szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Betyársereg 50-60 tagja kivonult Szegeden a Nagyállomás elé, ahol a MigSzol aktivistái segítik a menedékkérőket. A rendőrség is nagy erőkkel jelent meg a helyszínen, ez után a szélsőjobbosok két csoportra oszlottak, egyik részük a Nagykörút felé indult. A helyzet feszült, de nyílt konfliktusra nem került sor.

Hétfőn délután fél öt után arra lettek figyelmesek a szegedi MigSzol aktivistái, hogy négy, beazonosíthatóan Betyársereg-szimptizáns vagy -tag érkezett a szegedi Nagyállomás elé. Nem sokkal később 10-12 autóval továbbiak érkeztek, így már egy jó 50-60 fős különítmény várakozott az aktivisták telephelyétől pár méternyire. Az aktivisták felhívták az őket 24 órában segítő rendőrök figyelmét a gyülekezésre, akik erősítésért szóltak a központnak. Nemsokára meg is érkezett a helyszínre a csoportosuló Betyársereg-tagokkal megegyező számú készenléti rendőr.

A téren ekkor csak pár menedékkérő volt, de az idegenrendészeti hivatal helyiségeiből folyamatosan érkeznek az állomásra, ezért a rendőrség kíséri őket bizonyos szakaszokon, nehogy provokáció történhessen. A radikális szervezet szimpatizánsai fotóztak, videózták az aktivistákat és a menekülteket.

A rendőrök érkezése után 30-40 perccel a Betyársereg tagjainak csoportja kétfelé oszlott: egyik részük a Nagykörút felé indult a rendőrök kíséretében. Ezen az útvonalon érkeznek a Nagyállomás felé a migránsok. A többi szélsőjobbos az állomás háta mögött csoportosult.

A Betyársereg érkezésekor 20-25 migráns lehetett a pályaudvaron, nagyrészt afrikaiak. A MigSzol aktivistái igyekeztek egy csoportba terelni őket. Úgy tudjuk, a meggyötört embereket nem különösebben félemlítette meg a Betyársereg megjelenése, hosszú útjukon számos, ennél durvább atrocitás érte már őket.

8 nap alatt 3 eset

A MigSzol június 28-án alakult, de az eltelt 8 napban már három, különböző súlyosságú atrocitás érte őket. Szombat este részeg, szkinhed-külsejű fiatalok érkeztek félmeztelenül, sörösüvegekkel, a hat-hét fiatal különböző sértéseket vágott a menekültek és az aktivisták fejéhez, mint "Takarodjatok haza!". Végül a rendőrök tettek rendet. De volt stírölés és fényképezés is. Az egyik jelen lévő aktivista szerint egyre durvulnak az incidensek, és "amíg a rendőrök ugyanannyian vannak, mint a Betyárseregesek, addig nincs baj", csak kérdés, ez mindig így lesz-e.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

Nem a Fidesz nyakába varrják a járvány miatti válságot a magyarok

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál