szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába tiltották be 1968-ban, a DDT még mindig kimutatható a magyar földmintákból - derült ki a Greenpeace vizsgálatából. A magyar földben ezen kívül nincsenek veszélyes vegyszerek.

A jók között végzett a magyar almaföld a Greenpeace nagy európai vizsgálatában. A szervezet szakértői 12 ország almáskertjeit vizsgálták, és összesen 53-féle növényvédő szert találtak a 85 talaj- és vízmintában.

A magyar termesztési körülmények a jobbak közé tartoznak: a nálunk vett talajmintákban mindössze 3 növényvédő szer maradványait mutatták ki. A három szer közül kettő engedélyezett permetezőszer, a harmadik pedig az a DDT, amely 1968-ban betiltottak ugyan, de ezek szerint még mindig jelen van a földben, a közel 50 éve betiltott szer lebomlási ideje ugyanis nagyon hosszú. 

A Greenpeace 2015 április közepén vett 6 magyarországi talajmintát.

A talaj tekintetében a legszennyezettebbeknek az olasz és a belga almáskertek bizonyultak, a vizeket pedig Lengyelországban és Szlovákiában szennyezték leginkább. Az Európában leggyakrabban fellelhető vegyszer a boszkalid nevű gombaölő szer volt (a talajminták 38, a vizek 40 százalékában), ami ráadásul sok mintában igen magas koncentrációban fordult elő. A magyar talajmintákban ennek a szernek maradványa nem fordult elő.

Ugyanakkor a talajminták közel negyedénél tiszta termesztési körülményeket talált a kutatás. Ez azt mutatja, hogy igenis lehetséges szintetikus növényvédő szerek nélkül, ökológiai gyümölcstermesztés keretében almát termeszteni Európában és Magyarországon is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit jelent a kereszténység számára a test?

Mit jelent a kereszténység számára a test?

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül