szerző:
Csikász Brigitta

Sokáig vártak erre a pillanatra, és augusztus elején végre megtörtént, amit a kormány évek óta ígérget: emelkedett a rendőrök és a katonák bére. Megnéztük, hogy a törvénybe foglalt 30 százalék mit mutat a fizetési cetlin, ki járt jól, és ki nem az új életpályamodellel. A többség alapvetően elégedett, ám a panaszokkal így is folyót lehet rekeszteni.

Izgatottan nézegették a számlájukat augusztus első napjaiban a rendőrök és a katonák. Miután évek óta ígérgetik nekik a fizetésemelés és az új lehetőségeket kínáló életpályamodell bevezetését, most először lemérhették, hogy ez mit jelent a mindennapokban: megérkezett a megemelt fizetésük.

A július elsejével hatályba lépett új jogszabály ugyanis15 és 30 százalék közötti fizetésemelést biztosít a rendvédelmi állomány tagjainak. Az előbbi a vezetők béremelésének a mértéke, az utóbbi pedig azoké a tiszthelyetteseké és tiszteké, akik alapfeladatot ellátó beosztásokban dolgoznak, például járőrök. A rendvédelem mellett a honvédség kötelékében szolgálatot teljesítő 18 ezer hivatásos katona bérfejlesztése is megtörtént.

Járőröző készenlétisek
©

A tisztek és a főtisztek elégedettek lehetnek, ők nagyjából 60-100 ezer forinttal többet vihetnek haza havonta. A tiszthelyettesek – így a járőrök vagy a börtönőrök – esetében azonban vegyes a kép. Papíron ugyan ők is 30 százalékos béremelést kaptak, ám sokan mégis zúgolódnak. Az eddig alacsony fizetés 30 százaléka ugyanis nem olyan nagy összeg, ezért aztán vannak, akik a leszerelésüket fontolgatják.

"Tűzoltásnak jó"

„Júliusban 147 ezer forint, az új bérezés alapján pedig augusztus elején 153 ezer forint érkezett a számlámra” – közölte a hvg.hu-val egy vidéki kapitányság járőre azt érzékeltetve, mennyit is nőtt a fizetése. Immár nyolc éve ölti magára az egyenruhát, ezért kifejezetten bosszantotta, hogy az új rendszerben csak pár ezer forinttal keres többet, mint a rendészeti iskolapadból frissen kikerült kollégája.

A rendőr alapbére nőtt ugyan a törvényben előírt mértékkel, ám korábban voltak olyan pótlékai, amelyek megszűntek, és az új fizetést nem tudják megdobni. Ráadásul az évek alatt megszerzett főtörzsőrmesteri rendfokozatból visszaminősítették őrmesternek, ami szintén zokon vett. Egy másik járőr is úgy érzi, az új bére nem hoz számára életszínvonal-emelkedést, ezért úgy döntött, leszerel. Szintén erről számolt be egy Csongrád megyei rendőr a hvg.hu-nak megjegyezve, hogy „szolgálatirányító tiszttől felfelé eléggé elszálltak a fizetések, a végrehajtó állománynál, a tiszthelyetteseknél vegyes”. Tűzoltásnak jó a béremelés, de érdemben nem hozott változást – jegyezte meg.

Többségben a tiszthelyettesek

Az elmúlt évben az Országos Rendőr-főkapitányság irányítása alá tartozó szervezeteknél összesen 36 887 hivatásos dolgozott, közülük 25 281 volt tiszthelyettes – derült ki az Országgyűlés honlapján megtalálható, a fizetésemelést előkészítő törvényhez készült anyagból. A büntetés-végrehajtásnál 2014-ben 5 582 tiszthelyettes volt, a szervezet összlétszáma 8 ezer fő körül alakult. A katasztrófavédelemnél, amely a tűzoltókat is foglalkoztatja, mintegy 7 ezren voltak tiszthelyettesi beosztásban.

Üröm az örömben az, hogy az oly' annyira várt fizetésemelés egy elemét elhalasztották. Ugyanis lett volna, aki a 30 százaléknál is nagyobb emelést kapott volna, de esetükben a 30 százalék feletti részt 2019. január 1-jétől kaphatják meg csak. Pedig a kormány eredetileg ezt jövő januártól akarta bevezetni.

Mi lesz a kapitány titkárnőjével?

"Sokan a fizetés kézhezvételekor szembesültek azzal, hogy bruttót hitték nettónak. Továbbá azzal sincsenek tisztában, hogy a 2019-ig tervezett évi 5-5 százalékos fizetésemelés sem az új bérre vonatkozik, hanem a régi fizetésre, az alapján számolják majd ki” – sorolta Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára a hvg.hu-nak.

Középen Bárdos Judit
©

Bárdos hangsúlyozta, hogy a rendőr bére attól is függ, hogy melyik egységnél dolgozik. Így például egy Készenléti Rendőrségnél dolgozó tiszthelyettes a mintegy 38 ezer forintos illetményalap 300 százalékos pótlékára jogosult, addig egy kisvárosi kapitányságon szolgáló járőr – őrmesteri rendfokozatban – csupán 75 százalékkal számolhat. A nem kiemelt egységnél szolgálatot teljesítő, alacsony keresetű végrehajtói állomány tagjai mellett rosszul jártak azok a rendőrök is, akiknek ráadásul nincs gyerekük. Ők 2010-ben bérkompenzációban részesültek az egykulcsos adó bevezetése miatt, ám most náluk a kompenzációt elviszi az emelés.

Aztán csalódottak lesznek azok is, akik az ötvenedik életévüket betöltötték, ugyanis az új jogszabályok alapján a szolgálati időpótléknak nem kapják meg a teljes, nagyjából százezer forintra rúgó összegét. „Kiderült az is, hogy nem egységesen számoltak, mert bár az alapbérbe bele kellett volna venni a gépjármű-vezetői pótlékot, több helyen nem számoltak vele." Bárdos szerint kevés szó esik arról is, hogy a belügyi ágazat közalkalmazottai, például a titkársági dolgozók csupán ötszázalékos béremelésben részesültek. Ez még akkor is kevés szerinte, ha figyelembe vesszük, hogy 2016 januárjától még ugyanennyivel nő a fizetésük. Márpedig az ágazat alkalmazottainak a száma eléri a 11 ezret.

A szigorú hierarchiában tevékenykedő rendőröknek és honvédeknek nemcsak a fizetés nagysága számít. Zavarja őket az is, hogy az új rendszerben sokak elveszítették a régi rendfokozatukat. Az egyik, hvg.hu által megkeresett főtörzsőrmesterből őrmester lett. Igaz, akik így jártak, azoknak lehetővé tették, hogy a továbbra is használhassák a magasabb rendfokozatukat, de csakis "címzetes" megjelöléssel.

Azért jól jött az emelés

„Alezredesként mintegy 60 ezer forinttal emelkedett a bérem, de ez már csak annyit ér, mint halottnak a csók, hiszen évek óta nem volt fizetésemelés. Későn jött, közben elvettek egy csomó mindent, így a kedvezményes nyugdíjat” – ezt egy rendőr hozta fel a hvg.hu-nak kissé megkeseredetten. A rendvédelmisek és a katonák kollektív illetményfejlesztésére legutóbb 2002-ben volt példa. Akkor, az első Orbán-kormány idején megnyomták a fizetéseket, utána viszont elfeledkeztek a testületek dolgozóiról.

Mennyi érkezik a bankszámlára?
©

A rendőrségnél a fizetésemelés előtt a tiszthelyettesek átlagosan bruttó 150 ezer forintot kerestek, egy alosztályvezető-helyettes pedig 200-250 ezer körül. Hiába tűnik biztos állásnak, az alacsony bérekből adódóan aztán nem volt annyira vonzó a rendőri vagy a honvédségi pálya. „Nemrég kétbőröndnyi étellel tért vissza Budapestre az egyik pályakezdő kollégám a szüleitől, miután a fizetéséből 60 ezer forint azonnal ugrott a rendőrszálló költségeire, és a megmaradt 30 ezer forintjából csak így tud kijönni” – panaszkodott még a fizetésemelés előtt az egyik rendőr a hvg.hu-nak.

Ennek ellenére vagy éppen ezért a többség a kicsinek is nagyon örül. Ugyanakkor a Belügyminisztérium is arra készül, hogy az esetleges sérelmeket utólag kezelje, igyekeznek reagálni a panaszokra. A BM hvg.hu kérdéseire azt válaszolta, hogy a tárca „az irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek bevonásával megkezdte a törvény rendelkezéseiből adódó feladatok végrehajtásának monitorozását”. A tárca szerint a felmerülő módosítások szükségességéről a hatásvizsgálatok eredményei alapján döntenek, és erről egyeztetnek az érdekvédelmi szervezetekkel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csikász Brigitta Itthon

Mindenki számol a rendőrségen

Nagy a várakozás a rendvédelmiseknél, miután szerdától a hatályba lépő új szolgálati törvény értelmében magasabb lehet a fizetésük. Ezzel együtt nagy az információhiány, a szolgálati szigorítások miatt pedig sokan fel vannak háborodva.

Csikász Brigitta Itthon

Több pénzért kevesebb jogot ad a kormány az egyenruhásoknak

A kormány az egyenruhások helyzetét javító életpályamodell elfogadását az új szolgálati törvény megszületéséhez kötötte a rendőröknél és a honvédségnél is. Míg az utóbbiak esetében ez már másfél éve megszületett, a rendvédelmiseknél még csak most kerül rá sor, amelynek köszönhetően egy sor korlátozást kaphatnak a nyakukba a rendőrök: korlátozzák a netes kommentelést, és készpénzt sem tarthat magánál szolgálat alatt a rendőr.

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

Egy nap, két hír és egy furcsa érzés

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt

A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt