szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kifejezetten jó, működő munkakapcsolatban van Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki szerinte ma nem fog lemondani – mondta Rogán Antal, frissen kinevezett kabinetfőnök hétfő reggel. Bár kissé álmosnak tűnt, új titulusában rögtön nagyot ment a kormányfő régi/új embere: a magyar honvédség bevethetőségének magyarázatában sikerült párhuzamba állítania a 9/11-es amerikai terrortámadást a röszkei határátkelőnél történtekkel.

Rogán Antal nem érti, miért számít ilyen misztikusnak új pozíciója, hiszen eddig minden miniszterelnöknek volt kabinetfőnöke – erről a politikus hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt, ahol először beszélt ebben a minőségében. A feladataira vonatkozó kérdésre csak annyit válaszolt, hogy a kormányfő határozza meg a hatáskörét, Orbán Viktor arra kérte fel, hogy politikai tevékenységét segítse.

Lázár–Rogán-vita viszont szerinte egyáltalán nincs, csak „sajtóhisztéria, amit a média és bürokraták keltenek” – jelentette ki. Frakcióvezetőként szorosan együtt dolgoznak, ez egy „jól bevált, működő munkakapcsolat, és ez így is marad” – tette hozzá. Demcsák Zsuzsa kérdésére – hogy ezek szerint ha ma Lázár János lemond, az nem Rogán miatt lesz, határozottan annyit mondott: „szerintem ilyen nem lesz”.

Az új kabinetfőnök előtte hosszan beszélt a menekültkérdésről, illetve a törvénymódosításról, amely értelmében a honvédség abban az esetben is bevethető, ha „nem egy idegen ország támadja meg Magyarországot”. Leegyszerűsítve szerinte ezt jelenti a változás, a korábbi szabályozás pedig idejétmúlt volt. Párhuzamként az USA elleni szeptember 11-i terrortámadást hozta fel,  ahogy fogalmazott, az „olyan erőszakos támadás, mint ami Röszkénél volt, szükségessé hogy a honvédség is bevethető legyen” adott esetben.

©

Rogán erősen beszólogatott a horvát kormánynak, amely szerinte most játssza el az esélyt, hogy egyszer schengeni ország lehessen. Uniós országként megengedhetetlen, hogy nem regisztrálja a menekülteket, és nem biztosítja, hogy táborokban várják ki a regisztrációs eljárás végét. „Kísérletet sem tesznek rá. Beszéljünk őszintén: választások lesznek Horvátországban, és a mostani kormány rosszul áll” – állította a kabinetfőnök, aki szerint ezért állítják be a menekültkérdést a „magyarok, németek, osztrákok problémájaként”.

Rogán – aki szerint egyszerűen „az eddigi uniós menekültpolitika megbukott” – a megoldás 3 alapvető elemét is felvázolta: megvédeni a külső határokat, amelyek egyben az unió határai is, mivel már az EU is kimondta, hogy nem tud mindenkit befogadni, a területén kívül lefolytatni a menekültügyi eljárást, hiszen belső határok nélkül máshogy nem megy. Végül pedig „pénzzel és erővel támogatni” például a török táborokat, az itt élő gyerekek iskoláztatását, hogy kivárhassák a szír háború végét. „1956 után Ausztriában ilyen menekülttáborokba várakoztak a magyarok is, sokszor másfél-két évig” – tette hozzá arra a felvetésre, hogy még évekig tarthat például a szír konfliktus.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Duma Aktuál: Matolcsy eltalálta, hogy mekkora növekedés lesz, csak az előjelét nem

Duma Aktuál: Matolcsy eltalálta, hogy mekkora növekedés lesz, csak az előjelét nem

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok