szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azt már a múlt hónapban elfogadták, hogy Magyarország különleges helyzetben van, ezért nem kell, hogy önkéntesen migránsokat fogadjon be – vélekedett az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en.

Nem az a meglepő, hogy Magyarország nem vállalja, hogy befogad más uniós tagállamokból illegális bevándorlókat, éppen ennek ellenkezője lett volna az – vélekedett az M1 szerda reggeli műsorában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Idén vetődött fel, hogy kvóták alapján tehermentesítenék valamelyest Görögországot és Olaszországot az odaérkező menekültáradat terheitől, majd ennek helyébe lépett az önkéntes vállalás gondolata; azt már a múlt hónapban elfogadták, hogy Magyarország különleges helyzetben van, ezért nem tesz vállalásokat.

Épül a kerítés a szerb-magyar határon
©

A szakember szerint a kvótarendszer nem csökkenti a migrációs nyomást; ehhez arra lenne szükség, hogy a válsággócokban, ahonnan ezek az emberek elindulnak, "valamiféle rend szülessen", valamint felszámolják a kiterjedt embercsempész-szervezeteket.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn összeültek az uniós belügyminiszterek, és minden ország önkéntes vállalásokat tett, hogy hány menekültet, illetve menedékkérőt tud elszállásolni országa területén. Jelentkezett az unión kívüli Norvégia, Svájc, Izland és Liechtenstein is, Magyarország pedig az egyetlen állam volt, amely egyetlen migráns befogadását sem vállalta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!