat lát. Ott állnia azonban nem kell a kormány hirdetménye mellett – közölték a hvg.hu-val a vezetői megengedő kitételt. Úgy tudjuk, ezeknél az eseteknél is helyszínelniük kell az egyenruhásoknak, mégpedig a kiemelt ügyekkel foglalkozó megyei egységeknek. A jelentésben is az szerepel, hogy a Kiemelt Ügyek Főosztályának emberei végezzék a civil ruhás megfigyelést, amit a hvg.hu által megkérdezett rendőrök finom szólva is furcsának tartanak a csekély súlyú plakátrongálások ügyében.

A kérdést, hogy miért jó, ha ezeket az embereket elveszik más, jelentősebb bűntettek felderítésétől, az Országos Rendőr-főkapitányság nem válaszolta meg cikkünk megjelenéséig. Így azt sem tudtuk meg, hogy így zajlik-e a plakátok őrzése, a rongálások megakadályozása. Felelet nélkül maradt továbbá az a kérdés is, hogy hány megrongált kormányzati hirdetményre bukkantak az egyenruhások, s azokban mekkora kár keletkezett.

©

„Nonszensz és szakmaiatlan”

„Nonszensz. Finoman szólva. Nem finoman meg szakmaiatlan ökörség. Milyen társadalomra veszélyessége van? Ez politikai vezérlés” – mondta egy volt rendőr, aki középvezetői beosztást hátrahagyva távozott a testülettől. Egy másik egykori parancsnok pedig egyenesen úgy fogalmazott, a szakma legalja a plakátőrzés. „El tudom képzelni, hogy kapták meg ezt a feladatot a kisrendőrök. Szerintem egy vezető azt mondta, ha még egy plakátot megrongálnak úgy, hogy nincs tettes, akkor lesz ejnye-bejnye és ezzel beindult a gépezet” – ecsetelte a véleményét a volt rendőr.

„Ha nincs bűncselekmény, márpedig egy plakát megrongálása nyilván nem éri el az ötvenezer forintos kárértéket, így csak szabálysértés lehet, akkor mit helyszínelnek?” – kérdezett vissza a hvg.hu kérdésére egy jelenleg a vagyonvédelmi szférában dolgoz volt nyomozó. A rendőrnek nem lenne más dolga – tette hozzá –, mint lefotózni a megrongált konzultációs hirdetményt, és írni egy jelentést. Ha pedig tetten éri a rongálót, akkor szabálysértési eljárást indít vele szemben. „Az, hogy civil ruhás rendőrök őrizzék a plakátokat, szakmaiatlan, az meg érthetetlen számomra, hogy helyi hatáskörben, a kerületi kapitányságoknál folyó eljárásokban központi egység helyszíneljen.” Megjegyezte, volt kollégáinál próbált érdeklődni, hogy most mi is van, de azon túl, hogy furcsállják a feladatot, leginkább csak pislognak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet

Túlzottan beépített, forgalmas – a Fertő tavi beruházást kifogásolja egy nemzetközi szervezet

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt